«Tropenes Trump» er Brasils nye president. Her er uttalelsene som gjør ham så kontroversiell

- Jeg vil heller ha en sønn som er narkoman, enn en sønn som er homofil.

VALGVINNER: Jair Bolsonaro blir Brasils neste president. Han har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, som har gjort ham til en svært polariserende politisk figur i Brasil. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB scanpix
VALGVINNER: Jair Bolsonaro blir Brasils neste president. Han har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, som har gjort ham til en svært polariserende politisk figur i Brasil. Foto: REUTERS / Pilar Olivares / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Seint søndag kveld erklærte Brasils øverste valgdomstol at 63 år gamle Jair Bolsonaro er valgvinner og landets neste president.

Da 97 prosent av stemmene var talt opp hadde han 55,4 prosent av stemmene, mens motstanderen, Fernando Haddad, hadde 44,4 prosent. Dermed ble Bolsonaro utropt til vinner, og en horde av tilhengere hans strømmet ut i gatene utenfor hans hjem i bydelen Barra da Tijuca i Rio de Janeiro da resultatet ble kjent.

Bolsonaro representerer Det sosialliberale partiet (PSL). Han gikk til valg på en populistisk politisk plattform som ga ham kallenavnet «Tropenes Trump».

Han har vunnet velgernes hjerter ved å spille på politikerforakt og folkets dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjonsskandaler.

63-åringen, med mellomnavnet Messias, kom med mange lovnader til sine velgere under valgkampen, men har ikke vært spesielt konkret.

Vil forvise politiske motstandere

Men det som har gjort Bolsonaro til en spesielt omstridt politiker, og har gitt ham mye oppmerksomhet, spesielt i internasjonale medier, er hans nedsettende kommentarer om sine politiske motstandere og andre grupperinger.

Så seint som for ei uke siden gikk han til frontalangrep på sin motstander i presidentvalget, Arbeiderpartiets (PT) Fernando Haddad, og hans supportere, skriver The Guardian.

- Enten drar de til utlandet, eller så havner de i fengsel. Disse røde bandittene vil bli forvist fra vårt hjemland. Det vil bli en opprydning dere aldri har sett maken til i Brasils historie, erklærte Bolsonaro i en 10 minutter lang video på Facebook.

«Kjeltringer» fra «De jordløses bevegelse», Brasils største sosiale bevegelse med anslagsvis 1,5 millioner medlemmer, vil bli sett på som terrorister, mens den tidligere presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, som Bolsonaro omtaler som en «fyllik», skal «råtne i fengsel» sammen med andre PT-topper.

Lula er for tiden fengslet for korrupsjon, og ledet meningsmålingene før han ble nektet å stille til valg.

- Vi er majoriteten. Vi er det ekte Brasil. Sammen med det brasilianske folket vil vi bygge en ny nasjon, sa Bolsonaro under et av sine siste valgmøter, der han seinere la til:

- Vi er frihetens stemme. Vi vil ikke ha sosialisme.

Skal styre landet etter bibel og grunnlov

Det var trolig nettopp disse kommentarene hans politiske motstander Haddad hadde i tankene, da han på Twitter erkjente valgnederlaget.

- Jeg vil takke mine forfedre som lærte meg verdien av mot og å forsvare rettferdigheten for enhver pris. Alle andre verdier avhenger av mot. Jeg vil takke de 45 millioner velgerne som har gått sammen med oss. En stor del av folket som må bli respektert, skrev Haddad, ifølge The Guardian.

Under sin vinnertale lovet Bolsonaro at han sammen med folket skal endre Brasils skjebne. Han lovet å styre landet etter bibel og grunnlov og understreket at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresidens ekstremisme».

Bolsonaro er altså ikke nådig i omtalen av sine politiske motstandere, men han sparer heller ikke på kruttet i sin omtale av andre grupperinger, deriblant homofile.

- Stolt av å være homofob

I juni 2011 sa han at han ville være ute av stand til å elske en homofil sønn og at han «heller vil at sønnen hans skal dø i en bilulykke enn å være homofil», ifølge New York Times.

- Hvis et homofilt par flytter inn i min bygning, så mister eiendommen verdi. Hvis de går rundt og holder hender, kysser, så vil den miste verdi. Ingen sier det av frykt for å bli stemplet som homofobe, sa Bolsonaro.

I 2013 hadde han en et nytt språklig bilde på lager, da han sa at han «heller vil ha en sønn som er narkoman, enn en sønn som er homofil», og la samtidig til at han er «stolt av å være homofob».

Under et intervju med den kjente britiske tv-profilen og forfatter Stephen Fry, som er homofil, sa Bolsonaro at «homofile fundamentalister» hjernevasket heteroseksuelle barn til «å bli homofile og lesbiske for å tilfredsstille dem seksuelt i framtida», skriver The Guardian.

Fry har siden omtalt intervjuet som «en av de mest skremmende konfrontasjonene jeg har hatt med et annet menneske».

LHBT-miljøet i Brasil mener Bolsonaros uttalte homofobi har ført til en ny æra med brutalitet, trusler og angrep mot homofile.

- Det er som om helvetes porter har blitt åpnet. Det er som om det har blitt erklært jaktsesong, sier Beto de Jesus, grunnlegger av Sao Paulos årlige homoparade.

- Egner seg ikke til reproduksjon

Bolsonaro har også kommet med nedsettende kommentarer om kvinner. Under en diskusjon med kongressmedlem Maria do Rosario i 2013 sa Bolsonaro at «jeg ville ikke voldtatt deg, fordi du ikke fortjener det» som svar på at Rosario hadde anklaget ham for å oppmuntre til voldtekt, skriver The Independent.

Seinere sa Brasils neste president at han ikke var en voldtektsmann, men at hvis han var så ville han ikke voldtatt Rosario fordi hun er «stygg» og «ikke min type».

Den kontroversielle 63-åringen har fire sønner og en datter. Sistnevnte har han sagt at han fikk «som følge av et øyeblikks svakhet», ifølge nyhetsbyrået AP.

Han har også sagt at han ikke vil behandle eller betale kvinner likt som menn på arbeidsplasser.

I likhet med sin framtidige presidentkollega Donald Trump, er Bolsonaro mildt sagt skeptisk til flyktninger, som han har omtalt som «jordas avskum», ifølge Reuters.

Da han i 2017 snakket om å besøke tradisjonelle afrobrasilianske lokalsamfunn omtalte Bolsonaro innbyggernes vekt ved å bruke ordet «arroba», en utdatert måleenhet som ble brukt under veiing av storfe og landbruksprodukter.

- De letteste afro-etterkommerne der veide sju «arrobas». De gjør ingenting. De egner seg ikke engang til reproduksjon, sa Bolsonaro.

- Bekymringsfull retorikk

Når det gjelder Bolsonaros politiske planer, har han som nevnt vært relativt vag. Og på de områdene hvor Bolsonaros løfter har vært mer konkrete enn de var i PowerPoint-presentasjonen han brukte som valgprogram, har han møtt stor motstand.

Det dreier seg blant annet om hans miljøpolitikk. Han ønsker å fjerne reguleringer som forbyr industrielt landbruk i store deler av Amazonas, og har lovet å «skrote juridiske særregler som beskytter minoritetssamfunn (...), deriblant de som stadfester at landområder i Amazonas-regnskogen tilhører urfolkene».

- Han har en retorikk som er svært bekymringsfull, sa Ines Luna i Regnskogfondet til Dagbladet søndag.

Bolsonaro har også truet med å ta Brasil ut av Parisavtalen, noe han seinere har gått tilbake på.

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1990, men måtte føre store deler av valgkampen hjemmefra etter at han ble knivstukket på et valgmøte i begynnelsen av september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer