RESERVASJONSRETT : Helse- og omsorgsdepartementet ved helseminister Bent Høie har sendt ut et høringsførslag hvor det foreslås at kommuner skal få adgang til å inngå avtaler med fastleger om reservasjon mot å henvise kvinner til abort.  
(Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
RESERVASJONSRETT : Helse- og omsorgsdepartementet ved helseminister Bent Høie har sendt ut et høringsførslag hvor det foreslås at kommuner skal få adgang til å inngå avtaler med fastleger om reservasjon mot å henvise kvinner til abort. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)Vis mer

Trondheim vil si nei

KrF står alene om å ønske reservasjonsrett for fastleger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bystyret i Trondheim vil ikke gi fastleger reservasjonsrett mot henvisning til abort.

Venstre har fremmet en interpellasjon som skal behandles i bystyret førstkommende torsdag.

Forslagsstiller Trond Åm, Fylkesleder i Sør-Trøndelag Venstre og bystyrerepresentant i Trondheim sier til Dagbladet at SV, Arbeiderpartiet og Rødt har blitt med som medforslagsstillere. Forslaget er dermed sikret flertall.

KrF alene tilbake Når vil forslaget tre i kraft?

- Det er opp til regjeringen. Forutsetningen for at dette blir etterfulgt i Trondheim er at Høie opprettholder forslaget om at kommunene skal få avgjøre, sier Trond Åm til Dagbladet.

Sp, FrP, Pensjonistpartiet og deler av H kommer også til å stemme for forslaget.

Dermed står KrF alene tilbake.

- Gruppeleder i Høyre vil ikke binde sine representanter, og enkelte har signalisert at de vil stemme imot. De har ikke hatt gruppemøte ennå. FrP har oppfordret sine representanter til å stemme for forslaget, sier Trond Åm til Dagbladet.

Forslaget til vedtak:

«Bystyret i Trondheim mener at de foreslåtte endringene i abortloven kan medføre et dårligere offentlig helsetilbud, og sette gravide kvinner i en sårbar situasjon. Bystyret mener at hensynet til den enkelte leges etiske overbevisning er tilstrekkelig ivaretatt gjennom abortloven, og vil ikke åpne for reservasjonsrett mot henvisning til abort i Trondheim kommune.»

Enighet i storbyene Oslo og Bergen slår trolig følge med Trondheim i å avvise reservasjonsretten for fastleger. I Bergen sier helsebyråd Hilde Onarheim (H) til Bergensavisen at hun tror flertallet i bystyret er skeptisk til å innføre reservasjonsretten. 

Stemningen er den samme i Oslo.   

- En kort politisk analyse viser at fastleger i Oslo ikke vil få reservasjonsrett hvis det blir opp til hver enkelt kommune å avgjøre dette, sier Øystein Sundelin, leder av bystyregruppen for Oslo Høyre, til Vårt Land