Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheim sier nei til reservasjonsrett

Enstemmig vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bystyret i Trondheim vedtok torsdag kveld nesten enstemmig å gå imot at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Vedtaket ble gjort med 64 mot tre stemmer etter at Venstre, Sosialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Rødt fremmet forslag, melder NRK.

Høyre hadde på forhånd fristilt sine representanter slik at de kunne stemme etter egen samvittighet. Det var to representanter fra Kristelig Folkeparti og en representant av de 18 Høyre-politikerne i bystyret som utgjorde mindretallet på tre.

Bystyret mener at hensynet til den enkelte leges etiske overbevisning er tilstrekkelig ivaretatt med dagens eksisterende ordning, og det vil derfor ikke åpne for reservasjonsrett mot henvisning til abort i kommunen.

Tidligere denne uken sa Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap) at det ikke er noen menneskerett å være fastlege, og at leger som ikke vil henvise kvinner til abort, bør finne seg en annen jobb.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår at kommuner kan inngå avtale om reservasjon med fastleger som av samvittighetsårsaker ikke ønsker å henvise kvinner til abort.

Departementet har satt 30. april som høringsfrist, og tar sikte på å legge fram et lovforslag for Stortinget til høsten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!