ÅPNINGSTALE: Brasils nye president Jair Bolsonaro holder tirsdag åpningstalen under World Economic Forum i Davos i Sveits. Populisten gikk til valg på løfter om å bekjempe korrupsjon og gjenopprette lov og orden. I Davos varsler han at det er et nytt Brasil som entrer arenaen. Foto: Eraldo Peres / AFP / NTB Scanpix
ÅPNINGSTALE: Brasils nye president Jair Bolsonaro holder tirsdag åpningstalen under World Economic Forum i Davos i Sveits. Populisten gikk til valg på løfter om å bekjempe korrupsjon og gjenopprette lov og orden. I Davos varsler han at det er et nytt Brasil som entrer arenaen. Foto: Eraldo Peres / AFP / NTB ScanpixVis mer

«Tropenes Trump» på kollisjonskurs med verdenseliten - gikk rett i strupen på kritikerne

Mens miljøorganisasjoner over hele verden advarer mot brasils retning under den ferske presidenten, Jair Bolsonaro, hevder 63-åringen selv at ingen gjør mer for miljøet enn Brasil.

DAVOS (Dagbladet): Politikerforakt og folkets dype mistro til eliten.

Det er ikke budskapet mange av verdens rikeste og mektigste venter å høre når de ankommer globaliseringsfesten i Davos i Sveits denne uka.

Likevel var det det sentrale budskapet under valgkampen til Brasils ferske president, Jair Bolsonaro (63), som i dag holdt åpningstalen under World Economic Forum (WEF) i Davos.

Populisten gikk til valg på løfter om å bekjempe korrupsjon og gjenopprette lov og orden i Brasil, men var aldri spesielt konkret når han snakket om hvordan han skulle løse de enorme utfordringene i hjemlandet.

- Helvetes porter er åpnet

Med trusler om å kaste politiske motstandere i fengsel, åpne retoriske angrep på homofile og medlemmer av Brasils LHBT-bevegelse, nedsettende kommentarer om kvinner, raseri mot flyktninger - som han omtaler som «jordas avskum» og politikk som blir møtt med tordentaler fra miljøorganisasjoner over hele verden, følger også kallenavnet «Tropenes Trump».

I juni 2011 sa han at han ville være ute av stand til å elske en homofil sønn og at han «heller vil at sønnen hans skal dø i en bilulykke enn å være homofil», ifølge New York Times.

I 2013 hadde han en et nytt språklig bilde på lager, da han sa at han «heller vil ha en sønn som er narkoman, enn en sønn som er homofil», og la samtidig til at han er «stolt av å være homofob».

LHBT-miljøet i Brasil har tidligere advart om at Bolsonaros uttalte homofobi har ført til en ny æra med brutalitet, trusler og angrep mot homofile.

- Det er som om helvetes porter har blitt åpnet. Det er som om det har blitt erklært jaktsesong, sa Beto de Jesus, grunnlegger av Sao Paulos årlige homoparade, da det var klart at Bolsonaro hadde vunnet valget.

Avskoging

Bolsonaros uttalte mål for klimapolitikken i hjemlandet er spesielt interessant sett med norske øyne. Regnskogbevaring i Brasil har i en lang årrekke vært en av hovedsatsingene i Norges klimapolitikk.

Tirsdag står 63-åringen, med mellomnavnet Messias, foran betydelige deler av verdens økonomiske og politiske elite, hvor han skal framføre et budskap om at det nå er et nytt Brasil som entrer arenaen.

I likhet med Donald Trump i Davos for ett år siden, gikk han rett i strupen på kritikerne.

PRESIDENT: Brasils ferske president Jair Bolsonaro talte tirsdag under WEF i Davos. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
PRESIDENT: Brasils ferske president Jair Bolsonaro talte tirsdag under WEF i Davos. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er det landet i verden som gjør mest for å bevare miljøet. Jordbruk skjer ikke på mer enn ni prosent av våre landområder, sa han og la til:

- Kritikerne har fortsatt mye å lære. Vi vil at verden skal gjenoppbygge tilliten de alltid har hatt til oss.

Han legger ikke skjul på at han ønsker å åpne opp større deler av Amazonas for økonomisk vinning, og sa at naturvern ikke må komme i veien for økonomisk gevinst.

- Man bør ikke legge mer vekt på det ene enn det andre.

- Det er nå vårt oppdrag å gjøre framskritt i å harmonisere miljøbevarelse og biologisk mangfold, med den mye trengte økonomiske utviklingen, la han til.

- Enorme ødeleggelser

Bolsonaros tale i Davos kom rett etter at britiske prins William og Sir David Attenborough (92) holdt en lengre samtale, på den samme scenen, om hva som kreves for å redde verden fra klimaendringene generelt og hvordan man skal bevare regnskogen i Brasil.

- Mekanismene vi har for ødeleggelse er så mektige, at vi kan utslette hele økosystem uten at vi i det hele tatt er klar over det, sa Attenborough.

UTFORDRINGER I KØ: Britiske prins William og Sir David Attenborough holdt tirsdag en samtale om utfordringene som står i kø for å redde verden fra klimaendringene foran elitensom er samlet i Davos. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
UTFORDRINGER I KØ: Britiske prins William og Sir David Attenborough holdt tirsdag en samtale om utfordringene som står i kø for å redde verden fra klimaendringene foran elitensom er samlet i Davos. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den verdenskjente programlederen fikk så spørsmål fra prins William om hvorfor det er så viktig at verdensledere går sammen om å redde klimaet.

- Parisavtalen var en anerkjennelse fra nasjoner over hele verden om at menneskeheten og jordkloden er avhengige av hverandre. De så hvilke ødeleggelser vi har påført kloden, gjennom økte temperaturer, og innså at vi må gjøre noe. Hvis vi klarer å leve opp til målene i Parisavtalen, så kan vi avverge store skader på jorda.

Han kom så med en uttalelse som vanskelig kan tolkes som noe annet enn et lite stikk til enkelte medlemmer av den samme eliten som er representert i Davos.

- Jeg må legge til at den (Parisavtalen, red.anm.) ikke er universelt anerkjent. Folk har snakket om å trekke seg fra avtalen, men de fleste har forpliktet seg til å jobbe for å nå målene, sa han.

USAs president Donald Trump har som kjent trukket USA fra Parisavtalen. Bolsonaro har også truet med å ta Brasil ut av Parisavtalen, noe han seinere har gått tilbake på.

- Hva betyr det?

Flere kritikere har tatt til orde for at Bolsonaro ikke burde få tale foran verdenseliten i Davos.

- Dette er et veldig konkret eksempel på slagene WEF står midt i. De har et motto som leser «committed to improving the state of the world». Men hva betyr det egentlig?

Det retoriske spørsmålet kommer fra Gideon Rachman, mangeårig utenrikskommentator for avisa Financial Times. Når Dagbladet møter ham har han selv nettopp snakket med Attenborough.

- Han sa nettopp at Amazonas er helt avgjørende for planetens helse. Samtidig var en av de første tingene Bolsonaro gjorde som president å avskaffe departementet som passer på urbefolkningens reservater. Det har i stedet blitt lagt under landbruksdepartementet, som ikke akkurat tyder på en innsats for å bevare regnskogen, sier han til Dagbladet.

KOMMENTATOR: Gideon Rachman, mangeårig utenrikskommentator for avisa Financial Times. Foto: World Economic Forum
KOMMENTATOR: Gideon Rachman, mangeårig utenrikskommentator for avisa Financial Times. Foto: World Economic Forum Vis mer

Under valgkampen varslet høyreradikale Bolsonaro at han ville stanse offentlige utbetalinger til NGO-er, som Amazonasfondet, hvis han ble president. Før toppmøtet i Davos varslet Bolsonaro at han kommer for å sørge for at verdenssamfunnet gjenoppretter sin tillit til Brasil.

Talen tirsdag var presidentens første til et internasjonalt publikum, siden han inntok presidentstolen 1. januar i år.

Klinsj

Uttalelser han har kommet med på hjemmebane står imidlertid i full klinsj med det uttalte målet med årets toppmøte i Davos, der temaet er «Globalisering, versjon 4.0».

- I fjor talte Trump her. Nå er det Bolsonaro, som mer eller mindre identifiserer seg selv som Sør-Amerikas Trump. Han har sagt at han ser på Trump som en rollemodell, og Trump-administrasjonen har uttrykt støtte til ham. På en hel rekke utenrikspolitiske spørsmål, har han tatt grep basert på ideologiske standpunkt som også Trump har tatt. Det blir gjort for å skape raseri på venstresida, sier Rachman.

Selve mottoet til WEF er å «forbedre verdens tilstand». Sentralt under årets toppmøte er klimautfordringer og framveksten av populisme og proteksjonisme - alle ting Bolsonaro står i motsatt ende av.

Rachman mener elitemøtet i Davos gjør seg selv til et enkelt mål for latterliggjøring og kritikk, men er likevel tydelig på at han mener det er positivt at folk som Bolsonaro får tale.

- Selv om kritikken er helt fortjent på noen områder, så er det viktig at de fortsetter å prøve å innlemme andre temaer enn vi er vant med, og at de også får med andre grupper mennesker for å tenke over disse viktige spørsmålene, mener han.

HJELP VERDEN: Grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab, avbildet foran WEF-mottoet «committed to improving the state of the world». Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix
HJELP VERDEN: Grunnleggeren av World Economic Forum, Klaus Schwab, avbildet foran WEF-mottoet «committed to improving the state of the world». Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kan ikke fryses ut

WEF melder selv at den fjerde industrielle revolusjon beveger seg i en hastighet og en skala som framtvinger en helt ny fase i det globale samarbeidet. I programmet til årets toppmøte heter det at det er kritisk at ledere tenker «forbi det som på kort sikt er institusjonelle og nasjonale bekymringer.»

Kan populisten Bolsonaro, som i likhet med Trump har fremmet en agenda om hjemlandet først, sette tonen under årets forum? Det er spørsmålet mange av årets deltakere stilte seg før talen.

- Jeg tror ikke det er mulig å få snudd ham. Men jeg tror heller ikke det ville vært spesielt produktivt å fryse ham ut fra dette miljøet. Det er mulig å myke ham opp litt, sier Rachman og legger til:

- Jeg tror også Bolsonaro vil oppdage at det finnes en verden utenfor Donald Trump. Han vant et valg på å være Brasils Trump, men det finnes mektige personer i verden, ledere av både selskaper og myndigheter, som ikke vil være vennlig innstilt til budskapet hans.