Tror amerikanerne glemte å sende brevet

Brevet fra mai 2000 som beviser at amerikanerne informerte om den hemmelige overvåkningsgruppa, finnes ikke i noen norske arkiver.

FANT FREM BREV FRA 2000: I sin redegjørelse til norske myndigheter viser amerikanerne til et brev fra mai 2000 hvor de informerte om opprettelsen av den omstridte enheten SDU. Dette brevet har ingen norske myndigheter klart å finne. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FANT FREM BREV FRA 2000: I sin redegjørelse til norske myndigheter viser amerikanerne til et brev fra mai 2000 hvor de informerte om opprettelsen av den omstridte enheten SDU. Dette brevet har ingen norske myndigheter klart å finne. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST), politiet i Oslo, Politidirektoratet eller Justisdepartementet har klart å finne brevet amerikanerne hevdet de hadde sendt til norske myndigheter 5. mail 2000. Brevet forklarte hva den omstridte vaktstyrken Surveillance Detection Unit (SDU) skulle gjøre i Oslo.

Dagblad får bekreftet at både PST og politiet i dagevis gjennomsøkte arkivene, uten å finne spor etter brevet som skulle være stilet til politiinspektør Odd Berner Malme i Oslo-politiet og politiinspektør Leif Seljesæter i det som da het Politiets Overvåkingstjeneste (nå PST).

- Ba dere amerikanerne om en kopi av brevet dere ikke fant?

- Jeg kan ikke kommentere detaljer i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Sendte de det?
Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at norske myndigheter ikke tror USAs ambassade har laget brevet i ettertid for å dokumentere at de varslet norske myndigheter om SDU og hva gruppa skulle gjøre.

Men fra flere hold stilles det nå spørsmål om brevet kan ha blitt sendt fra ambassaden eller ikke.

En kilde sier det slik:

«Det er vel ingen grunn til å tvile på at brevet ble laget i 2000. Spørsmålet er om amerikanerne husket å sende det. Det er utenkelig at Odd Berner Mamle eller Leif Seljesæter skulle glemme å journalføre et slikt brev».

Først da Justisdepartementet fikk en kopi av brevet fra amerikanerne - kort tid før justisminister Knut Storberget redegjorde for Stortinget, kunne Oslo-politiet, Politidirektoratet og PST med sikkerhet fastslå at de aldri har mottatt et slikt brev.

Helgearbeid og korte frister
Overvåkningssaken har ført til travelhet for norsk byråkrati de siste to ukene. Brevvekslingen mellom de ulike etatene, offentliggjort av Justisdepartementet, viser at det har vært mye helgearbeid og korte tidsfrister. Informasjon har tilkommet i siste liten, før justisminister Knut Storberget informerte Stortinget om saken på onsdag.

Justisdepartementet var ikke fornøyd med PST og Oslopolitiets første redegjørelse, og sendte et nytt brev 12. november der de ba om utdypning. Svaret krevde de innen søndag 14. november 12.00. Men det var ikke nok.

Da de ulike etatene hadde levert sine redegjørelser og utdypninger, kom amerikanerne kom med sin redegjørelse lørdag 13. november. Dermed fikk PST og Oslopolitiet beskjed om å komme med svar på dette også, og det innen dagen etter, mandag denne uka klokka 15.00.

- Har dere glemt å sende brevet?

- Vi er fullt klar over spørsmålene rundt dette brevet, samt de fleste andre ting media lurer på i denne saken, men vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, sier medierådgiver Marit Andersen ved Den amerikanske ambassaden til Dagbladet.

Brevet ble ettersendt
Det mye omtalte brevet fra mai 2000 var ikke vedlagt i amerikanernes redegjørelse i saken, kun omtalt.

Da ingen fant brevet ble det antakelig bedt om bevis. For brevet ble sendt fra amerikanerne til UD tre dager etterpå, 16.11. Dagen etter la Storberget det fram i Stortinget.

Samme diskusjon i Sverige
I går offentliggjorde Dagens Nyheter at Den amerikanske ambassaden der informerte svenskene om SDU i 2002. Det viser et dokument de har funnet i UD.

Men svenske politikere og toppbyråkrater benekter å ha kjent til enheten, og heller ikke Stockholmspolitiet eller Säpo finner noe dokument i sine arkiver.

STILET TIL TO TJENESTEMENN I POLITIET: Men hverken Odd Berner Malme eller Leif Seljesæter kan huske å ha sett dette brevet noen gang.
STILET TIL TO TJENESTEMENN I POLITIET: Men hverken Odd Berner Malme eller Leif Seljesæter kan huske å ha sett dette brevet noen gang. Vis mer