Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Assads venner laget en «karikatur av en jihadistgruppe»

Videoen skulle vise at savnet amerikansk journalist holdes fanget av ekstremister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske journalisten Austin Tice er en av flere som har forsvunnet i Syria under de blodige kampene som har herjet med landet det siste året.

Tice, en tidligere soldat, har rapportert fra Syria i ett år og har hatt et særlig godt forhold til opprørerne han har fulgt tett, skriver New York Times' Robert Mackey i en blogg.

Forrige uke dukket det opp en video på YouTube som skulle bevise at journalisten fortsatt er i live. Den var tilsynelatende filmet av opprørere som hadde tatt ham til fange, men folk begynte fort å reagere på videoen.

- Det morsomste i denne videoen er: De såkalte jihadistene i Syria har på seg afghanske klær. Klærne er nye, er det Blenda-effekten? Vi ser ingen ansikter. Måten den er filmet på røper at noen ville få oss til å tro at det er en amatørvideo fra en jihadist, kommenterer brukeren N0urAlHidaya og legger til:

- Kjære Assads hunder: Slutt med denne komedien, vi er ikke dumme.

Det er ikke bare nettbrukere som har reagert på videoen. New York Times skriver at videoeksperter tror den er regissert. Den tidligere amerikanske soldaten har vært savnet siden midt i august. Victoria Nuland, en talskvinne for amerikansk UD, kommenterte mandag den nye videoen.

Festet med opprørssoldater - Vi har sett den. Vi har ikke mulighet til å bekrefte om det er ham, om videoen viser noe som faktisk skjedde eller om det er regissert, sier hun og legger til at amerikanerne fortsatt tror at Tice holdes fanget av syriske myndigheter.

Mackey skriver at Tice har hatt et godt forhold til opprørerne, og at Twitter-meldinger viser at han blant annet feiret bursdagen sin med opprørere like før han forsvant.

- Tilbrakt dagen på en bassengfest Den frie syriske hæren holdt, med musikk av Taylor Swift. De ga meg til og med whiskey. Ærlig talt: Den beste bursdagen noensinne, skrev han to dager før han forsvant.

Familien hans bekrefter i en uttalelse at det er sønnen man kan se i videoen, som for alvor ble spredt på nettet da Assad-støttespillere begynte å dele den.

Ifølge Washington Post bruker Assads støttespillere videoen for alt den er verdt. De mener den beviser at vestlige medier «jobber mot Syria». Ekstremistgruppa al-Nusra Front og al-Qaida blir i Syria pekt ut som ansvarlige for videoen.

Ingen som tar æren - Hvis det var en jihadistgruppe som sto bak, ville de antakelig ha prøvd å ta æren for kidnappingen og bruke det som propeganda, sier Rita Katz i ekstremistovervåkningsgruppa SITE.

Det har ikke skjedd i forbindelse med Tices forsvinning, og videoen mangler vannmerker, logoer og propagandatekst man vanligvis ser i videoer fra slike grupper.

Den tidligere etterretningsagenten Joseph Holliday sier til avisa at han finner det merkelig at mennene har på seg afghanske klær.

- Det ser ut som en karikatur på en jihadistgruppe. Magefølelsen sier meg at regimets sikkerhetsfolk har kledt seg ut og dratt ham med seg rundt og filmet det for å skremme USA og andre med at al-Qaida opererer i Syria. Det passer deres budskap perfekt, sier Holliday.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media