Tropevarmen er over for denne gang

Flere steder i landet vil temperaturen halveres.

TROPEVARME: Ifølge meteorologen vil varmen som var i helga, ikke komme tilbake. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TROPEVARME: Ifølge meteorologen vil varmen som var i helga, ikke komme tilbake. Her fra Sørenga i Oslo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Denne uka er det ventet et kraftig temperaturfall flere steder i landet.

Meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, forteller at Sør-Norge, Trøndelag og Nordland får en varierende start på uka.

Temperaturen kommer til å variere mye, og natt til tirsdag kan temperaturene i Sør-Norge stupe 20 grader.

- Det ser ikke ut til at den varmen som har vært nå, kommer tilbake i løpet av de neste ukene.

Kraftig temperaturfall

Ifølge Borander vil det ikke være tropevarme denne uka slik som i helga som var, men det vil fortsatt være varmt på deler av Østlandet.

- Østlandet vil merke et kraftig temperaturfall på tirsdag, da kan vi få temperaturer ned mot 15 grader. Vi har fått varm luft fra sør hele helga som var, og nå kommer det kaldere luft fra Nord. I Oslo blir temperaturen nesten halvert på bare én dag, sier hun.

Ifølge YR.no vil temperaturen synke fra 29 til 14 grader fra mandag til tirsdag.

- Dette er fordi det ligger et lavtrykk over Russland, og med høytrykket vest for oss presses kald luft fra polområdene sørover til Norge. Dette fører til at man får den kampen mellom varmlufta og kaldlufta. Nå blir det en skiftning i luftmassene, forklarer meteorologen.

Ifølge Borander vil de kraftigste bygene komme på Vestlandet på tirsdag.

- Dette er ganske kraftige byger med mye nedbør, vind, torden og lyn. Det vil være noen kraftige byger de neste dagene, fordi man får denne kjølige lufta fra nord. Ustabil luft kan føre til ganske kraftige byger, sier hun og fortsetter:

- Den kjølige lufta kommer videre til Vestlandet på onsdag, og gradene kan synke til rundt 15 grader. I slutten av uka kommer det tilbake litt varme, med rundt 20-25 grader.

Kjølig luft sprer seg

I nord blir det ikke de altfor store endringene. Tirsdag blir kjøligere for Nord-Norge, og onsdag kommer varmen litt tilbake.

- Det vil komme vind fra øst og nordøst, men det vil blåse mest ute på kysten av Lofoten og Vesterålen. Vinden skal avta tirsdag og onsdag. Ellers vil det ikke bli mye nedbør i nord, men litt spredt regn øst i Finnmark, sier Borander.

Det har vært veldig varmt i Nordland, normalt i Troms og ganske kjølig i Finnmark. Den kjølige lufta i Finnmark vil bre seg sørover, og det vil bli kjøligere i Troms og Nordland.

- Finnmark får ikke de høye temperaturene, her blir det rundt 12-15 grader, sier meteorologen.

Kraftige byger

På tirsdag vil temperaturene falle i Trøndelag til rundt 18 grader.

- Og på onsdag blir det litt varmere igjen, med opp mot 20 grader. Varmen er tilbake i slutten av uka, men det blir ikke så varmt som i helga som var, sier meteorologen.

Det vil være rundt 20 grader i Trøndelag i slutten av uka.

Det vil ikke være altfor mye vind i Trøndelag, men en østlig bris kan blåse ekstra på kysten opp i en liten kuling fra tirsdag.