POLITIANMELDES - IGJEN: Fire år etter at Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme har politikere i Trondheim kommune bestemt seg for å politianmelde organisasjonen og kreve tilbake betalt 270 000 kroner fra lokalleddene i fylket. På bildet er daglig leder i nå nedlagte SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen og mangeårig leder i Trondheim SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
POLITIANMELDES - IGJEN: Fire år etter at Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme har politikere i Trondheim kommune bestemt seg for å politianmelde organisasjonen og kreve tilbake betalt 270 000 kroner fra lokalleddene i fylket. På bildet er daglig leder i nå nedlagte SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen og mangeårig leder i Trondheim SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

- Trondheim kommune politianmelder SOS Rasisme

Dagblad-avsløring utløste gransking i Trondheim kommune. Nå reagerer politikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener at SOS Rasisme i Trondheim har begått dokumentforfalskning og vedtar å politianmelde organisasjonen på bystyremøtet i kveld. Forslaget har støtte fra SV, Ap, Frp og Høyre, sier leder av kontrollkomiteen i Trondheim kommune, Rolf Jarle Brøske (H) til Dagbladet.

Sammen har partiene et klart flertall i bystyret, som samles i kveld.

Vil ha 270 000 Kommunen har det siste året gjennomført en omfattende gransking av organisasjonens medlemstall og opplysninger som er gitt i søknader over flere år. I granskingen slaktes organisasjonen og får kritikk for omfattende medlemsjuks, svak og uoversiktlig økonomistyring og manglende dokumentasjon for bruk av penger man har fått utbetalt av kommunen.

Kommunen konkluderte med at det ble feilaktig utbetalt 270 000 kroner av fellesskapets penger til SOS Rasismes ulike lokallag. Nå vil byen har pengene tilbake.

Les hele kommunens rapport her.

- Vi registrerer at her er det åpenbart at det har vært lovbrudd. Og det kan godt tenkes at det er flere forhold, men dette får rådmannen se nærmere på når han går i dialog med politiet etter vårt vedtak i kveld, sier Brøske (H).

SOS Rasisme sentralledd er allerede under politietterforskning for bedrageri. Organisasjonen er også dømt to ganger i retten for omfattende medlemsjuks.

- Vi er kjent med at sentralleddet er under etterforskning av politiet i Haugesund. Men vi ønsker altså å politianmelde fylkes- og lokallagene her i Trondheim i tillegg. Det er de lokallagene og fylkeslagene som står ansvarlig for å sende søknader til Trondheim kommune og som har tilegnet seg offentlige midler på urettmessig vis i årene 2009 til 2011, sier Brøske.

Struper støtte til Nye SOS Rasisme Som Dagbladet tidligere har omtalt er det svært tette bånd mellom nå nedlagte SOS Rasisme og Nye SOS Rasisme. I tillegg har de små kommunistiske gruppene Tjen Folket og ungdomsgruppa Revolusjonær Kommunistisk Ungdom lenge hatt sterk innflytelse begge steder.

Trondheim bystyre skal i kveld også votere over et forslag om å stanse utbetaling av all støtte til Nye SOS Rasisme, som de siste åren har mottatt store beløp fra kommunen.

Ubekymret Mangeårig leder i Trondheim SOS Rasisme Kenneth Fuglemsmo er ikke bekymret for en politianmeldelse fra kommunen.

- Det er ikke noe problem det. De må gjerne politianmelde oss, for den saken kommer til å bli henlagt av politiet, sier Fuglemsmo til Dagbladet.

- Hvorfor tror du det?

- Saken kommer til å bli henlagt av politiet, fordi det ikke har skjedd noe straffbart eller noe galt. Jeg har påpekt en faktafeil i kommunens rapport tidligere, men de vil ikke høre etter, sier Fuglemsmo.

Også leder i Nye SOS Rasisme er uenig i kommunens gransking og kommende vedtak om å stanse støtten til dem.

- Vi mener det er urettferdig å holde Nye SOS Rasisme ansvarlig for forhold som angår en annen organisasjon, særlig når dette i tillegg er basert på anklager det ikke finnes bevis for, sier Jon Kristian Grønli til Dagbladet.
Gransking utløst av avsløring Trondheim kommunes gransking ble startet etter at Dagbladet i fjor avslørte hvordan SOS Rasismes avdelinger i Trondheim og Sør-Trøndelag mottok flere hundre tusener i offentlig støtte, til tross for omfattende medlemsjuks.

POLITIANMELDER: Bystyrerepresentant og leder for kontrollkomiteen i Trondheim kommune Rolf Jarle Brøske (H) fremmer i kveld forslag om å politianmelde SOS Rasisme. I ryggen har han en rekke andre partier.. Foto: Thor Nielsen
POLITIANMELDER: Bystyrerepresentant og leder for kontrollkomiteen i Trondheim kommune Rolf Jarle Brøske (H) fremmer i kveld forslag om å politianmelde SOS Rasisme. I ryggen har han en rekke andre partier.. Foto: Thor Nielsen Vis mer

Pengene fortsatte å strømme inn etter at organisasjonen kom under gransking for medlemsjuks i 2009 og etter at de ble dømt for omfattende medlemsjuks i 2011.

Siden 2009 har skattebetalernes penger blant annet finansiert følgende for SOS Rasismes lokale avdelinger i Trøndelag:

• nytt kjøkkenutstyr
• over 400 000 kroner i driftsutgifter og kontorleie
• nye multimedia pc-er
oppstart av egen kafé
• nytt videokamera og filmprojektor
• støtte til en rekke aktiviteter

Fra 2009 til 2012 ga Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune totalt 532 714 kroner til SOS Rasisme.

Visste - ga mer Pengene ble i hovedsak utbetalt som frie midler, utregnet av medlemstallene SOS Rasisme selv oppgav. Praksisen fortsatte til tross for at det statlige Fordelingsutvalget kuttet støtten i 2010 og uttalte at de ikke stolte på tallene fra SOS Rasisme.

Dagbladet avslørte omfattende medlemsjuks i SOS Rasisme i 2010. I 2011 fikk SOS Rasisme den første knusende dommen for medlemsjuks.

Samme år besluttet både Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune å øke de årlige driftstilskuddene til SOS Rasisme med 20 000 kroner, til 145 689 kroner.

Det året fikk SOS Rasisme klart mest støtte av de over 20 frivillige ungdomsorganisasjonene i kommunen og fylket.

Visste om gransking Dagbladet har tidligere fått bekreftet at saksbehandlere i både Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune visste at SOS Rasismes medlemstall var tvilsomme og at andre støttegivere holdt tilbake støtte. Likevel ga de støtten organisasjonen søkte om.

- Vi ble først klar over situasjonen da Dagbladet omtalte disse bevilgningene i fjor. Deretter startet vi granskingen, sier Brøske.