«TROPENES TRUMP»: Et sterkt splittet Brasil har startet valget på landets nye president. Favoritten er den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, som blir kalt «Tropenes Trump».
«TROPENES TRUMP»: Et sterkt splittet Brasil har startet valget på landets nye president. Favoritten er den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, som blir kalt «Tropenes Trump».Vis mer

Valget i Brasil:

«Tropenes Trump» med overlegen seier. Motstanderne grøsser og advarer om katastrofe

Det er ikke mye konkret populisten Jair Bolsonaro har lovet brasilianske velgere. Men det han har lovet, lover ikke godt for regnskogen.

Han representerer Det sosialliberale partiet (PSL), men 63 år gamle Jair Bolsonaros retorikk under valgkampen i Brasil har ikke båret preg av å være verken sosial eller liberal.

For sin populistiske politiske plattform er han døpt «Tropenes Trump», og i likhet med den amerikanske presidenten Bolsonaro sammenliknes med, ser han ut til å gå seirende ut av et svært polariserende presidentvalg.

Den tidligere offiseren har lovet brasilianske velgere mye, men få av løftene har vært spesielt konkrete. Og på områdene hvor Bolsonaros løfter har vært mer konkrete enn de var i PowerPoint-presentasjonen 63-åringen brukte som valgprogram, har han møtt stor motstand, skriver The Economist.

Fra sykesenga, etter å ha blitt knivstukket i september, har mannen med mellomnavnet Messias gjort det mange mener er politisk vanvidd til en vinneroppskrift.

Søndag gikk brasilianerne til stemmeurnene, noe som endte med brakseier for Bolsonaro.

Like over midnatt natt til mandag norsk tid erklærte Brasils øverste valgdomstol at Bolsonaro er valgvinner og landets neste president, skriver NTB.

Han fikk nærmere 56 prosent av stemmene, noe om er resulatet etter at drøyt 96 prosent av stemmene er talt opp.

«Katastrofe»

Klimaforsker Ed Atkins ved Universitetet i Bristol har i en kronikk på nettstedet The Conversation - et ideelt nyhets- og debattnettsted hvor forskere og journalister jobber sammen - beskrevet valget et Bolsonaro-presidentskap som «en katastrofe for Amazonas».

I Regnskogfondet i Norge er de også bekymret for hva Tropenes Trump kan finne på å gjøre i Amazonas.

- Han har hatt en retorikk som er svært bekymringsfull, Ines Luna i Regnskogfondet til Dagbladet.

Luna er leder for det såkalte Brasil-teamet i den norske ikke-statlige miljøorganisasjonen, som arbeider for å bevare regnskogen og å sikre urbefolkningens rettigheter.

Bolsonaro kan knapt sies å arbeide for de samme målene.

Nyhetsmagasinet Time skriver at:

  • 63-åringen har lovet å «skrote juridiske og kulturelle særregler som beskytter minoritetssamfunn [...], deriblant de som stadfester at landområder i Amazonas-regnskogen tilhører urfolkene».
  • Bolsonaro ønsker å gjøre Ibamas fullmakter - Brasils miljøverndirektorat - betydelig mindre vidtrekkende.
  • Han ønsker å fjerne reguleringer som forbyr industrielt landbruk i store deler av Amazonas.

Som Bolsonaro selv har sagt:

- Minoriteter må bøye av for majoriteten.

Ulovlig hogst

Bolsonaros forslag vil raskt oppsummert føre til en «dramatisk økning» i presset på Brasils regnskog, mener Luna i Regnskogfondet.

Det vil i så fall undergrave allerede viktig framgang, mener organisasjonen. Ifølge Regnskogfondet hadde Brasil fram til 2017 redusert avskoging med 65 prosent. Målet på 80 prosent er innen rekkevidde, mener teamleder Luna, men da må man den lovlige, og ikke minst ulovlige, hogsten til livs.

Det er nettopp ulovlig hogst Ibama, direktoratet Bolsonaro ønsker å svekke, har som mandat å stanse.

- Det Bolsonaro sier at han vil begrense og motarbeide, sender et sterkt signal om straffefrihet til disse gruppene. Og kommer man ikke disse gruppene til livs, vil ikke Brasil nå målene de har satt seg hjemme, og ikke oppfylle sine internasjonale forpliktelser, sier Luna.

Straffefrihet?

Inntrykket av straffefrihet er blant grunnene til at flere i delstaten Rondônia sier de vil stemme på Bolsonaro.

- Han har lovt at han kommer til å legalisere det, sånn at vi kan jobbe, sier Aroldo da Silva til The Guardian.

Han er en såkalt garimpeiro, en gullgraver som arbeider uten tillatelse i Amazonas-elva. I søken etter gull kommer miljøhensyn i andre rekke.

Skal du finne gull i gjørma i Amazonas-elva, må elva ta imot kvikksølvet som blir brukt i jakten på det dyrebare mineralet.

Bolsonaro har lovt da Silva, og andre som ham, «verdighet og sikkerhet», forteller han til The Guardian.

Eksempel til etterfølgelse

Brasils veivalg er ikke bare viktig for Brasil, men også det øvrige verdenssamfunnet, mener Regnskogfondet.

Det søramerikanske landet er en av verdens største økonomier, men de har samtidig hatt en ledende rolle i den internasjonale klimadebatten.

- De har vært et eksempel til etterfølgelse. De har vist verden at det går an å redusere avskoging, samtidig som økonomien vokser. Hvis de endrer sin posisjon, vil det få store konsekvenser, sier Luna.

Klimamessig vil ytterligere avskoging av Amazonas være svært ødeleggende. Uten regnskogen, vil man ikke klare å nå globale mål om reduksjon av klimagassene. Brasil er rett og slett uunnværlige i klimakampen.

- Flere viktige miljøorganisasjoner i Brasil er nå svært bekymret for at klimapolitikken kommer til å endre seg med Bolsonaro som president. Klimapolitikk i Brasil har allerede vært i en vanskelig situasjon, men frykten er at den vil endre seg såpass at det kan ha store negative konsekvenser, sier teamleder Luna.

Press fra næringslivet

Håpet, som med så mye annet, er at sivilsamfunnet, det brasilianske næringslivet og andre viktige aktører står fast på klimaprinsippene, mener Luna.

Under valgkampen har Bolsonaro allerede moderert den aller kraftigste retorikken om klima.

Fra å si at han ville trekke Brasil ut av Parisavtalen, til å denne uka godta avtalen, har Bolsonaro tatt noen bejublede helomvendinger.

- Mange av forpliktelsene Brasil har tatt på seg, kommer etter press fra næringslivet. Store internasjonale selskaper i Brasil har tatt på seg forpliktelser overfor sine forbrukere, og de vil fortsatt presse jordbruket og næringslivet i Brasil til å fortsette det gode arbeidet, sier Luna.