- Trondheim blir Somalias største by

- Å gi urettmessige asylsøkere mat og tak over hodet, vil gjøre Trondheim til Somalias største by, sier kommunalminister Erna Solberg (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Solberg er svært lite begeistret over planene til lokalpolitikere i Trondheim om å gi asylsøkere med ulovlig opphold penger til livsopphold.

- Hvis politikerne lokalt vil gjøre Trondheim til Somalias største by, så vær så god. Men selv synes jeg ikke det er en god idé, sier Erna Solberg til Adresseavisen.

- Jeg sier det fordi dette forslaget i praksis vil bety fri innvandring av mennesker fra Afrikas horn. Det skal bli interessant å følge fristaden Trondheim, sier kommunalministeren tørt.

Skuffet

- Tidligere har jeg hatt den største respekt for Erna Solberg. Jeg synes hun har vært saklig, klar og lett å følge. Jeg er veldig skuffet over at det nå er hun som trekker debatten ned på et lavmål ved å kaste dritt, sier Ola Borten Moe (Sp) til NTB.

Borten Moe er barnebarn av tidligere statsminister Per Borten. Sammen med partikollega Anita Utseth står han bak forslaget som opprører Erna Solberg. Sp-politikerne frykter at asylsøkere som ikke får midler til livsopphold, kan komme til å begå kriminelle handlinger for ikke å sulte eller fryse i hjel til vinteren.

- I flere hundre år har vi i Norge hatt sosiale sikkerhetsnett for alle. Men nå kan regjeringens politikk føre til at folk går til grunne på gata, uten at det offentlige stepper inn for å hjelpe dem. Det er drøyt, sier Borten Moe.

- Solbergs skyld

Han mener det er Erna Solberg og regjeringens skyld at asylsøkere som har fått avslag på søknaden sin fremdeles bor i kommunen.

- Det er regjeringens jobb å sørge for å sende disse menneskene ut av landet. Når Solberg ikke lykkes med det, kan hun ikke bare skyve problemet over på politiet og kommunene. At desperate mennesker begår kriminelle handlinger, bør ikke overraske noen, sier Borten Moe til NTB.

Erna Solberg sier myndighetene er nødt til å være strenge, ellers vil Norge oppleve økt tilstrømning av urettmessige og såkalt ureturnerbare asylsøkere.

- Land som Somalia vil ikke samarbeide med oss, og vi kan derfor ikke tvangssende somaliere dit. Vi er avhengig av at asylsøkerne selv skriver under på at de vil returnere, og derfor har vi bestemt at de ikke skal få midler til livsopphold. Trondheim-politikernes forslag normaliserer livet for disse, og vil bidra til at de ikke reiser, sier Solberg til Adresseavisen.

Forslaget fra Senterpartiet skal behandles av Trondheim bystyre 30. september. Ola Borten Moe har fått støtte fra SV, og også ordfører Rita Ottervik (Ap) går langt i å støtte forslaget. Ap, SV og Sp har flertall i Trondheim bystyre.

(NTB)

KRITISK: - Jeg Forslaget vil bety fri innvandring av mennesker fra Afrikas horn, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer