Troppene stormer synagoge

Store konfrontasjoner under tvangsevakueringen på Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske tropper har stormet Gazas største synagoge for å fjerne 1500 demonstranter som oppholder seg der. Synagogen i Neve Dekalim er en av de største bastionene mot Israels tvangeevakuering av de jødiske bosettingene i Gaza og Vestbredden.

Ifølge Sky News har politiet forsøkt å forhandle med demonstrantene, men går nå over til å fjerne dem med makt. Nyhetsbilder fra BBC News viser at folk blir båret ut av soldatene.

Flere hus står i brann etter at radikale ungdommer satte fyr på forlatte hjem.

Også i samfunnet Shirat Hayam skal israelske soldater nå ha begynt å kaste ut folk med makt.

Tvangsevakuerinegn fortsetter

Tusener av soldater brøt seg inn i flere bosettinger i dag tidlig, til store protester fra bosetterne. I Kfar Yam truet ifølge AP fire væpnede jødiske bosettere med å skyte soldatene som er i gang med å tvangsevakuere bosettingen.

En av de bevæpnede, høyreekstreme Aryeh Yitzhaki, stod på balkongen sin og veivet med et M-16 automatgevær. Han ba journalister komme seg vekk slik at de ikke skulle havne i kryssilden når han begynte å skyte.

Truslene fikk sikkerhetsstyrkene til å stanse evakueringen midlertidig.

STORMER INN: Soldaten er på vei inn i Netzer Hazani sør på Gaza. Foto: AP/ SCANPIX
STORMER INN: Soldaten er på vei inn i Netzer Hazani sør på Gaza. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Bar jenter ut fra skole

Tidligere i dag bar kvinnelige soldater ut flere jenter fra en religiøs skole i bosettingen Kfar Darom.

Kfar Darom er regnet som en av de «hardeste» bosettingene. I dag tidlig bar politiet ut folk som lå i telt og skur i utkanten av området. Men det var ved synagogen at politiet ventet størst motstand. Hundrevis av bosettere barrikaderte seg her bak piggtrådruller, og på taket stod flere hundre unge demonstranter.

Politiet omringet syngagogen og to andre bygninger. Bosettingen har rundt 500 innbyggere, men flere hundre andre, blant andre ekstremistiske ungdommer, er kommet reisende fra andre steder for å være med å gjøre motstand mot tvangsevakueringen.

Lovet motstand

- Det vil bli motstand. Jeg vil til og med si hard motstand, sa folkevalgte Uri Ariel til nyhetsbyrået AP.

På taket av synagogen henger plakater med påskrifter som «For Herren vil ikke forlate sitt folk eller sitt land» og «Kfar Darom skal ikke falle igjen».

I bosettingen Netzer Hazani barrikadete folk porten med veltede søppelcontainere og dekk dynket med bensin for å forsøke å stoppe soldatene. Politiet venter at en av fire bosettere vil bli evakuert herfra i løpet av de kommende timene.

I alt er 11 av 21 bosettinger tømt, etter at tvangevakueringen startet i går. Det foregikk relativt fredelig. Men i den største bosettingen, Neve Dekalim, ble det nokså harde sammenstøt. Politiet regner med å ha tømt alle bosettingene innen tirsdag, to uker før tida. De regner med at 18 områder skal være evakuert innen kvelden er omme.

Gråter

Det er foreløpig ikke meldt om voldelige sammenstøt i dag, men folk uttrykker harme og fortvielse overfor soldatene. Noen av de israelske soldatene skal ha brutt ut i gråt i dag, da påkjenningen ved å drive ut sine landsmenn ble for stor. President Ariel Sharon ba bosetterne om å rette aggresjonen mot ham, ikke mot soldatene.

- Jeg er ansvarlig. Ta meg, ta meg, sa han.

Sharon har inntil for to år siden vært for bosettingene, og sier at det er umulig å se på det som nå skjer uten å få tårer i øynene.

Sikkerhetsstyrkene ønsker å gjennomføre operasjonen så raskt som mulig.

- Hvis vi kommer frem til forståelse er det bra. Hvis ikke, vil vi evakuere folk likevel, sa kommandør for Gaza-regionen, Dan Harel, til AP.

FOR MANGE FØLELSER: En israelsk soldat får hjelp når inntrykkene overvelder ham under utkastelsen ved Natzer Hazani-bosettinga.