Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheimsforsker vil klone menneskeceller

Cellebiolog Arne Sunde går nå inn for kloning av menneskeceller. Kloningsformen Sunde vil bruke kan være tillatt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunde ønsker å forske på «overføring av somatiske cellekjerner inn i aktiverte egg». Han legger fram metoden i et brev til Helsedepartementet. Det er uklart om denne framgangsmåten omfattes av forbudet mot forskning på befruktede egg som gjelder i Norge.

- I en diskusjon for og imot vil jeg markedsføre argumentene for, sier Arne Sunde ved Regionsykehuset i Trondheim i en kommentar til avisa Dagen.

Han ønsker å forske videre på såkalt terapeutisk kloning, en form for behandling der et egg blir «befruktet» med en kjerne fra en kroppscelle i stedet for en kjønnscelle. Resultatet blir en genetisk kopi eller tvilling. Deretter kan man isolere celler som kan transplanteres tilbake til pasienten. Behandlingsformen er særlig aktuell for hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, Parkinson og Altzheimer.

Tillatt i England

All forskning på befruktede egg er forbudt i Norge. Storbritannia vil sannsynligvis åpne for kloning av befruktede egg i september, etter at en arbeidsgruppe var overveiende positive til behandlingsformen. Kloning av aborterte fostre vil fortsatt være ulovlig, melder avisa The Observer.

Et utvalg nedsatt av Bondevik-regjeringen diskuterte overtallig befruktede egg til å utvikle stamceller. Men kloning av egg som «befruktes» med en kroppscelle er ikke vurdert i Norge.

- All forskning på befruktede egg er forbudt i Norge, sier direktør Sissel Rogne i Bioteknologinemnda.

Uklart lovverk

Det er likevel tvil om denne kloningsformen blir stoppet av lovverket. Selv om forskning på befruktede egg er forbudt i Norge, er det uklart om kloningsformen Sunde foreslår rammes av loven, siden det er en kroppscelle og ikke en kjønnscelle som brukes til å «befrukte» egget. Ifølge Bioteknologinemnda er lovsituasjonen «ikke helt vanntett».

Generalsekretær Lars Ødegård i Norges Handikapforbund ber ber nå om at saken blir lagt fram for Bioteknologinemnda.

- Jeg er grunnleggende skeptisk til dette, siden jeg opplever det som et forsøk på å manipulere menneskearten, og det kan jeg ikke se noen grunn til. Dersom man skal bruke kloning i behandlingsøyemed vil jeg i det minste kreve at man har et klart og etisk reflektert grunnlag for hvordan vi skal bruke menneskelig liv, sier han.

Problematisk

Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, tviler på at argumentene mot terapeutisk kloning er sterke nok til å avvise alle forsøk med denne metoden.

- Det er ikke etisk uproblematisk å si nei til kloning, sier Solbakk, som også er medlem av Bioteknologinemnda.

Han er glad for at Sunde nå bringer nytt liv i debatten om kloning i Norge, og ber om at det blir laget en offentlig utredning om terapeutisk kloning.

- Hittil er det ikke framkommet tungveiende medisinske eller etiske argumenter mot å utvikle denne formen for kloning, sier han.

Arne Sunde understreker at han ikke gjør seg til talsmann for reproduktiv kloning.

- Da kloningsteknikken kom var man veldig opptatt av å forhindre reproduktiv kloning. Men så ble det åpenbart at det var svære terapeutiske gevinster å hente ved å utnytte eggs evne til å ta instruksjon fra kjernen i en vanlig celle og slik lage vev og organer. Derfor er det blitt en distinksjon mellom reproduktiv og terapeutisk kloning, sier han til avisa Dagen.