SPÅR NYVALG: Karin Svanborg-Sjövall tror det blir nyvalg i Sverige før jul i år - og spår at Sverigedemokraterna er eneste parti som vil tjene på det. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPÅR NYVALG: Karin Svanborg-Sjövall tror det blir nyvalg i Sverige før jul i år - og spår at Sverigedemokraterna er eneste parti som vil tjene på det. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Tror Åkesson er eneste som tjener på kaoset i Sverige: - Det er blitt et sirkus

Karin Svanborg-Sjövall tror det går mot nyvalg i Sverige og erklærer samtidig den borgerlig alliansen for død og begravet.

- I dag så vi at svensk politikk er blitt et eneste stort sirkus! Jeg tror mange svensker spør seg selv følgende i kveld: Er vi virkelig et av «de landene» nå?

- Hvilke land tenker du på?

- Du vet, de landene som ikke makter å bygge bærekraftige politiske løsninger. Mange svensker er nok voldsomt skuffet i dag. Dette er jo ikke sånn vi pleier å holde på. Vi er jo stolte av å ha orden i rekkene.

Fastfrosset

Karin Svanborg-Sjövall sukker over telefonen. Hun leder tankesmien Timbro - svenskenes svar på Civita - og ser med dystert blikk på den hittil siste vendingen i svensk politikk: I dag ga Moderaternas leder Ulf Kristersson opp arbeidet med å danne en ny borgerlige regjering i Sverige.

Valget tidligere i høst satt Sverige i en fastlåst parlamentarisk situasjon: Venstreblokken fikk 144 mandater - høyreblokken fikk 143. Sverigedemokraterna, som bare Moderaterna og Kristdemokraterna vil vurdere å samarbeide med, fikk 62 mandater.

Dermed er ingen konstellasjon i nærheten av de 175 mandatene som behøves for å ha flertallet i Riksdagen bak seg.

- Personlig er jeg veldig bekymret nå. Sverigedemokraterna er de eneste som tjener på dette kaoset, muligens sammen med Centern. Jimmie Åkesson lykkes fortsatt med å plassere seg selv i sentrum for alt som skjer i svensk politikk. Han har opptrådt som en triumfator i svensk presse i hele dag, oppsummerer Svanborg-Sjövall.

Alliansens død

Kollapsen på borgerlig side skyldes at de to liberale partiene i firepartiblokken, Centern og Liberalerna, står fast på at de ikke vil samarbeide med Sverigedemokraterna (SD). Og dersom Moderaterna og Kristdemokraterna vil samarbeide med SD, så kan de ikke regne med støtte fra Centern og Liberalerna.

VALG: Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, snakker til Dagbladet om hvordan han tror det vil gå i det svenske valget. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dermed utgjør ikke de fire borgerlige partiene og SD noen flertallsløsning per i dag.

- Jeg respekterer de overveielser ulike partier gjør, men det er beklagelig at Sverige nå risikerer å miste muligheten til å få en ny allianseregjering, sa Moderaterna-leder Ulf Kristersson søndag.

Nå må det igjen gjøres opp status for hittil etablerte sannheter i svensk politikk: Søndag 14. oktober 2018 vil huskes som dagen da den borgerlige alliansen ble sprengt i fillebiter for alltid, ifølge Svanborg-Sjövall.

- Ja, én ting er sikkert nå: Alliansen er død. Den hadde ett mål, nemlig å være en konstruksjon for å oppnå makt på borgerlig side. Når partiene ikke er enige om hvordan man skal oppnå regjeringsmakt, så har man i praksis gitt opp alliansen. Det betyr ikke at det borgerlige samarbeidet er dødt for alltid, men det vil måtte ta nye former.

Kan blir snarlig nyvalg

I morgen får trolig Socialdemokraterna i oppdrag å danne regjering på ny. Stefan Löfven gikk av som statsminister 25. september, og har ledet en overgangsregjering siden da. Han kan nå gjøre et spektakulært comeback.

Men Svanborg-Sjövall tror det er sannsynlig at også Löfven mislykkes med å samle et flertall bak sitt regjeringsprosjekt.

Da kan det bli nyvalg i Sverige, det første siden 1958.

- Og det vil være en sensasjon som bare Sverigedemokraterna vil tjene på. Resten av partiene vil trolig motsette seg et nyvalg, men om også Löfven mislykkes med å danne regjering, har man trolig ikke noe valg, sier Svanborg-Sjövall, som tror nyvalget kan finne sted allerede ved månedsskiftet november/desember i år.

Svanborg-Sjövall rister også på hodet over argumentasjonen fra de to sentrumspartiene Centern og Liberalerna.

- De sier de ikke vil gi Sverigedemokraterna makt, men i praksis er det jo disse to partiene som sørger for at Jimmie Åkesson får gjennomslag igjen. Jeg kan ikke skjønne hvordan SD kunne fått mer makt i svensk politikk enn de får i dag: To liberale partier slutter å forsøke å presse gjennom liberal politikk, fordi de er redde for SD. Da gir du SD veldig mye makt, sier Svanborg-Sjövall og legger til:

- Det er bare én vinner i Sverige i dag, og det er Jimmie Åkesson.