Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været i Norge

Tropesommeren er over

Advarer om kraftig nedbør på Vestlandet med mellom 40 og 60 millimeter lokalt regn ventet i løpet av seks timer.

REGN: Vestlendingene bør finne fram paraplyer og forberede seg på mye regn tirsdag. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix.
REGN: Vestlendingene bør finne fram paraplyer og forberede seg på mye regn tirsdag. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetebølgen som har herjet Norge de siste ukene kan ta slutt denne uka - i alle fall på Vestlandet og Sørlandet.

Deler av Vestlandet kan få svært mye regn tirsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel som gjelder Vestlandet sør for Stad.

Regnet er ventet tirsdag ettermiddag og tidlig kveld, med mellom 40 og 60 millimeter lokalt regn ventet i løpet av bare seks timer.

Farevarsel på oransje nivå

- Nedbøren vil være av varierende intensitet. Det er ventet utbredt torden, spesielt tirsdag ettermiddag. Plasseringen av de største mengdene er fortsatt usikker, men lokalt kan det komme 40 til 60 millimeter i løpet av tirsdag ettermiddag og tidlig kveld, står det i varselet.

Farevarselet fra Meteorologisk institutt har oransje nivå - eller nivå to av tre. Det innebærer at konsekvensene kan bli omfattende og at folk bør være forberedt.

Nedbøren skal skyldes at et lavtrykk sør for Island styrer et frontsystem med svært ustabile luftmasser inn mot Sør-Norge. Fronten kommer til å ligge over Vestlandet det meste av dagen før den trekker østover seint på kvelden.

Allerede begynt å lyne

Ragnhild Nordhagen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, påpeker at regnbyger har begynt å trekke inn mot Vestlandet tirsdag formiddag.

- Allerede nå ser man på lynradaren at det har begynt å lyne og tordne på Vestlandet, særlig i Stavanger, sier Nordhagen til Dagbladet.

Hun understreker at nedbørintensiteten kommer til å trekke opp da det er ventet 40 til 60 millimeter regn i løpet av bare seks timer.

Seinere kommer bygene til å trekke Østafjells, men det skal ikke bli like kraftig som på Vestlandet.

- Det ser ut som det blir noe lavere temperaturer på Vestlandet inn mot helgen, og den varmeste dagen Østafjells er nok også i dag, sier Nordhagen.

Ifølge meteorologen kommer det til å bli en behagelig temperatur på Østlandet med rundt 25 grader denne uka.

Brannvesenet kan senke skuldrene

Med en tørkerekord vi ikke har sett maken til siden 1947, er det kanskje greit med litt regn.

Spesielt for bøndene som har slitt med å finne nok vann til dyra, og i tillegg frykter både melkekrise og kjøttkrise som følge av tørken.

Dagbladet møtte bonden Mona i forrige måned som må slakte flere av dyrene sine på grunn av tørken.

Faktisk så det ut til å bli et enda verre tørkeår enn det var for over 70 år siden.

- Det er mye tørrere så langt i sommer enn i 1947, som blir sett på som den tørreste sommeren i de åra man har gjort målinger, sier klimaforsker Ketil Tunheim ved Meteorologisk institutt til Klassekampen.

Store deler av Norge har dessuten slitt med kraftige skogbranner i tørken - og situasjonen så ut til å være uforandret fram til i dag.

Nå har endelig varseltrekanten for skogbrann på Vestlandet blitt fjernet, og grillentusiaster i Rogaland har til og med lov til å fyre opp engangsgrillen.

Også øst i landet har det kommet en del nedbør den siste tiden, men fortsatt regnes skogbrannfaren som stor.

- Østafjells er det fortsatt stor skogbrannfare lokalt. Det har kommet en del regn, men det er snakk om bygenedbør som har vært veldig lokal. For at skogbrannfaren skal bli redusert trenger man en periode med jevn nedbør over lengre tid, sier Nordhagen.

- FØLER MEG NESTEN FULL: Sola steker i hovedstaden, og varmerekorder settes. Dagbladet besøkte en byggeplass og sjekket hvor varme bygningsarbeiderne var under klærne. Video/reporter: Malene Storrusten. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Vil bare fordampe

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss, uttalte seg overfor Dagbladet i forrige uke om problemene rundt såpass kraftig nedbør etter en lengre hetebølge.

- Det verste vi kan få med tanke på den tørre jorda er kraftig nedbør på kort tid, for eksempel 50 millimeter på halvannen time. Det vil bare fordampe, sa Gislefoss.

Han fortalte også at regnet må komme over tid, og det må heller ikke være for kaldt, slik at det kan trekke godt inn i jorda.

Klimaforsker Reidun Skaland ved Meteorologisk institutt understreker at lengre periode med varme ofte betyr at vi også får en periode med styrtregn.

- Selv om en større mengde regn hadde hjulpet for jordbruket, er det likevel ikke så lurt på håpe på styrtregn med det første, sier Skaland til Dagbladet.

Flomfaren øker

Etter en såpass lang periode med tørke, er nemlig jorda veldig tørr og ikke i stand til å ta til seg regnet på samme måte - og da øker også sjansen for flom.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har likevel ikke sendt ut noe varsel for verken flom eller jordskredfare på nasjonalt nivå.

- Konsekvensene av kraftige regnbyger er fare for overvann i tettbygde områder, og helt lokale endringer med jord- og flomfare der bygene treffer, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE.