«Tropenes Trump» med flere angrep mot Norge: - Han er en risiko

President Jair Bolsonaro får retorikk-refs etter å ha blant annet anklaget Norge for å sponse hvaldrap.

UT MOT NORGE: Mange er kritiske til president Jair Bolsonaros mange nedsettende uttalelser. De siste dagene har Norge fått gjennomgå. Foto: Evaristo Sa / AFP / NTB scanpix
UT MOT NORGE: Mange er kritiske til president Jair Bolsonaros mange nedsettende uttalelser. De siste dagene har Norge fått gjennomgå. Foto: Evaristo Sa / AFP / NTB scanpixVis mer

Brasils president Jair Bolsonaro (64) har flere ganger kommet med angrep mot Norge, etter at den norske regjeringa besluttet å kutte støtten til bevaring av regnskogen i Amazonas.

Den norske regjeringa holder tilbake 300 millioner kroner fordi den mener Brasil har brutt deler av avtalen som danner grunnlaget for samarbeidet. Kort tid etter at avgjørelsen ble kjent, kom det første angrepet fra Bolsonaro.

- Norge, er ikke det landet som dreper hvaler oppe på Nordpolen? Som utvinner olje der? De har ingenting å lære oss, sa presidenten.

Mandag publiserte han en twittermelding der han igjen anklager Norge for å «sponse hvaldrap», etterfulgt av en video som viser brutal hvalfangst. Han hevder videoen er fra Norge, mens den i realiteten er fra Færøyene.

«Captain Chainsaw»

Det brasilianske romforskningsinstituttet INPE overvåker utviklingen i regnskogsområdene i Amazonas. Ifølge INPEs egen statistikk ble det fjernet rundt 2254 kvadratkilometer med skog i forrige måned. Det er en økning på 278 prosent fra samme måned i fjor.

I juni registrerte INPE en økning på 90 prosent fra tilsvarende måned i fjor.

«Blank løgn» kalte Bolsonaro tallene. Grunnet avskogingen har han også fått kallenavnet «Captain Chainsaw», skriver The Guardian.

For to uker siden ga han sjefen for instituttet sparken etter en disputt om hvem som skal kunne publisere satelittbilder og forskningsdata om den brasilianske regnskogen.

Med trusler om å kaste politiske motstandere i fengsel, åpne retoriske angrep på homofile og medlemmer av Brasils LHBT-bevegelse, nedsettende kommentarer om kvinner, raseri mot flyktninger - som han omtaler som «jordas avskum» og politikk som blir møtt med tordentaler fra miljøorganisasjoner over hele verden, følger også kallenavnet «Tropenes Trump».

- Hvorfor skulle et annet land ønske å håndtere enda en Trump? Du må forholde deg til Trump fordi han leder USA. Men det er ingen grunn til å håndtere en til. Brasil er ikke så viktig. Vi er ikke essensielle, sier Thomas Traumann, kommentator og tidligere politiker, til The Guardian i kjølvannet av at Norge skrudde igjen pengekrana.

- En risiko

Etter flere utspill fra Bolsonaro, får han nå refs for sin krasse retorikk.

«Presidenten har blitt en risiko for dette landet» skriver avisa O Globo på lederplass denne uka, og viser til at presidentens utspill kan påvirke utenrikspolitiske forbindelser.

Kommentator Reinaldo Azevedo skriver at «dersom Bolsonaro kun lytter til hordene av gærninger han har rundt seg, vil han ikke sitte ut presidentperioden».

Presidentens kritikere viser til flere kontroverser den siste tida.

Forrige uke gikk Bolsonaro ut mot landets straffelovgivning. I et intervju forrige mandag, sa presidenten at han håpet Kongressen ville godkjenne hans planer om å gi unntak fra en rekke straffbare handlinger så lenge de blir begått i kampen mot kriminaliteten.

- Disse folka (de kriminelle) kommer til å dø i gatene som kakerlakker, og det er sånn det skal være, sa han.

Han har kalt argentinske politikere for «leftie crooks» (venstrevridde banditter), og gått ut mot både Tysklands Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron. De to viste bekymring for den store avskogingen etter at Bolsonaro tok over i januar, noe som fikk presidenten til å slå hardt tilbake.

- De har ikke skjønt at Brasil er under ny ledelse, sa presidenten.

- Sult finnes ikke

Under et besøk i Amazonas i fjor fortalte Bolsonaro til The Guardian at han som president ville sette inn styrker mot «feige miljøorganisasjoner som stakk nesa si i Brasils innenrikssaker».

I en samtale med utenlandske journalister i juli la den høyreorienterte presidenten skylda på «populister» som «lyver» for påstander om at noen av Brasils 209 millioner innbyggere ikke har nok å spise.

- Det finnes ikke sult. Du ser ikke avmagrede mennesker i gatene slik som i andre land, sa han og mente at populister hadde kommet med utsagnet for å få sympati.

Dette til tross for at regjeringens egne tall viser at 54,8 millioner mennesker, det vil si 26,5 prosent av befolkningen, er fattige, og FNs tall viser at vel 5 millioner brasilianere er underernært, ifølge NTB.

KARNEVAL: Da Brasils president Jair Bolsonaro postet spørsmålet på Twitter, lot ikke reaksjonene vente på seg. Video: Twitter, Emilie Rydning og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Ut mot homofile

Bolsonaro vant velgernes hjerter ved å spille på politikerforakt og folkets dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjonsskandaler.

64-åringen fikk mye oppmerksomhet i valgkampen for sine nedsettende kommentarer om politiske motstandere og andre grupperinger.

I juni 2011 sa han at han ville være ute av stand til å elske en homofil sønn og at han «heller vil at sønnen hans skal dø i en bilulykke enn å være homofil», ifølge New York Times. Han har også uttalt at han er «stolt av å være homofob».

Bolsonaro har også kommet med nedsettende kommentarer om kvinner. Under en diskusjon med kongressmedlem Maria do Rosario i 2013 sa Bolsonaro at «jeg ville ikke voldtatt deg, fordi du ikke fortjener det» som svar på at Rosario hadde anklaget ham for å oppmuntre til voldtekt, skriver The Independent.

- Vil bli avskåret

Under sin vinnertale i januar lovet Bolsonaro at han sammen med folket skal endre Brasils skjebne. Han lovet å styre landet etter bibel og grunnlov og understreket at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresidens ekstremisme».

Roberto Abdenur, Brasils tidligere ambassadør i Beijing og Washington, spår at Bolsonaro vil bli avskåret av europeiske ledere som et resultat av uttalelsene sine.

- Jeg ville nesten satset penger på at det de kommende åra ikke vil være en eneste invitasjon for Bolsonaro til å besøke disse landene - ikke fra Tyskland av Merkel eller hennes etterfølger, ikke fra Macrons Frankrike, og så videre, sier Abdenur, ifølge The Guardian.