TVUNGET TIL Å KLE AV SEG: Ragnhild Nordås forteller at mye av den seksuelle volden mot menn kan klassifiseres som «seksuell tortur».
 
- Det er mye snakk om å gjøre ting som ydmyker - som å tvinge noen til å kle av seg eller å bli tvunget til å masturbere enn annen person. Samtidig forekommer det voldtekter, forteller Nordås.

Kanskje ett av de mest kjente eksemplene på «seksuell tortur» de siste ti årene er skandalen på Abu Ghraib-fengselet i Irak. Her er ett av bildene som dokumenterer torturen på Abu Ghraib-fengslet. Foto. REUTERS/NTB SCANPIX
TVUNGET TIL Å KLE AV SEG: Ragnhild Nordås forteller at mye av den seksuelle volden mot menn kan klassifiseres som «seksuell tortur». - Det er mye snakk om å gjøre ting som ydmyker - som å tvinge noen til å kle av seg eller å bli tvunget til å masturbere enn annen person. Samtidig forekommer det voldtekter, forteller Nordås. Kanskje ett av de mest kjente eksemplene på «seksuell tortur» de siste ti årene er skandalen på Abu Ghraib-fengselet i Irak. Her er ett av bildene som dokumenterer torturen på Abu Ghraib-fengslet. Foto. REUTERS/NTB SCANPIXVis mer

Tror antallet mannlige sex-ofre er høyere enn tidligere antatt

- Overgriperne er kreative i sin bestialitet, sier forsker Ragnhild Nordås, som forteller om gruppevoldtekter, sex-tortur og lemlesting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at langt flere menn enn tidligere antatt blir utsatt for seksuell vold i krigssoner. En rekke av overgriperne er kvinner.
 
Dette kommer fram i rapporten «Human Security Report 2012», som nylig ble lansert i FN.

Les hele rapporten her!
 
- Blir oversett Ragnhild Nordås er en av Norges fremste forskere på seksuelle overgrep i krig, og jobber som seniorforsker på Institutt for fredsforskning (PRIO).
 
Nordås sier til Dagbladet at hun er enig i at seksuelle overgrep mot menn i krig er underrapportert.
 
- Dette er ofte noe som har blitt oversett. Vi ser blant annet fra undersøkelser fra Kongo at dette fenomenet er et større problem enn det man tidligere har trodd, sier Nordås, som samtidig sier det er vanskelig å si noe om «det reelle omfanget».
  Kvinner som overgripere - Et annet problem er at seksuell vold mot menn ofte ikke blir betegnet som seksuell vold, men som «tortur», forteller PRIO-forskeren, og sier seksuell vold mot menn fortsatt er veldig tabubelagt.
 
- Vi må begynne å innse at menn både kan være ofre og overgripere. Dette gjelder også kvinner, sier Nordås. Samtidig understreker hun at den overveldende majoriteten blant ofrene er kvinner.

BLIR OVERSETT: «Human Security Report 2012» peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt. Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX
BLIR OVERSETT: «Human Security Report 2012» peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt. Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX Vis mer

- Vi ikke vet om det er slik at det er økning av kvinnelige overgripere. Det har bare ikke vært så mye fokus på kvinnelige overgripere tidligere, sier Nordås, som også peker at det meste  av de seksuelle overgrepene som er rapportert mot menn også har mannlige overgripere

BLIR UTSATT FOR OVERGREP: Ragnhild Nordås peker at det meste  av de seksuelle overgrepene som er rapportert mot menn også har mannlige overgripere

- Én måte å gjøre dette på er for eksempel ved å beordre en mannlig fange til å forgripe seg på en annen mannlig fange - dette var det mye av i Bosnia, forteller PRIO-forskeren. Her ser man et bilde fra en fangeleir serberne drev nord i Bosnia. Foto: AP/NTB SCANPIX
BLIR UTSATT FOR OVERGREP: Ragnhild Nordås peker at det meste av de seksuelle overgrepene som er rapportert mot menn også har mannlige overgripere - Én måte å gjøre dette på er for eksempel ved å beordre en mannlig fange til å forgripe seg på en annen mannlig fange - dette var det mye av i Bosnia, forteller PRIO-forskeren. Her ser man et bilde fra en fangeleir serberne drev nord i Bosnia. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer

- Én måte å gjøre dette på er for eksempel ved å beordre en mannlig fange til å forgripe seg på en annen mannlig fange - dette var det mye av i Bosnia, forteller PRIO-forskeren.

Større omfang «Human Security Report 2012» peker på at medias fokus gjør at menn som ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt.
 
Forskerne skriver at mennene sjeldnere blir utsatt for voldtekt enn kvinnene. De blir i større grad utsatt for seksualisert tortur: «dette inkluderer kastrering og andre former for seksuell lemlestelse».
 
«Graden av forsømmelsen av disse ofrene er bemerkelsesverdig», slår rapporten fast.
 
Seksuell tortur Nordås forteller at mye av den seksuelle volden mot menn kan klassifiseres som «seksuell tortur».
 
- Det er mye snakk om å gjøre ting som ydmyker - som å tvinge noen til å kle av seg eller å bli tvunget til å masturbere enn annen person. Samtidig forekommer det voldtekter, forteller Nordås.

BLE TORTURERT: Flere av fangene på Abu Ghraib-fengslet i Irak ble utsatt for seksuell tortur. «Jeg så to nakne fanger, én masturberer mens den andre kneler foran ham med munnen åpen», sa ett av vitnene. Her er ett av bildene som dokumenterer torturen fangene ble utsatt for. Foto: AP/SBS/NTB SCANPIX
BLE TORTURERT: Flere av fangene på Abu Ghraib-fengslet i Irak ble utsatt for seksuell tortur. «Jeg så to nakne fanger, én masturberer mens den andre kneler foran ham med munnen åpen», sa ett av vitnene. Her er ett av bildene som dokumenterer torturen fangene ble utsatt for. Foto: AP/SBS/NTB SCANPIX Vis mer

Kanskje ett av de mest kjente eksemplene på «seksuell tortur» de siste ti årene er skandalen på Abu Ghraib-fengselet i Irak.
 
«Sadistiske, vulgære og hensynsløse kriminelle handlinger,» het det i rapporten etter at torturen ble oppdaget. De fengselsansatte tvang fangene til å begå seksuelle handlinger.
 
«Jeg så to nakne fanger, én masturberer mens den andre kneler foran ham med munnen åpen», sa ett av vitnene.

Bestialitet - Vi ser at seksuell vold mot menn skjer blant menn i fangenskap. Det så vi både i Abu Ghraib-fengslet og i krigen i tidligere Jugoslavia. Fra begge steder har det blitt rapportert grove overgrep, forteller Nordås.

PRIO-forskeren sier at det er vanskelig å avgrense definisjonen «seksuell vold» fordi overgriperne ofte «er så kreative» i sin bestialitet.
 
- Vi har forsøkt å avgrense den definisjonen vi bruker til direkte fysisk vold, forteller Nordås, som sier det selv med en slik definisjon er vanskelig å vite hvor stort omfanget er.
 
- Jeg tror det er både underrapportering når det gjelder menn og kvinner, forteller hun.
 
- Hvilke konsekvenser får underrapporteringen?
 
- Det er et problem for de ofrene som ikke får anerkjennelse for det de er utsatt for. Dermed så er det en stor gruppe som ikke får noe støtteapparat og det er mange som ikke får hjelp, forteller Nordås.
 
Mangler bevis for nedgang «Human Security Report 2012», vakte oppsikt og kritikk da den konkluderte med at seksuelle overgrep i krig er et langt mindre fenomen enn tidligere antatt. De argumenterer med at vi nå ser en nedgang.
 
- Dette er en avsporing av det som burde være fokuset og debatten. I rapporten peker på de flere «indirekte bevis», men realiteten er at «indirekte bevis» ikke beviser noen ting. Vi har ikke noe bevis for verken en oppgang eller en nedgang, forteller Nordås.
 
I 2011 publiserte Nordås en firesiders notat om seksuell vold i afrikanske konflikter. Der konkluderte hun med at det ikke var mulig å vite om antallet overgrep hadde økt eller sunket «da man ikke vet det totale antallet ofre».
  - Ikke afrikansk problem I notatet skriver Nordås videre at «seksuell vold» er langt mer enn voldtekt:
 
«Det er et høyt antall rapporter som omhandler gruppevoldtekter, sexslaver, seksuell tortur, voldtekt med gjenstander og seksuell lemlestelse». I tillegg har man fått inn flere rapporter om tvangsekteskap og tvangsgraviditet.
«Voldtektene skjer foran familiemedlemmer og på offentlige steder».
 
Overfor Dagbladet understreker Nordås at seksuell vold ikke er noe spesielt afrikansk problem.
 
- Det skjer like mye overgrep i kriger andre steder i verden. Dette er ikke spesielt for Afrika, sier Nordås.
 
 

SEKSUELLE OVERGREP: Både Liberia og Kongo er noen av de verste områdene i moderne tid når det gjelder seksuelle overgrep i krig. Her ser man et offer for en massevoldtekt i Kongo sammen med sin sønn. Foto: AP/PETE MULLER/NTB SCANPIX
SEKSUELLE OVERGREP: Både Liberia og Kongo er noen av de verste områdene i moderne tid når det gjelder seksuelle overgrep i krig. Her ser man et offer for en massevoldtekt i Kongo sammen med sin sønn. Foto: AP/PETE MULLER/NTB SCANPIX Vis mer
MEDSOLDATER: 33 prosent av alle stridende menn i Liberia var ofre for seksuelle overgrep. «Seksuelle overgrep» her betyr både overgrep, men innbefatter også mindre alvorlige overgrep. 86 av overgriperne var andre medsoldater. 42 prosent av de kvinnelige soldatene ble utsatt for seksuelle overgrep. Her ser man stridende soldater fra borgerkrigen i Liberia i 2003. Foto: AFP/ZOOM DOSSO/NTB SCANPIX
MEDSOLDATER: 33 prosent av alle stridende menn i Liberia var ofre for seksuelle overgrep. «Seksuelle overgrep» her betyr både overgrep, men innbefatter også mindre alvorlige overgrep. 86 av overgriperne var andre medsoldater. 42 prosent av de kvinnelige soldatene ble utsatt for seksuelle overgrep. Her ser man stridende soldater fra borgerkrigen i Liberia i 2003. Foto: AFP/ZOOM DOSSO/NTB SCANPIX Vis mer
KRIGSRAMMET: En undersøkelse fra de mest krigsrammede regionene i Kongo, som ble publisert i 2010, fant også et langt større andel mannlige ofre enn tidligere antatt. 24 prosent av mennene rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 40 prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for det samme. Foto: AFP/GWENN DUBOURTHOUMIEU/NTB SCANPIX
KRIGSRAMMET: En undersøkelse fra de mest krigsrammede regionene i Kongo, som ble publisert i 2010, fant også et langt større andel mannlige ofre enn tidligere antatt. 24 prosent av mennene rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 40 prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for det samme. Foto: AFP/GWENN DUBOURTHOUMIEU/NTB SCANPIX Vis mer
UFATTELIG LIDELSE: Forskerne skriver at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Her ser man Kula fra Liberia, som ble gjentatte ganger gruppevoldtatt under borgerkrigen. Foto: AP/BEN CURTIS/NTB SCANPIX
UFATTELIG LIDELSE: Forskerne skriver at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Her ser man Kula fra Liberia, som ble gjentatte ganger gruppevoldtatt under borgerkrigen. Foto: AP/BEN CURTIS/NTB SCANPIX Vis mer