Trøndersk bjørn har glemt å gå i hi

Varmeste desember målt i Norge noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I Trøndelag går normalt bjørnen i hi i oktober og våkner ikke igjen før i april. Men ikke i år; i Ogndal ved Steinkjer har lokale folk flere ganger i romjula sett ferske bjørnespor i snøen, skriver Adressa.no.

- Sommer i skogen

- Jeg så sporene i går kveld. Bjørnen har rett og slett ikke gått i hi ennå. Med slike temperaturer som det er nå, er det praktisk talt sommer i skogen, sier Johnny Meier, viltkontakt i Steinkjer.

- Nei, dette har jeg aldri ett før, samstemmer Tor Arne Bade, Steinkjers viltansvarlig.

- At bjørn svimer rundt i skogen etter jul, har vi ikke sett før. Men dette har med det milde været å gjøre, sier Bade, men legger til:

- Binnene og de eldre og mer erfarne hannbjørnene ligger nok trygt i hi. Det er de yngste hannbjørnene, som er mer slurvete med å bygge seg hi, som er ute og går nå, mener han, og peker på at det er i januar at bjørnungene blir født.

6,1 grader over normalt

Observasjonene stemmer bra med at Meteorologisk institutt rapporterer om den varmeste målte desember måned i Norge noensinne; gjennomsnittlig var Norge 6,1 grader varmere enn normalen.

Foto: EPA/SCANPIX
Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Alle værstasjonene viste temperaturer godt over normalen. Stasjonen Tynset-Hansmoen i Hedmark målte gjennomsnittlig 9,7 grader mer enn vanlig for årets siste måned, og i Tafjord på Sunnmøre var det hele 16,9 grader 1. desember. Dessuten var måneden den mest nedbørrike siden 1900, bare med unntak av 1975.

Samtidig var 2006 sett under ett det varmeste varmeste året som er registrert i Norge, riktignok sammen med 1934 og 1990. Middeltemperaturen for hele landet var 1,8 grader høyere enn normalt.

- Vanvittig

- Dette er rett og slett vanvittig, sier værstatistiker Bernt Lie til NTB.

Norge er ikke alene om å ha ekstremvær. Tidligere denne uka advarte en britisk klimaforsker om at 2007 kan bli det varmeste året noensinne.

Trøndersk bjørn har glemt å gå i hi

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer