Coronavaksinen:

Tror alle er vaksinert i sommer

Verken Israel eller Storbritannia er medlem av EU, men har kommet mye lenger i vaksineringen enn Norge og EU. Likevel har helseminister Bent Høie tro på at hele den voksne befolkningen er vaksinert før sommeren.

OPTIMIST: Hvis det ikke blir problemer med produksjonen av vaksiner, regner helseminister Bent Høie med at hele den voksne norske befolkningen er vaksinert innen sommeren. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet
OPTIMIST: Hvis det ikke blir problemer med produksjonen av vaksiner, regner helseminister Bent Høie med at hele den voksne norske befolkningen er vaksinert innen sommeren. Foto: Hans Arne Vedlog. / Dagbladet Vis mer
Publisert

I romjulen ble den første coronavaksinen satt i Norge. Framover mottar vi 40 000 doser i uka, men det er først nå vaksineringen for alvor begynner her på berget.

Så langt er bare 2200 vaksinert i Norge, mens tallet i Danmark er 40 000. Dette tallet vil øke raskt de neste ukene og foreløpig er bare én vaksinetype godkjent til bruk i EU og Norge. Når nye vaksiner blir godkjent, vil også tempoet øke betraktelig.

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet ber likevel det norske folk ha is i magen på spørsmål om når hverdagen vil komme tilbake.

- Det sanne svaret er at vi ikke vet dette sikkert. Men det vi kan anta er at vi vil ha kommet veldig langt innen sommeren og kanskje i mål i løpet av ni måneder – og iallfall i løpet av 2021, sier Stoltenberg, som også tar forbehold på at det kan oppstå problemer med vaksinene man ikke i dag kjenner til.

- Her kan det skje endringer. Det kan oppdages ting ved vaksinene, og det kan skje endringer når det gjelder leveranser og produksjonen av vaksinene, som gjør at vi må ta noen forbehold om tempoet. Men så langt så har vi sett at det heller er en økning i tempoet, som gjør at vi får vaksinene tidligere og får mer enn det vi trodde, raskt, sier Stoltenberg.

- Enorm trygghet

Helseminister Bent Høie tar de samme forbeholdene som Stoltenberg, men hvis ikke noe uforutsett dukker opp kan vi gå mot en sommer der man kan kaste munnbindet og gi en svett klem igjen.

- Gjennom avtalene vi har via EU får Norge tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger via sju forskjellige avtaler. Det gir en enorm trygghet. Gitt at vaksinene blir godkjent og det ikke blir problemer med produksjonen, vil Norge motta nok vaksinedoser til å kunne vaksinere alle voksne innbyggere i Norge som ønsker det innen sommeren, sier Høie.

Norge er en del av EUs innkjøpsordning for vaksiner og stiller i samme kø som de andre europeiske landene. Så langt har det vist seg at land som står utenfor EU-systemet har kommet raskere i gang med vaksineringen.

Det har vakt oppsikt at Israel allerede har vaksinert én million av sine nesten ni millioner innbyggere. Storbritannia og USA ligger også langt foran EU i tempoet med å få vaksinert befolkningen.

Avviser Israels metode

Stoltenberg mener Israel og Storbritannia tar en risiko når de har hastegodkjent vaksinene.

- Hvor mange hadde vært vaksinert i Norge nå, dersom vi hadde valgt samme framgangsmåte?

- For det første så vet vi ikke det. For det andre så mener vi det ville være feil. Vi har erfaring med at man har testet ut vaksiner for raskt og gitt nødgodkjenninger, der det etterpå har vist seg at de har bivirkninger eller virkninger som man ikke har hatt oversikt over, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Å være trygg på at man kan tilby en mest mulig sikker og effektiv vaksine til befolkningen, er avgjørende.

Statsminister Erna Solberg (H) har gjentatte ganger - sist i nyttårstalen - takket samarbeidet med EU for at Norge er sikret nok vaksiner. Helseminister Bent Høie trakk også i desember fram Norges tilgang til EUs vaksineopplegg gjennom EØS-avtalen i sin redegjørelse for Stortinget.

Statsministeraktig

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener både Solberg og Høie prøver å skåre politiske mål ved å prate opp EU-samarbeidet. Han viser videre til at land som ikke er en del av EUs vaksineprogram nå ligger foran i løypa.

- Det er synd at statsministeren i sin nyttårstale bruker vaksinen i EU-kampen. Det er lite statsministeraktig av Erna Solberg å lage politisk spill av vaksineringen, sier Vedum, som understreker at alle i Norge ønsker internasjonalt samarbeid.

- Det er ikke lettere for Israel å få tak i vaksiner enn Norge. Da blir det veldig feil av Erna Solberg og regjeringen å lage et svart-hvitt-bilde når man ser flere land utenfor EU som ligger på topp for vaksinering, sier Sp-lederen, som ber regjeringstoppene ikke bruke corona til å skåre poenger.

- Vi i Senterpartiet har vært veldig forsiktige med å lage partipolitikk ut av de ulike smitteverntiltakene. Vi har heller ikke kritisert enkelte tiltak, selv om vi har hatt våre tanker. Derfor synes jeg det er lite statsministeraktig og lite klokt å gjøre EU-kamp av vaksineringen.

- EØS-livlinjen

Helseminister Bent Høie (H) avviser at regjeringen prøver å gjøre EU-kamp ut av det europeiske vaksineringssamarbeidet.

- EØS-avtalen har under hele pandemien vært en livlinje for Norge og vår evne til å håndtere pandemien. I tillegg til vaksinen handler det om tilgang til både smittevernutstyr og legemidler, sier Høie.

- Hvordan hadde jobben som helseminister vært hvis Norge ikke var EØS-medlem?

- Den hadde vært fryktelig mye vanskeligere. Vi kunne risikert større utfordringer med smittevernutstyr og legemidler og hatt mindre bredde i tilgangen til vaksiner. Det ville vært veldig krevende for Norge å forhandle avtaler med syv forskjellige legemiddelfirmaer med et lite marked i ryggen. Man visste heller ikke da disse avtalene ble inngått hvilken vaksine som ville bli klar først.

- Det er absolutt takket være EU vi har tilgang til så mange forskjellige avtaler. Det kan hende Norge alene kunne fått avtale med ett firma og at akkurat det firmaet hadde lykkes med å få godkjenning tidlig, men det ville vært ren flaks. Jeg håper ikke Vedum mener vi skal basere vår helseberedskap på flaks, sier Høie.

Vedum: - Vær forsiktig

- Hvordan kan Israel utenfor EU ligge så langt foran oss med vaksineringen?

- Israel kjenner vi veldig lite bakgrunnen for, men det er et land som skiller seg ut i den størrelsesordenen, sier Høie.

- Vedum mener det er lite statsministeraktig å koble vaksinen til EU/EØS. Kunne dere ikke unngått det?

- Jeg forstår at sannheten svir for Vedum, men han må snart ta konsekvensene av sine politiske standpunkt. Når han blir møtt med dem går han enten til angrep eller ler dem bort, men med Vedums EØS-politikk ville det beredskapen vært vanskeligere for Norge under pandemien, sier Høie.

Vedum ber Høie lytte til hva han prøver å si og legge bort de harde ordene.

- Det er veldig harde ord fra Høie. Poenget mitt var det motsatte: Jeg mener vi skal være forsiktige med å bruke vaksineringen i en retorisk kamp for eller mot EU - og alle er hundre prosent for samarbeid. Der Høie er for EU-medlemsskap og jeg er mot. Det er budskapet, sier Vedum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer