Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tronds bil lagt ut for salg av ukjent mann - kvinne svindlet for 60 000

Trond la ut bilen for 205 000 på Finn.no. En mann kopierte annonsen og la ut sedanen for under halvparten - da startet problemene.

DROPPER NETTSALG AV BILEN: Trond Monsholm vil ikke forsøke å selge bilen på nett igjen. Foto: Tore Aarflot
DROPPER NETTSALG AV BILEN: Trond Monsholm vil ikke forsøke å selge bilen på nett igjen. Foto: Tore Aarflot Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I november la Trond Monsholm fra Volda ut bilen sin, en Volkwagen Touran, til salgs på Finn.no. Prisen ble satt til 205 000. Først var det stille, men lørdag morgen for to uker siden morgen strømmet samtalene på.

- Kjøper usett

- Jeg husker en kar ringte og hadde hastverk. «Jeg vil kjøpe den usett for 97 000», sa han, forteller Monsholm.

Til tross for at Monsholm understreket at prisen fremdeles var over dobbelt så mye, insisterte den kjøpelystne mannen på at annonsen viste 97 000 kroner.

- Da jeg gikk inn på Finn.no lå det en nøyaktig kopi av Volkswagen-annonsen min, med de samme bildene og alt. Prisen var satt ned til 97 000 og eposten kjøpere kunne kontakte selgeren på var ikke min vanlige, sier Monsholm.

For å lure kjøpere begynte epostadressen med Volda-mannens navn.

I Bristol
All epost til nysgjerrige kunder ble også signert med Trond Monsholm og en adresse i Bristol i Storbritannia, et sted Volda-mannen aldri har bodd. I brevene fremgår det at transportutgifter må betales på forhånd. Slik ble familiebilen et åte for å svindle naive nordmenn med håp om å gjøre et skikkelig «kupp».

I en halvannen side standardisert «salgsbrev» på haltende engelsk fra bakmannen, signert med Monsholms navn, står det «Beklager at jeg ikke skriver til deg på det norske språket fordi jeg snakker ikke det veldig bra og det er bedre å skrive på engelsk.»

FALSK: Annonsen er lagt ut for tiltrekke seg kjøpelystne bilentusiaster som tror de har funnet et kjøpp.
FALSK: Annonsen er lagt ut for tiltrekke seg kjøpelystne bilentusiaster som tror de har funnet et kjøpp. Vis mer

Brevet er fullt av detaljer om hvordan handelen kan gjennomføres og bilen fraktes, men uten et eneste tiltak som sikrer at kjøperen sitter igjen med noe etter at «handelen».

Tapte 60 000
Blant dem som ga beskjed om at de gjerne ville kjøpe bilen var nordmannen Lars Gunnar Økland.

- Det stod mye tull i brevene og jeg så etter om han hadde lagt ut flere slike kopier og fant raskt 16 stykker. Han hadde oppgitt samme telefonnummer i alle, til et en Oslo-bedrift som hadde stengt for helga, sier Økland til Dagbladet.

Økland tipset både Finn.no og Monsholm om saken og sistnevnte politianmeldte forholdet. Da var det allerede for seint.

- Politiet ringte fra Trondheim og sa en kvinne hadde overført 60 000 til en konto disponert av bakmannen. De er nok tapt, sier Monsholm.

Frykter det er flere
I tillegg betalte flere andre personer inn rundt 12 000 kroner for «å starte salgsprosessen». Mange har seinere kontaktet Monsholm, som har måttet forklare situasjonen.

- Jeg frykter det er flere som har betalt inn store beløp, men ikke har meldt seg, sier den uheldige bilselgeren.

Da han sendte epost til bakmannen og sa forholdte var politianmeldt, fikk Monsholm et brev med sin egen underskrift tilbake, med informasjon om hvordan han kunne kjøpe sin egen bil. Svindleren kunne åpenbart ikke norsk.

STJAL NAVNET: Svindelforsøket ble utførført blant annet ved å utgi seg for å være eieren av bilen.
STJAL NAVNET: Svindelforsøket ble utførført blant annet ved å utgi seg for å være eieren av bilen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media