Trønderne bader i drikkevannet

Søndag kom sommeren til Trondheim også. Da benyttet heite trøndere nok en gang anledningen til å tyv-bade i sitt eget drikkevann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannet Jonsvatnet øst for Trondheim er drikkevannsreservoir for 99 prosent av byens befolkning. Vannet ligger også svært idyllisk til og fristelsen for opphetede trondheimere til å bade i sitt eget drikkevann blir av og til for stor. Dette til tross for behørig skilting med påskriften «Bading forbudt!»

- Galskap at folk og bikkjer bader her, sier fagsjef i Trondheim bydrift, Finn Bjørgum, til Dagbladet.no.

Han forklarer at det er etablert rutiner for å forhindre ulovlig bading. Men at disse sjekkerundene ofte blir foretatt «i kontortiden», det vil si i ukedagene. Hver sesong tikker meldinger om ulovlig bading i Jonsvatnet inn til bydriften.

- Vi må nok vurdere om vi skal stramme inn og gå vaktrunder i helgene også, sier Bjørgum. Han opplyser at tyv-badere som blir tatt på fersken, vil bli rapportert til politiet.

Også Trondheim kommunes miljødirektør Eyvind Senneset er oppgitt over tilstandene.

- Vi gjør alt for å sanere forurensingskilder i området. Bøndene rundt vannet skjønner ingenting når byfolk kommer og bader i et område der gårdsdrift er belagt med restriksjoner for å hindre forurensning, sier han til NTB.

Men ifølge opplysninger NTB sitter på, er ikke bøndene heller helt uskyldige. Kyr har gjort fra seg i vannet uten at det har blitt reagert.

IDYLLISK: Her, fra Jonsvatnet, får Trondheim sitt drikkevann. Problemet er at det også er et populært badested, både for menensker og dyr.