Tror Arafat samarbeider med Iran

USA og Israel tror at Arafat samarbeider med Iran. I kveld avgjør Israel om Arafat får reise til det arabiske toppmøtet i Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samarbeidet skal innebære leveranser av tunge våpen og penger til palestinske grupper, skriver den amerikanske avisen New York Times søndag.

Partnerskapet skal ha blitt inngått på et hemmelig møte mellom to av Arafats viktigste rådgivere og to representanter for den iranske regjeringen i Moskva i mai i fjor. Møtet skal ha funnet sted mens Arafat besøkte Russlands president Vladimir Putin, skriver avisen.

Ifølge New York Times er Israel redd en slik allianse vil kunne gi palestinerne en mektig og velutstyrt alliansepartner i den stadig mer voldelige konflikten.

- Løgn

Palestinske representanter anklager USA og Israel for å fare med løgn om forbindelsene med Iran.

- Dette er en løgnfabrikk, sier palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo til The New York Times.

- Israel er som en hvilken som helst annen kolonimakt. Når de får vanskeligheter, forsøker de å legge skylden på utenforstående. Det har ikke vært en eneste iraner her siden det 14. århundre.

Bevis for samarbeidet

Rykter om en palestinsk-iransk avtale dukket opp i forbindelse med at israelerne beslagla skipet «Karine A» i Rødehavet 3. januar med 50 tonn våpen og ammunisjon som skulle stamme fra Iran. Blant våpnene var det raketter som kunne treffe de fleste israelske byer og antistridsvognvåpen.

- Palestinerne og iranerne benekter at de samarbeider, men amerikanske og israelske tjenestemenn sier de nå ser skipslasten som del av en bredere forbindelse, skriver New York Times.

Israelske etterretningsrapporter om det hemmelige møtet i Moskva sto i sentrum for den hemmelige orienteringen Israel ga Bush-administrasjonen etter at skipet med våpenlasten ble stoppet og tatt av israelerne, skriver avisen med henvisning til kilder i Bush-administrasjonen.

- Det er masse bevis for at dette ikke var en tilfeldig operasjon, sier en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet.

Tror ikke på Arafat-møte

USAs visepresident Dick Cheney tror det er lite sannsynlig at han vil møte palestinernes leder Yasser Arafat med det første.

Cheney, som nektet å møte Arafat under sin tidagers reise til regionen nylig, mener Arafat ikke har gjort nok for å stanse volden, og derfor kan ikke de to møtes før det arabiske toppmøtet som begynner onsdag. Men i et intervju med TV-stasjonen NBC holder han muligheten åpen for et møte i framtiden, når forutsetningene er innfridd.

Israels statsminister Ariel Sharon sa søndag at palestinernes leder Yasser Arafat ikke får forlate selvstyreområdene for å møte Cheney i Kairo, og heller ikke reise til toppmøtet i Beirut, før volden opphører.

Det er ventet at Israel søndag kveld vil ta en endelig beslutning om Arafat skal få lov til å dra til det arabiske toppmøtet som begynner i Beirut onsdag.

(NTB)

BARE FIRE ÅR GAMMEL:</B> Reham Abu Taha ble truffet av en kule i øyet for to dager siden. Kulen kom fra en israelsk tanks. Jenta er erklært hjernedød.