Trønderungdom sniffer knust Paracet

Men lekedopet gir ingen rus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ungdom på Innherred som sniffer knust Paracet, ifølge Adressa.no

Tøffer seg

Helsesøster Ada Rotmo har fått flere meldinger om at ungdommen her tøffer seg med å sniffe hodepinetabletter.

- Jeg ble veldig bekymret da jeg fikk vite at ungdom eksperimenterer med ting de ikke vet skadevirkningen av. Jeg har bedt kommunelegen kartlegge hva dette kan føre til, sier Rotmo til avisa.

Hun synes det er skremmende det som skjer, særlig med tanke på at smertestillende tabletter selges fritt i butikkene nå.

Ikke særlig farlig

Men fra Folkehelsa avvises det at pillene gir rus, det har ingen virkning å sniffe Paracet.

- Det gir ingen rus, men i veldig store doser kan det skade leveren, sier professor Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til avisa.

- Når man sniffer paracetpulveret blir stoffet tatt opp gjennom slimhinnene i nesen. Det absorberes på akkurat samme måte som om det skulle blitt tatt opp gjennom slimhinnen i magen, sier Mørland, som forklarer at tablettene har febernedsettende effekt og virker smertestillende. Selv om pillene i knust form kan ligne kokain og amfetamin er altså effekten helt forskjellig.

- Dette høres ut som et fenomen som kommer og forsvinner, sier Mørland. Og med disse oppklarende uttalelsene bidrar nok professoren nettoppp til at lekedopet forsvinner.

EKSPERIMENTERER:</B> Men Paracet gir ingen rus.