- Tror aldri en politimann har tatt livet av noen før

Drepte kvinne med kollegaens tjenestevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Tromsø er i sjokk etter at en kvinne (41) ble skutt og drept av ekssamboeren - en erfaren og godt kjent politimann

- Dette er en fryktelig dag, sier politiinspektør Einar Lysnes til Dagbladet.no.

- Våre tanker går først og fremst til drapsofferet og hennes pårørende. I tillegg er en kollega livstruende skadd etter at han alt å dømme har gjort seg til drapsmann, sier han.

Kvinnen ble drept på vei til praksisjobben sin på Slettaelva barneskole.

Trolig har politimannen (53) ventet på henne på parkeringsplassen ved skolen. Han skjøt henne i hodet med flere skudd, før han rettet våpenet mot sitt eget hode. Mannen ligger nå livstruende skadd, og kommer trolig ikke til å overleve.

Han brukte politiets tjenestevåpen. Våpenet, en 
halvautomatiske pistol av typen Heckler & Koch P30, var tjenestevåpenet til en kollega.

Fjernet fra våpensafen
- Han har fjernet pistolen fra pistolkofferten i det vi kaller våpensafen - et adgangssikret oppbevaringsrom i politibygget i Tromsø, opplyser Lysnes.

 - Har politiet fulgt forskriftene for oppbevaring av skytevåpen?

 - Vi har ikke selv identifisert brudd på våre rutiner i denne saken, men Spesialenheten for politisaker skal etterforske dette forholdet, så vi får avvente deres konklusjon, sier Lysnes.

 - Hadde polititjenestemannen som er involvert i skytingen eget tjenestevåpen?

- Ja, alle tjenestemenn som er godkjent for skytevåpen blir tildelt et personlig tjenestevåpen. Vedkommende disponerte et slikt våpen. Hans personlige våpen er lokalisert i våpenrommet.

Aldri skjedd før
Lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen tror aldri tidligere det har skjedd at en politimann har tatt livet av noen utenfor tjeneste.

- Hvert år er det dessverre noen politimenn som tar livet sitt, men jeg tror aldri vi har hatt en politimann som har tatt livet av noen bortsett fra i tjeneste. Her må jeg ta et lite forbehold om at det kan være hendelser jeg har glemt, sier Arne Johannssen til Dagbladet.no.

- Dette var en erfaren, godt voksen politimann som mange kjente, og dette er utrolig tøft for politiet. Jeg kjente ham også, og dette er helt uvirkelig, det må jeg innrømme. Som politimann er dette en type sak som vi alle har etterforsket, og de er noen av de tøffeste vi har. Alle tenker på at det sitter igjen små barn som har mistet foreldrene sine, sier han.  

Det ble gjennomført et informasjonsmøte for alle ansatte på politihuset i formiddag klokken 11.

- Nå i kveld er helsepersonell fra Universitetssykehuset til stede på en debrief her på politihuset. Der deltar blant annet politipersonell som var på åstedet . De nærmeste kollegene til den antatte gjerningsmannen er også til stede, forteller Lysnes.  

Les også: Den drepte kvinnen skulle på sin siste dag i lærerpraksis

• Flere av Dagbladet.no sine lesere har imidlertid tatt kontakt for å minne om den såkalte Tonny-saken. Tonny Askevold ble kvelt av en polititjenestemann som ikke var på jobb i forbindelse med et innbrudd i Lommedalen i Bærum natt til 1. april. Politimannen tok halsgrep på gutten og holdt grepet i mellom 20-25 minutter. Den rettsmedisinske rapporten vist at gutten døde av kvelning. I januar 1991 ble imidlertid drapssiktelsen mot politimannen henlagt etter bevisets stilling av Riksadvokaten.

-FØRSTE GANG:  Leder i Politiets fellesforbund tror dette er første gang en norsk politimann har drept noen med unntak av i tjeneste. Foto: Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet
-FØRSTE GANG: Leder i Politiets fellesforbund tror dette er første gang en norsk politimann har drept noen med unntak av i tjeneste. Foto: Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet Vis mer