Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheim-barnehage dropper karneval fordi barna kler seg kjønnsstereoptyisk

- Jenter kler seg ut som prinsesser og gutter som superhelter, sier lederen.

 PRINSESSER OG SUPERHELTER:  At jenter bare kler seg ut som prinsesser og at gutter bare kler seg ut som superhelter fremmer kjønnsstereotypier, mener Trondheim-barnehagen. Derfor har de valgt å droppe karneval i år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PRINSESSER OG SUPERHELTER: At jenter bare kler seg ut som prinsesser og at gutter bare kler seg ut som superhelter fremmer kjønnsstereotypier, mener Trondheim-barnehagen. Derfor har de valgt å droppe karneval i år. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At jenter bare kler seg ut som prinsesser og at gutter bare kler seg ut som superhelter, fremmer kjønnsstereotypier
ifølge barnehagen. Det er ikke i tråd med mangfoldet de skal gjenspeile, mener lederen.

Derfor har Presthus gård og Vikåsen barnehage i Trondheim valgt å ikke ha karneval i år, og sendte tidligere i januar ut et brev til foreldrene hvor de begrunnet avgjørelsen, ifølge Adresseavisa.

- Vi har sett at kostymene til barna har vært kjønnsstereotypiske, og vi ønsker ikke å forsterke disse stereotypene, sier Renate Kvivesen, leder av barnehagen til Dagbladet.

I brevet heter det at barnehagen «opplever at dagens karneval er bygd mye på en kommersialisering fra butikkene og at rollefigurene barna kler seg ut som er stereotyp både når det gjelder fantasi og kjønn. Da faller noen lett utenfor, og vi ønsker inkluderende barnegrupper og arrangement som bygger opp om dette».

- Må gjenspeile mangfoldet Kjøpepress er også en del av grunnen til at barnehagen har tatt affære.

- Til og med barn i denne alderen er opptatt av hva de har på seg. Vi ønsker ikke å øke kjøpepresset som vi ser.

- Men er det så farlig at jenter kler seg ut som prinsesser og gutter kler seg ut som superhelter?

- Nei, men det kan være farlig hvis de bare gjør det. Vi må få mangfoldet inn i barnehagen, det er vår oppgave. Vår pedagogikk skal gjenspeile likestilling mellom kjønnene, svarer Kvivesen.

Omtalt av internasjonalt nyhetsbyrå Avgjørelsen får nå mye oppmerksomhet, ikke bare i Norge, men også i internasjonale medier. Det verdensompsennende nyhetsbyrået Associated Press er blant dem som har plukket opp saken.

- Veldig merkelig, sier Kvivesen om all oppmerksomheten barnehagen hennes har fått i kjølvannet av avgjørelsen.

- Vi hadde ikke sett for oss dette, men jeg synes det er kjempeinteressant at vi skaper en sånn debatt og engasjement, legger hun til.

- Ikke noen sterke reaksjoner Tilbakemeldingene har vært blandede, forklarer barnehagelederen. Noen mener tiltaket er godt, andre ser ikke vitsen.

- Men reaksjonene har ikke vært så sterke.

På mange måter har også tilbakemeldingene speilet diskusjonene omkring avgjørelsen. Ifølge Kvivesen begynte man å drøfte tematikken i 2015 i et utvalg med foreldrene og barnehagene.

- Foreldrene har medvirket i avgjørelsen, men vi skal evaluere dette når vi er ferdig. Vi skal ikke slutte å kle oss ut, men vi ønsker å gjøre det på en annen måte, sier barnehagelederen.

- Problematisk Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier til Adresseavisa at kjønnsstereotyper kan være problematisk i et likestillingsperspektiv.

- Det er uheldig dersom vi lærer barna våre at gutter og jenter ikke kan gjøre de samme tingene. Leker og klær som oppfordrer til forskjellige adferd for gutter og jenter, kan gi barna trange rammer for hvem de kan være. Det kan være problematisk for den enkelte gutten eller jenta som strever med å passe inn, og det kan være problematisk i et likestillingsperspektiv ved å skape en forventning overfor barna om hvilke roller de ulike kjønnene kan ha, også i voksen alder, sier Bjurstrøm til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media