Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheims- prest vil jage onde ånder

«Ghostbusters»-kapellan hjelper gjerne til i norske bolighus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hilde Elisabeth Rosenkrantz i Lademoen kirke i Trondheim vil gjøre som Jesus og bistå folk som er plaget av ånder, spøkelser og gjenferd i trønderhovedstaden.

- Jeg vil ikke avvise personer som ber meg om hjelp til å drive ut onde ånder fra hjemmene sine. Som prest må jeg ta folk på alvor og vil slett ikke stemple det som tull når noen forteller om merkelige eller skremmende opplevelser, sier hun til Adresseavisen.

Rosenkrantz forteller at hun sist søndag preket over et skriftsted i Bibelen som forteller at Jesus selv drev ut onde ånder.

- Får mange henvendelser

- Selv om det ikke er tradisjon for det i vår lutherske kultur, vil jeg ikke avvise personer som ber om hjelp for å få «ro» i huset, lover presten.

Ifølge henne får mange av kirkens menn og kvinner i Norge henvendelser fra folk som mener at mer diffuse skikkelser enn foreldre, barn og hund har tatt bolig i hjemmene deres.

Rosenkrantz mener at mange har kviet seg for å snakke om temaet, men at mildt sagt omstridte TV-serier som «Åndenes hus» nå  har ført til «mer åpenhet» om åndeutdrivelse.

Selv har presten ikke opplevd onde ånder på nært hold, såvidt hun vet.

«WHO YOU GONNA CALL»? Trondheimsprest Hilde Elisabeth Rosenkrantz, hvis du sliter med gjenferd i stua eller bråkete ånder på loftet. Filmsuksessen «Ghostbusters» med blant andre Bill Murray og Dan Akroyd tok for seg temaet på dyptpløyende vis i 1984. Foto: SCANPIX
«WHO YOU GONNA CALL»? Trondheimsprest Hilde Elisabeth Rosenkrantz, hvis du sliter med gjenferd i stua eller bråkete ånder på loftet. Filmsuksessen «Ghostbusters» med blant andre Bill Murray og Dan Akroyd tok for seg temaet på dyptpløyende vis i 1984. Foto: SCANPIX Vis mer

– Vi mennesker er forskjellige, og noen er mer mottakelige enn andre for spesielle syns- eller hørselsinntrykk, konstaterer hun overfor Adresseavisen.

Spesielle hjemmebesøk

Åndeutdrivelse er i dagens norske kirke et forholdsvis lite omtalt tema, men ser ut til å ha hatt en boom i kjølvannet av nevnte tv-serie, der «klarsynte» vandrer rundt og snakker med den angivelige åndeverdenen på dramatisk vis.

Nord-Norge ser så langt ut til å ha vært hardest rammet av spøkelser med ufine manerer.

I forrige uke skrev avisa Nordlys at et utvalg i regi av Samisk kirkeråd skal publisere en egen samisk liturgi som kan brukes «dersom prest tilkalles til hus med uro». I den forbindelse uttalte tromsøprest Kjell Skog at han mange ganger har vært på denne typen hjemmebesøk.

- Opp gjennom tiden har alltid prestene, i alle fall i Nord-Norge og bygdene sørpå, blitt tilkalt på grunn av at folk har hatt opplevelser som har virket skremmende, sa han til Nordlys.

Også sogneprest Arild Hellesøy i Karasjok ville gjerne, men fikk ikke lov til å mane ubehagelige ånder ut av en omsorgsbolig i bygda i januar, ifølge Finnmark Dagblad. Kommunens helsesjef syntes ikke det var noen god idé.

I Tromsø i fjor sommer fikk «klarsynte» John Kenneth Thon klager etter at han tok 10 500 kroner for å drive ut fire onde ånder fra et bolighus - uten resultat.

- Det var et gammelt hus der åndene henger igjen, og man kan bruke to-tre ganger på å få dem ut, unnskyldte Thon seg til VG den gang.

<B>PLAGEDE TRØNDERE:</B> Lademoen kirke får ifølge åndeutdriver-presten en rekke henvendelser om problemer i bolighus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!