TRONDHEIMSMODELLEN: Dette er veien å gå for å hindre høyrekreftene makt, mener de rødgrønne i Trondheim. Fra venstre Geirmund Lykke (KrF), Marte Løvik (Sp), Jan Bojer VIndheim (De Grønne), Ottar Michelsen (SV) og Rune Olsø (Ap). Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TRONDHEIMSMODELLEN: Dette er veien å gå for å hindre høyrekreftene makt, mener de rødgrønne i Trondheim. Fra venstre Geirmund Lykke (KrF), Marte Løvik (Sp), Jan Bojer VIndheim (De Grønne), Ottar Michelsen (SV) og Rune Olsø (Ap). Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Trondheim i rødt, grønt og gult

Her er modellen for makt i 2013, mener Trondheims makthavere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): De rødgrønne berget sitt utstillingsvindu i Trondheim. Men Ap og de øvrige tre partiene nøyde seg ikke med det. Etter valget satte Ap, SV, Sp, Miljøpartiet De Grønne og KrF seg sammen på Lerkendal og forhandlet fram en politisk plattform for å styre byen de neste fire åra. KrF sikrer at skjenketida blir 02.00 i byen. Kan så fempartialliansen etter trondheimsmodellen være en mulig regjeringskonstellasjon i 2013?

Mot høyrekreftene — Ja, svarer leder av Trondheim Ap, Rune Olsø.

— Grunnen er Frp. Vi står overfor et tydelig verdivalg i norsk politikk, mellom skattekutt på den ene siden, og skole og eldreomsorg på den andre. Høyre har lagt seg kloss opp til Frp og sagt at de skal inn i varmen og i regjering. Så spørs det hvilken side av denne streken sentrum vil plassere seg. Vi har staket ut et helt nytt sentrum/venstresamarbeid i Trondheim der sentrumsverdiene tillegges vekt, sier Olsø til Dagbladet.

Ifølge Olsø kan forskjellen mellom blokkene uttrykkes i kroner og øre: 450 millioner kroner er det kommunen tar inn i eiendomsskatt i løpet av et år.

— Disse pengene gir oss handlingsrom i Trondheim, sier Olsø.

Siden kommunevalget i 2003 har de rødgrønne, dvs. en allianse av Ap, SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne, styrt byen. Ved valget for snart to uker siden sikret de igjen flertall og makt for fire nye år. Likevel inviterte de KrF inn i samarbeidet.

Utstillingsvindu for Ap — Vi vil samle de partiene som vil satse på skole og eldreomsorg, ikke på skattekutt. I 2003, da vi etablerte det rødgrønne samarbeidet som seinere ble kopiert nasjonalt, hadde Ap og SV flertall. Likevel inviterte vi inn Sp og De Grønne fordi vi ønsket en breiest mulig allianse mot høyrekreftene. I 2007 ønsket vi KrF med, men SV sa nei.

Denne gangen sa SV ja. Dersom det skulle bli et skifte i framtida, så har vi skapt et bredt grunnlag for viktige veivalg. Skal vi få på plass langsiktige investeringsplaner i skole og eldreomsorg, må vi tenke i minst tiårsperspektiv. Da kan vi ikke ha skjøre flertall. Byen fortjener stabilitet og langsiktighet, sier Olsø.

Han legger ikke skjul på at han ønsker at Ap i Trondheim skal vise vei for resten av landet.

— Trondheim er den største byen Ap styrer. Vi vil at Trondheim skal være et utstillingsvindu for Ap som samarbeidsparti. Ap blir bedre av å samarbeide med andre. Som storebror må vi både være ydmyk og raus nok. I Trondheim vil vi vise at en sentrum/venstreallianse kan fungere, sier Olsø.

Bestemmer skjenketida KrFs førstekandidat i Trondheim, Geirmund Lykke, er godt fornøyd med både politisk gjennomslag og en kommunalrådspost.

— Vi skal gjøre Trondheim til en foregangsby for fosterbarn og styrke det forebyggende helsearbeidet. Vi sikrer også at skjenketida holdes på 02.00. Vi har også fått mer penger til kirkelige ansatte og diakoni. De rødgrønne hadde ikke trengt å ta oss med, men når de gjør det, ligger det vel en strategi bak om å tilnærme seg vårt parti. Derfor var det viktig å gjøre det ordentlig, sier Lykke, som også er med i KrFs sentralstyre.

  —Kan en slik konstellasjon være mulig og aktuell på riksplan?

Ja, jeg vil ikke avvise det. Vi skal nå ha en høring i partiorganisasjonen om alliansepartnere fram mot landsstyremøtet høsten 2012. Der vil jo erfaringer fra lokalmiljøet bli tillagt vekt. Budsjettet for Trondheim for 2012 vil synliggjøre hva vi får til.

Nei til kontantstøtte — Vi har hatt et bra samarbeid med Ap, Sp og De Grønne, og ønsket i utgangspunktet å fortsette med det. Det var Ap som ønsket om å innlemme KrF. For oss var avgjørende at KrF la bort saker vi er fundamentalt uenige i, som konkurranseutsetting og lokal kontantstøtte. Da de sakene var ryddet bort, var det greit for oss, sier SVs gruppeleder Ottar Michelsen.

Han er fornøyd med at SV har fått gjennomslag for styrking av arbeidstakeres rettigheter, som økt lærertetthet og rett til heltid, mer til fattigdomsbekjempelse, mer til sosial boligbygging og en mer ambisiøs miljøpolitikk.

Miljøpartiet De Grønne ble invitert inn i det rødgrønne selskapet i forrige periode.

— For oss er det et valg mellom å stå på sidelinja eller være innenfor og få innflytelse. De andre partiene har akseptert at vi har sterke meninger om miljø og byutvikling. Vi har blant annet fått gjennomslag for at bussene skal over på biogass i løpet av perioden. Og jeg skal lede byutviklingskomiteen, sier partiets førstekandidat Jan Bojer Vindheim.

Styrker sentrum Sp's førstekandidat Marte Løvik er glad for at KrF er kommet med.

— Det er ingen hemmelighet at Sp ønsker å styrke sentrum, så å få inn flere fra sentrum er helt suverent. Vi har fått styrket forebyggende helsearbeid og barnevern og andre saker som er viktige for Sp, sier Løvik. Hun understreker at det er forskjeller mellom lokalpolitikk og rikspolitikk.

— Men det hadde ikke vært noen ulempe å ha fått KrF inn i regjeringen, sier Løvik.