UVÆR: Det er ventet at tre uværsbølger slår inn over Sør-Norge den neste uka. Den kraftigste vil trolig komme på tirsdag. Foto: Robert Kleiven / Scanpix
UVÆR: Det er ventet at tre uværsbølger slår inn over Sør-Norge den neste uka. Den kraftigste vil trolig komme på tirsdag. Foto: Robert Kleiven / ScanpixVis mer

Tropestormer lager uværskø

Lavtrykkene står i kø den neste uka. Store nedbørsmengder i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbered deg på å bli kjent med «Karl» og «Lisa», eller i det minste hilse på noen av deres slektninger. Avleggere av de to tropiske stormene kommer nemlig på besøk til Norge den neste uka. «Karl» holder til i Karibien, mens «Lisa» for tida herjer i Atlanterhavet utenfor Afrika. Men begge er så sterke at de påvirker været over store deler av kloden, og til helgen og gjennom neste uke får vi merke det i Norge også.

- Til helgen blir det mye regn, men det er tirsdagen som virkelig opptar oss, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mest i vest

For nå er de stabile høytrykkene som har beskyttet oss mot lavtrykkene fra vest, og gitt så varmt høstvær, borte for godt.

- Det er bare å forberede seg nå på at det blir en urolig uke. Det kommer et kraftig høstlavtrykk med rester av de tropiske stormene. Det vil legge seg i en ugrei posisjon for Sør-Norge, sier Thyness.

Hun forteller at det er Sør-Norge som vil bli rammet hardest, men at det er vanskelig å forutsi akkurat hvor uværet vil merkes sterkest.

- Et eller annet sted i Sør-Norge blir det nok storm, sier hun.

Det kraftige uværet vil merkes over hele sør-Norge, men trolig sterkest på vestlandskysten.

Tre bølger

Men den første uværsbølgen vil ramme landet allerede i morgen, fredag. Det vil gi en del vind og regn. Mest på Vestlandet, men også Østlandet får regn. Så flytter regnet seg opp mot Midt-Norge, Trøndelag og kanskje Nordland. Lengst nord slipper du unna nedbør - både denne dagen og de neste.

Denne første uværsbølgen henger igjen over Vestlandet søndag, mens det da blir noe bedre østafjells. Mandag skal det ikke bli så aller verst, før den neste kraftige uværsbølgen slår inn over oss tirsdag og onsdag.

Vanskelig

Siste runde med uvær kommer i slutten av neste uke, men Thyness understreker at disse tropiske stormene er så unormalt kraftige at det er vanskeligere enn ellers å forutsi hvor hardt vi vil bli rammet.

- De lager sine helt egne værsystemer. Disse tropiske stormene påvirker atmosfæren fra havoverflaten og helt opp i stratosfæren. Dermed påvirker de værbildet unormalt kraftig. Vanligvis er værbildet i de øvre luftlagene mer forutsigbare, sier hun.