Tror 102 vil drukne i gruva

Innesperret mens vannstanden øker 50 centimeter i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden i går har kinesiske myndigheter jobbet på spreng for å redde de 102 gruvearbeiderne som er innesperret etter at en underjordisk elv rant inn i gruva.

- Mulighetene for å lykkes er relativt små, sier viseordføreren nå.

Det har foreløpig ikke kommet melding om at arbeiderne er bekreftet omkommet. De forsøker fortsatt å pumpe ut de flere millioner literne med vann, men vannet fortsetter å øke. Ifølge nyhetsbyrået AP har stigningen ligget på 50 centimeter i timen.

Fire klarte å rømme

Dramaet utspiller seg 420 meter under bakken i Daxing-mina i Guangdong-provinsen. Fortvilte pårørende har forsøkt å holde motet oppe siden ulykka klokka 13.30 lokal tid på søndag. Ekspertene har hele tida fasthold at operasjonen neppe kom til å lykkes.

Både Kinas president og statsminister har beordret lokale myndigheter til å gjøre alt som sto i deres makt for å redde de innesperrede gruvearbeiderne.

Fire arbeidere klarte å komme seg ut i siste liten da vannet strømmet inn i gruvegangene, og en av disse ligger på sykehus, melder nyhetsbyrået Xinhua. Det er uklart om mannskapene fortsatt får kontakt med de 102 arbeiderne.

Ny ulykke

IKKE EFFEKTIVT NOK: Pumpene forsøker å fjerne vannet som har strømmet inn i gruvegangene. Foto: SCANPIX/REUTERS
IKKE EFFEKTIVT NOK: Pumpene forsøker å fjerne vannet som har strømmet inn i gruvegangene. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Samtidig kom meldingen om en ny kinesisk gruveulykke ved 21-tida i går kveld norsk tid. Da ble minst 14 gruvearbeidere drept i en gasseksplosjon i en gruve sørvest i Kina.

23 av dem som var i gruven, klarte å flykte ut av gruvegangene da eksplosjonen skjedde. Men ifølge regjeringskilder er to gruvearbeidere savnet i Wanzi-kullgruven i byen Liupanshui.

Gruveselskapet har nødvendige tillatelser for driften, men mangler en sikkerhetsgodkjenning.

Kinesiske gruver de dødeligste i verden, og bare i år har 2700 omkommet i ulykker. Årlig mister over 5000 gruvearbeidere livet på grunn av oversvømmelser, branner og ras i gruvene. To tredjedeler av landets energibehov blir dekket av kull.

<B>GIR OPP HÅPET: Kinesiske soldater tar seg en lur mens redningsarbeidet fortsatt pågår.
DESPRERATE:</B> På utsiden venter pårørende hjelpeløse på nytt om sine kjære.
LITE HÅP:</B> Redningsarbeiderne prøver å komme ned til kollegene som er innesperret 420 meter nede i dypet. Mange tror at alt er forgjeves og at de 102 kommer til å dø.
VENTER PÅ INFORMASJON:</B> En utslitt arbeider tar en pause mens redningsarbeidet pågår.
ENDA EN ULYKKE:</B> Mens 102 sitter innesperret i en gruvegang, skjedde nok en ulykke i kinesiske kullgruver. Senest på onsdag i forrige uke omkom 24 arbeidere etter en gasslekkasje.