Tror alle partiene danner regjering

Tidligere utenriksminister og Høyre-politiker Jan Petersen har tro på at de fire borgerlige partilederne blir enige.

LØSNING:Tidligere utenriksminister Jan Petersen, nå ambassadør i Wien, mener de fire partiene har et godt utgangspunkt for å danne regjering: statsministerkandidaten er på plass og de har mange velgere bak seg. Foto: Jacques Hvistendahl
LØSNING:Tidligere utenriksminister Jan Petersen, nå ambassadør i Wien, mener de fire partiene har et godt utgangspunkt for å danne regjering: statsministerkandidaten er på plass og de har mange velgere bak seg. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Petersen var utenriksminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 til 2005. Siden 2009 har han vært norsk ambassadør i Østerrike.

- Det er ikke så lett å sammenlikne dagens situasjon med de regjeringsforhandlingene jeg var med på. De borgerlige partiene har nådd mye lenger i forhandlingene — vi var ikke engang sikre på om partiene ville snakke sammen, og slett ikke hvem som skulle bli statsminister, sier Petersen.

Den gangen hadde partiene først en sonderende runde i Stortinget, før de dro ut på Sem gjestegård til videre samtaler. Det ble brudd i forhandlingene, før partene kom sammen igjen og ble enige.

- Nå er det jo allerede klart at Erna Solberg skal bli statsminister, og jeg tror alle partene har lyst til å få det til. Borgerlig side fikk 350 000 flere velgere enn den andre siden. Det er et oppdrag å forvalte som jeg tror de fire partilederne tar alvorlig. De har gode vibrasjoner rundt seg, så det bør være mulig å få til en løsning, mener Petersen.

Handlefrihet Han ønsker å gi de borgerlige partilederne to råd på veien:
—For det første håper jeg de gir seg tid til å gå ordentlig inn i sakene. Det norske systemet, der nåværende regjering blir sittende inntil statsbudsjettet for neste år er lagt fram, gir fulle muligheter til å bruke tid. Nå har partene fire uker på seg. De skal gjennom mange saker, og selv om de sikkert har snakket sammen om mye av politikken på Stortinget tidligere, bør de utnytte tida godt. De bør snakke gjennom sakene, legge dem til side og reflektere litt over det som er blitt sagt — før de kommer tilbake til samme saker igjen, sier Petersen.

OPTIMISTISK: Tidligere kulturminister for KrF, Valgerd Svarstad Haugland. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
OPTIMISTISK: Tidligere kulturminister for KrF, Valgerd Svarstad Haugland. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer

Han håper også at partilederne får maksimal handlefrihet fra sine partier, og at de får jobbe i fred uten innblanding og innspill fra andre.

- Heiarop fra sidelinja er sjelden vellykket. Før valget så vi jo noen forsøk på at folk som ikke er i intimkontakt med de andre forhandlerne prøver å være smarte. Det er vanskelig nok som det er å skulle samarbeide på tvers av partiene, om man ikke skal måtte forholde seg til slike utspill. Derfor er det viktig å begrense tilrop fra tribunene, sier Petersen.

Gjennomslag Tidligere KrF-statsråd Valgerd Svarstad Haugland (57) tror KrF og Venstre vil få gjennomslag for flere av hjertesakene sine i forhandlinger med Høyre og Frp.

- Ofte får de minste partiene mer gjennomslag enn størrelsen skulle tilsi. Ellers blir forskjellen på det partiene står for og det de er med på veldig stor. De store partiene har mer å gå på. I Bondevik I var KrF størst, men vi ga vi veldig mye til Senterpartiet og Venstre - og det samme tror jeg Høyre må gjøre nå, sier Svarstad Haugland.

Hun har vært statsråd to ganger, først som barne- og familieminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering fra 1997 til 2000, og deretter kulturminister i Bondeviks andre regjering. I dag er Svarstad Haugland fylkesmann i Oslo og Akershus.

- Det store diskusjonstemaet var hvem som skulle få statsministeren. Mitt argument den gangen var at Kjell Magne Bondevik hadde erfaring fra regjering - og det er en stor fordel å ha. Vi sa til Høyre at vi ville ha finansministeren dersom vi ikke fikk statsministeren. Og dermed valgte Høyre heller å gi finansministerposten til Per Kristian Foss, sier den tidligere KrF-statsråden.

Vil ikke spå Svarstad Haugland er forsiktig med å spå utfallet av forhandlingene mellom de borgerlige partiene.

- Under Bondevik I var alle innstilt på at et samarbeid skulle fungere. Vi hadde en unik sjanse til å få til en regjering, på grunn av Torbjørn Jaglands krav om 36,9 - og den muligheten ville vi bruke. De tre partiene hadde også mer slektskap enn de fire som nå trolig setter seg ned sammen. Det er ingen tvil om at det er knyttet større spenning til dette samarbeidet. Dessuten har ett av partiene aldri vært med i regjering før, det blir spennende å se hvordan de takler det.

Hun råder KrF-leder Knut Arild Hareide til på forhånd å bestemme seg for hvor langt han er villig til å gå i forhandlingene.

—Jeg tror det er lurt at Venstre og KrF følger samme løp, slik at begge går inn i regjering eller begge blir stående utenfor. Det sier seg selv at sentrumspartiene bør holde sammen fordi de står nærmere hverandre politisk, sier hun.