Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror andre land vil følge etter

Nyheten om regjeringens regnskogsatsing skaper gledesscener blant norske miljøorganisasjoner på Bali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les 64-siders miljøbilag i Dagbladet i morgen.

BALI(Dagbladet.no): Daglig leder i Regnskogfondet Lars Løvold og lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken sier de norske milliardene kan være begynnelsen på en internasjonal pengerulling for å redde verdens regnskoger.

–Det norske bidraget på tre milliarder er bra for miljøet og veldig bra for klimaforhandlingene på Bali. Jeg tror andre rike land kan komme til å følge Norges eksempel. Det kan bety at vi er i gang med en stor redningsoperasjon for verdens regnskoger, sier Lars Løvold til Dagbladet.

Lars Haltbrekken er enig. Han har ventet på at regjeringen skulle komme med tiltak mot avskoging, men før i går kveld hadde han ikke turt å drømme om at det norske bidraget skulle bli så stort.

–Jeg er veldig fornøyd med den norske regjeringen. Tre milliarder kroner til avskogingstiltak vil monne, sier Haltbrekken.

Også Bellona-leder Frederic Hauge kommer i kveld med ros til regjeringen.

–Som et av verdens rikeste land tar vi nå et ansvar for en viktig sak. Å stanse avskogingen er et klimatiltak som virker, sier Hauge.

Les også: Tre milliarder hvert år til regnskogen.

FORNØYDE: Regjeringens milliardsatsning blir møtt med glede blant den norske miljøbevegelsen. Foto: SCANPIX
FORNØYDE: Regjeringens milliardsatsning blir møtt med glede blant den norske miljøbevegelsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Full seier

Lars Haltbrekken og Lars Løvold opplever regjeringens beslutning som full seier for den kampanjen de har ført denne høsten. De to organisasjonene har i et felles opprop krevd at regjeringen burde sette av seks milliarder kroner i kampen mot avskoging.

- Vi ser nå at vårt arbeid inn mot regjeringen og Stortinget ikke har vært forgjeves. Men mest av alt er dette en seier for miljøet. Å stanse raseringen av verdens regnskoger er både det mest kostnadseffektive globale klimatiltaket på kort sikt, og samtidig et av de beste miljøtiltakene som finnes, sier Lars Haltbrekken.

- Dessuten vil tiltak mot ødeleggelse av skog bidra til å redde store deler av jordas biologiske mangfold. Sist, men ikke minst, er tiltak mot avskoging også viktig i arbeidet med å bekjempe fattigdom, sier Haltbrekken.

Lars Løvold forteller at han allerede har vært i kontakt med sjefen for FNs miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, om saken.

–For noen uker siden skjønte jeg at det kravet som vi fremmet sammen med Norges Naturvernforbund kunne gi resultater. Da tok jeg kontakt med Achim Steiner, som straks ble i fyr og flamme. Han lovte at FNs miljøprogram skulle stille med et apparat som kan sikre gjennomføringen av regnskogprosjekter. Han er også villig til å sitte i en styringsgruppe som kan kontrollere at den norske milliardsatsingen blir så målrettet og effektiv som mulig, sier Løvold.

Ikke bortkastet

Ingen tror at klimaforhandlerne på Bali kommer til å bli enige om konkrete tiltak mot avskoging. Saken kan tidligst finne en løsning under klimamøtet i København i 2009. Mange er skeptiske til at Norge - helt på egen hånd - skal prøve å bekjempe rovhogsten av skog. Flere sier at dette kan ende med at regjeringen kaster pengene ut av vinduet. Haltbrekken og Løvold avviser denne kritikken.

–De tre milliardene kan gå til å finansiere pilotprogrammer i et eller flere land for å lokal avskogingen. Det kan hende at noen prosjekter ikke blir 100 prosent vellykket, men det må vi leve med, sier Haltbrekken.

- For å finne fram til effektive tiltak må det være lov å prøve og å feile. Det avgjørende er at vi kommer i gang med pilotprosjekter nå, slik at klimaforhandlerne har erfaringer å bygge på når de i 2009 skal vedta hvilke tiltak og virkemidler som skal gjelde for neste Kyoto-periode, sier han.

Helt avgjørende

Avskoging står i dag for vel 20 prosent av verdens CO2-utslipp. Det utgjør vel 7,5 milliarder tonn CO2 årlig, og nesten all avskoging skjer i Sør. I store utslippsland som Brasil og Indonesia står avskoging for ca 75 prosent av deres totale klimagassutslipp. Skal man bidra til en vesentlig reduksjon i klimagassutslippene fra fattige land, er det derfor avgjørende at man gjennomfører tiltak for å stanse avskoging, slår Naturvernforbundet og Regnskogfondet fast.

Flere mener tiltak mot nedhogst av skog er avgjørende for om man skal klare å hindre en temperaturøkning på mer enn 2 grader.

Klimarapporten fra den anerkjente britiske økonomen Nicholas Stern framhever at redusert avskoging er det mest kostnadseffektive tiltaket for å kutte klimagassutslipp. I Stern-rapporten er det gjort beregninger som viser at det vil koste nærmere 30 milliarder norske kroner å stanse den årlige avskogingen i åtte av de største regnskoglandene i verden, Brasil, Bolivia, DR Kongo, Kamerun, Ghana, Papua Ny-Guinea, Indonesia og Malaysia.

Avskogingen i disse landene utgjør 46 prosent av den totale avskogingen i verden, og hele 70 prosent av utslippene fra avskoging.

Totale utgifter for å stanse all avskoging i ett år kan i tråd med dette anslås til 60 milliarder norske kroner, slår Naturvernforbundet og Regnskogfondet fast.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling