Valget i Brasil:

«Tropenes Trump» med overlegen seier. Motstanderne grøsser og advarer om katastrofe

Det er ikke mye konkret populisten Jair Bolsonaro har lovet brasilianske velgere. Men det han har lovet, lover ikke godt for regnskogen.

«TROPENES TRUMP»: Et sterkt splittet Brasil har startet valget på landets nye president. Favoritten er den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, som blir kalt «Tropenes Trump».
«TROPENES TRUMP»: Et sterkt splittet Brasil har startet valget på landets nye president. Favoritten er den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, som blir kalt «Tropenes Trump». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Han representerer Det sosialliberale partiet (PSL), men 63 år gamle Jair Bolsonaros retorikk under valgkampen i Brasil har ikke båret preg av å være verken sosial eller liberal.

For sin populistiske politiske plattform er han døpt «Tropenes Trump», og i likhet med den amerikanske presidenten Bolsonaro sammenliknes med, ser han ut til å gå seirende ut av et svært polariserende presidentvalg.

Den tidligere offiseren har lovet brasilianske velgere mye, men få av løftene har vært spesielt konkrete. Og på områdene hvor Bolsonaros løfter har vært mer konkrete enn de var i PowerPoint-presentasjonen 63-åringen brukte som valgprogram, har han møtt stor motstand, skriver The Economist.

Fra sykesenga, etter å ha blitt knivstukket i september, har mannen med mellomnavnet Messias gjort det mange mener er politisk vanvidd til en vinneroppskrift.

Søndag gikk brasilianerne til stemmeurnene, noe som endte med brakseier for Bolsonaro.

Like over midnatt natt til mandag norsk tid erklærte Brasils øverste valgdomstol at Bolsonaro er valgvinner og landets neste president, skriver NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer