Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheim-skole kjønnsdeler svømmeundervisning

Kroppspresset ble for mye.

SKILLER GUTTER OG JENTER: På Huseby skole i Trondheim har de bestemt at svømmeundervisningen for 8. og 9. trinn denne våren skal deles opp mellom gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: Olesia Bilkei / Shutterstock / NTB scanpix
SKILLER GUTTER OG JENTER: På Huseby skole i Trondheim har de bestemt at svømmeundervisningen for 8. og 9. trinn denne våren skal deles opp mellom gutter og jenter. Illustrasjonsfoto: Olesia Bilkei / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Huseby skole i Trondheim har de bestemt at svømmeundervisningen for 8. og 9. trinn denne våren skal deles opp mellom gutter og jenter, skriver Adresseavisen (Pluss).

Hvorfor? Fordi kroppspresset gjør at jentene på skolen foretrekker å svømme uten guttene.

Fire jenter i alderen 14 og 15 år forteller til avisa at det er en generell oppfatning blant jentene - både etnisk norske og jenter med flerkulturell bakgrunn - at de ikke ønsker å vise kroppen sin til guttene.

- Jenter i vår alder føler et veldig kroppspress. Mange er flau over kroppen sin og liker ikke å vise kroppen sin overfor gutter, sier de til Adressa.

Støttes av rektor Jentene presiserer overfor Adressa at det ikke er guttenes skyld, men peker på blant annet sosiale medier som en viktig faktor til det økte kroppspresset.

Den nye ordningen startet med en forespørsel fra tre andre jenter, men de fikk raskt støtte av sine klassevenninner og til slutt rektor.

- Det var kroppspress også før, men nå er det mye verre med sterkere fokusering på kropp gjennom sosiale medier, andre medier og i samfunnet generelt, sier rektor Inger Hilstad til Adressa.

- Noen blir syke Professor Jorun Sundgot Borgen ved Norges Idrettshøgskole bekrefter overfor Dagbladet at kroppspresset på ungdommen er større enn noen gang.

- Norske undersøkelser viser at 40-70 prosent i videregående skole har en dårlig kroppsopplevelse. Foreldregenerasjonen fnyser lett av det, men det er så alvorlig at noen blir syke av det, sier Sundgot Borgen.

Hun synes problemstillingen på Huseby skole er vanskelig, men har forståelse for rektors beslutning.

- Rektor ønsker å ivareta jentene. Men det er en fallitterklæring at en skole i Norge må si ja til dette. Målet må være at vi klarer å forebygge dette kroppspresset i skolen, og her må politikerne komme på banen.

Sundgot Borgen spesialiserer seg på kvinnehelse, vektregulering, spiseforstyrrelser og unge utøvere. Til høsten skal hun starte en studie for å se om det er mulig å forebygge dårlig kroppsopplevelse blant ungdommen.

- Det kan gjøres mye via holdningsskapende arbeid i skolen, sier Sundgot Borgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!