MÅTTE EVAKUERE:  Skip somv ar stasjonert over BPs lekke oljebrønn ble i går beordret evakuert på grunn av den kommende stormen. Foto: Ap
MÅTTE EVAKUERE: Skip somv ar stasjonert over BPs lekke oljebrønn ble i går beordret evakuert på grunn av den kommende stormen. Foto: ApVis mer

Tropisk storm truer BPs oljebrønn i Mexicogolfen

Kan bli den verste orkansesongen siden Katrina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sesongens andre tropiske storm, som har fått navnet Bonnie, dannet seg torsdag nær Bahamas. Ifølge prognosene kan uværet ramme den lekkende oljebrønnen til det britiske oljeselskapet BP i Mexicogolfen.

Det nasjonale orkansenteret i USA opplyser at den tropiske stormen Bonnie natt til fredag norsk tid holdt en fart på 65 kilometer i timen.

Senterets prognoser viser at stormen vil bevege seg fra Bahamas og rundt det sørlige Florida før den dreier nordvest og legger ut over de sentrale delene av Mexicogolfen der BP sliter med å rydde opp etter det massive utslippet fra den lekkende oljebrønnen.

Uværet er deretter ventet å slå inn over kysten til delstatene Louisiana og Texas.

Orkansesongen i Karibia og Mexicogolfen varer fra 1. juni til 30. november. 30 prosent av USAs oljeproduksjon holder til i Mexicogolfen, foruten 11 prosent av landets naturgassproduksjon og mer enn 43 prosent av raffinerikapasiteten.

Prognosene for denne sesongen tilsier at det kan bli den verste siden 2005 da orkanene Katrina, Rita og Wilma skapte kaos langs golfkysten og påførte skader på oljerigger og raffinerier.

Forberedelser Amerikanske myndigheter begynte torsdag å forberede seg på det kommende uværet, og har innledet begrenset evakuering av noen av fartøyene som er satt inn i arbeidet med å samle opp olje etter utslippet fra BPs oljebrønn.

- Det er overordnet å beskytte mannskap og utstyr for å sikre maksimal evne til å sette inn tiltak for å håndtere det som en storm måtte påføre av skade etterpå, heter det i en uttalelse fra den amerikanske kystvakten.

- Disse tiltakene kan føre til at arbeidet med å stenge av oljebrønnen blir utsatt noen dager, men sikkerheten til arbeiderne er vår største bekymring, heter det videre.

Nærmere 2.000 personer jobber i området rundt den lekke brønnen.

BPs-sjef Doug Suttles sier til CBS News at den lekke oljebrønnen kan risikere å måtte stå i flere dager uten overvåking når uværet rammer. Det var sent torsdag uklart om Bonnie vil føre til at alle operasjoner i Mexicogolfen må stanses.

Fiskeri og turisme Amerikanske myndigheter meldte torsdag at en tredel av fiskesonene i Mexicogolfen kan åpnes igjen etter oljeutslippet. Myndighetene har overvåket området siden midten av juni uten å finne olje i områdene som nå kan åpnes.

Samtidig ble det lagt fram en studie torsdag som viser at de fem delstatene med kystlinje mot Mexicogolfen kan risikere å tape 140 milliarder kroner i inntekter fra turisme i løpet av de neste tre årene som følge av BPs oljeutslipp.

Studien er gjennomført av Oxford Economics på oppdrag for US Travel Association.

 (NTB)