Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Ap sier nei til olje i nord

Bellona mener Arbeiderpartiet vil si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

NEI FRA JENS?: Bellona utfordrer Arbeiderpartiet, og mener partiet vil si nei til oljeboring i nord. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
NEI FRA JENS?: Bellona utfordrer Arbeiderpartiet, og mener partiet vil si nei til oljeboring i nord. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Bellona mener Arbeiderpartiet stinker mindre av olje enn før. Miljøstiftelsen håper og tror det største regjeringspartiet vil si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.


Grønnere retning

- Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet at det ikke skal åpnes for oljevirksomhet i disse områdene med mindre det er miljøfaglig tilrådelig.

- Ap har lagt hodet på blokka og sagt at hensynet til miljøet skal veie tyngst, hevder fagrådgiver Elisabeth Sæther i Bellona til NTB.

Hun utfordrer bildet av en oljedryppende storebror i regjeringen.

- Ingen av de rødgrønne partiene er uttalt for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Aps landsmøtevedtak viser at partiet har beveget seg i grønnere retning, sier hun.


- Må slåss

I løpet av neste år skal Forvaltningsplanen for Barentshavet og Lofoten oppdateres. Da vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) få nye kunnskaper som han etterlyste i valgkampen, og kanskje kunne slå fast om olje- og gassvirksomhet i nord er forenlig med miljøhensyn.

- Det er helt usannsynlig at det vil komme ny kunnskap på bordet som tilsier at det er forsvarlig med oljevirksomhet i disse områdene, sier Sæther.

Hun tror forvaltningsplanen vil være godt nytt for miljøorganisasjonene som jobber mot oljevirksomhet på blokkene Nordland VI og VII og Troms II.

- Men spørsmålet skal opp til politisk behandling, og mye kan skje. Vi slåss mot en sterk aktør. Oljeindustrien vil kunne bestille nye konsulentrapporter som lover tusenvis av nye arbeidsplasser til regionen og betale for kostbare annonsekampanjer. Miljøbevegelsen må mobilisere for fullt for å sikre en seier i denne viktige saken, sier Bellona-profilen.


- Mulig å forene

Det er en kjent sak at Oljeindustriens Landsforening mener det er mulig å forene hensynet til miljøet med olje- og gassvirksomhet.

- Vi forventer at den oppdaterte forvaltningsplanen tar inn over seg erfaringene fra 40 år med norsk oljeutvinning.

-Vi er fullt i stand til å ta vare på miljøet, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes i OLF til NTB.

- Forvaltningsplanen bør munne ut i en konsekvensutredning og ta utgangspunkt i følgende spørsmål: Hva må til for at områdene

utenfor Lofoten og Vesterålen kan åpnes for oljevirksomhet? Vi er beredt til å møte svært strenge miljøkrav, sier Aanes.

Selv om Stortinget skulle si ja til oljeboring i løpet av den neste fireårsperioden, vil produksjonen tidligst kunne starte en gang etter 2025.


I mellomtiden kommer delrapporter og analyser på løpende bånd.


Høring

Forvaltningsplanen for Barentshavet ble lagt fram i 2006, med store kunnskapshull.

Noen av disse hullene vil bli forsøkt tettet når den neste rapporten fra arbeidsgruppen som koordinerer det faglige arbeidet med økosystembasert forvaltning av havområdene, foreligger innen 15. april neste år.


Rapporten sammenfatter funn fra tre arbeidsgrupper som er nedsatt.

Den vil gi nye prognoser om forekomsten av olje og gass og ferske detaljer om havbunnen i de aktuelle områdene.


Dessuten vil arbeidet med overvåking av menneskelig påvirkning av økosystemet som helhet, ha nådd et stykke lenger.

Etter at rapporten blir lagt fram, vil de ulike interessegruppene få anledning til å si sin mening, trolig i form av en egen høringskonferanse.


Oppdateringen av forvaltningsplanen vil tidligst være klar neste høst. En full revidering skal finne sted i 2020.


©NTB

 

UTFORDRER AP: Bellonas fagrådgiver for petroleum, Elisabeth Sæther mener Arbeiderpartiet vil gå i mot oljevirksomhet i Lofoten. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
UTFORDRER AP: Bellonas fagrådgiver for petroleum, Elisabeth Sæther mener Arbeiderpartiet vil gå i mot oljevirksomhet i Lofoten. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling