Tror amerikanerne glemte å sende brevet

Brevet fra mai 2000 som beviser at amerikanerne informerte om den hemmelige overvåkningsgruppa, finnes ikke i noen norske arkiver.

FANT FREM BREV FRA 2000: I sin redegjørelse til norske myndigheter viser amerikanerne til et brev fra mai 2000 hvor de informerte om opprettelsen av den omstridte enheten SDU. Dette brevet har ingen norske myndigheter klart å finne. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FANT FREM BREV FRA 2000: I sin redegjørelse til norske myndigheter viser amerikanerne til et brev fra mai 2000 hvor de informerte om opprettelsen av den omstridte enheten SDU. Dette brevet har ingen norske myndigheter klart å finne. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST), politiet i Oslo, Politidirektoratet eller Justisdepartementet har klart å finne brevet amerikanerne hevdet de hadde sendt til norske myndigheter 5. mail 2000. Brevet forklarte hva den omstridte vaktstyrken Surveillance Detection Unit (SDU) skulle gjøre i Oslo.

Dagblad får bekreftet at både PST og politiet i dagevis gjennomsøkte arkivene, uten å finne spor etter brevet som skulle være stilet til politiinspektør Odd Berner Malme i Oslo-politiet og politiinspektør Leif Seljesæter i det som da het Politiets Overvåkingstjeneste (nå PST).

- Ba dere amerikanerne om en kopi av brevet dere ikke fant?

- Jeg kan ikke kommentere detaljer i denne saken, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST.

Sendte de det? Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at norske myndigheter ikke tror USAs ambassade har laget brevet i ettertid for å dokumentere at de varslet norske myndigheter om SDU og hva gruppa skulle gjøre.

Men fra flere hold stilles det nå spørsmål om brevet kan ha blitt sendt fra ambassaden eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer