Trondheim endelig på kartet

Adresseavisens nettutgave kan i dag melde at «brannen spredte seg til utenlandske medier».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim er en liten by i en stor verden, og det er lenge siden ski-VM og slaget ved Stiklestad (forvørig et godt stykke utenfor byen). Derfor varmet det sikkert når navnet på Norges kongeby en stakket stund var i verdenspressens søkelys.

I eposet «Brannen spredte seg til utenlandske medier» forteller Adresseavisens journalist Ann-Inger Bolstad livlig om hvordan brannen blusset opp i spaltene verden over. Både Expressen, Aftonbladet og ikke minst svensk tekst-TV var i fyr og flamme.

«Svensk tekst-TV hadde brannen som førsteoppslag: 'Storbrand härjar mitt inne i Trondheim' ble prioritert foran saken 'Saddam ber om ursäkt for Kuwait-krigen'» skriver Adressa med dårlig skjult stolthet.

Slikt gir trøst i sorgens stund, og det er jo ikke noe galt i å søke internasjonale vinklinger på lokale saker. Vanligvis er det omvendt i norsk presse. Enhver krise eller tragedie Midtøsten omtales gjerne i norske medier som en utfordring for «Norges rolle» i konflikten.

Og jakten på en lokal vinkling har gitt oss en rekke godbiter i norsk presse opp igjennom årene. «Hedmarking la fram statsbudsjettet» meldte en hedmarksavis under Sigbjørns Johnsens regjeringstid i departementet. Men rekorden innehas fortsatt av Asker og Bærums Budstikkes førsteside dagen etter EF-neiet i 1972.

«Forgjeves ja fra Asker og Bærum».

PS: Brannen ble også omtalt i svenske Vstersunds-Posten, danske Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. Et søk i Google sitt nyhetssøk gir også et treff i engelskspråklige Norway Post.