-  Tropiske orkaner er et mareritt

Tropiske orkaner er det verste værfenomenet vi kan få på jorda, mener statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe. «Katrina» er mye sterkere enn den kraftigste orkanen som er målt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det må være et mareritt å oppleve, sier værmelder Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

-  En tropisk orkan er nok det verste værfenomenet vi får på jorda. I tillegg til sterk vind, blir det ekstremt mye nedbør og temperaturer på rundt 30 grader. Dessuten gjør det lave lufttrykket at vannstanden stiger, sier statsmeteorologen.

-  De tropiske orkanene dannes på en annen måte enn de sterkeste norske orkanene, som skapes der varmluft og kaldluft møtes i Atlanterhavet. Tropiske orkaner er avhengig av 27 grader i havvannet, og de får energien fra varm, oppadstigende luft, forteller Walløe.

Det er årsaken til at tropiske orkaner har høysesong på seinsommeren og tidlig på høsten.

I går ble «Katrina» målt til opp mot 250 km/t. Til sammenlikning var nyttårsstormen i 1992, den kraftigste orkanen som er registrert i Norge, målt til omtrent 165 km/t på kysten av Nordvestlandet.

Det er forventet at «Katrina» vil rase fra seg i løpet av kvelden i dag, norsk tid.

-  Tropiske orkaner varer sjelden veldig lenge, og sammen med at de berører et ganske begrenset område, er kanskje dette det eneste positive som er å si om dem, sier Walløe.