Trondheim kan bli trådløst

NTNU-ledelsen vil gjøre byen til en teknolab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen ved NTNU vil gjøre hele Trondheim trådløst. Byen bør bli et «laboratorium for forskning og utvikling av mobile datatjenester», mener de. Det skriver Adresseavisen i dag.

Universitetet først

NTNU-styret avgjør i dag om det skal etableres et trådløst bredbåndsnettverk for hele universitetet før studiestart til høsten, inkludert busstraséen mellom skolebygningene Gløshaugen og Dragvoll.

Bydelene Midtbyen, Øya og Møllenberg bør bli trådløst samtidig med studiestedet, og resten av byen bør komme raskt etter, mener dekanus ved IKT-fakultetet, professor Arne Sølvberg.

- Investeringene må komme i alle fall. Spørsmålet er om vi vil ligge i forkant eller i etterkant av utviklingen, sier Sølvberg til Adressa.

Et laboratorium

Professoren mener at en trådløs trønderhovedstad vil bli et attraktivt laboratorium for utprøving av trådløse informasjonstjenester for teleoperatører, tjenesteleverandører og IKT-industrien.

- Internasjonalt er det mange som jobber med dette. Hvis vi kommer først i gang, så øker sjansene for at vi skal holde oss oppegående. Et trådløst marked med 200 000 brukere og en stor andel unge, databevisste folk, vil være forlokkende for mange, sier Sølvberg til avisa.

TRÅDLØS TEKNOLAB? NTNU-ledelsen har store planer for Trondheim by. Flyfoto: NTNU
TRÅDLØS TEKNOLAB? NTNU-ledelsen har store planer for Trondheim by. Flyfoto: NTNU Vis mer

Trådløst nettverk til hele byen vil koste om lag 100 millioner kroner. Professoren foreslår derfor et samarbeid mellom NTNU og teleoperatører, det offentlige og IKT-bedrifter.