- Tror B-gjengen er farligere enn colombianske leiemordere

Myndighetene i Brasil tror B-gjengen er farligere enn kolombianske leiemordere, italienske Cosa Nostra og latinamerikanske barnemordere.

FEILINFORMASJON:  Advokat Arsênio Pimentel mener Økokrim og norsk politi har gitt opplysninger som myndighetene i Brasil har forstått feil. - I Brasil tror vi B-gjengene er en livsfarlig mafia-organisasjon. Foto: Gunnar Hultgreen
FEILINFORMASJON: Advokat Arsênio Pimentel mener Økokrim og norsk politi har gitt opplysninger som myndighetene i Brasil har forstått feil. - I Brasil tror vi B-gjengene er en livsfarlig mafia-organisasjon. Foto: Gunnar HultgreenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATAL (Dagbladet): Advokat Arsênio Pimentel fastslår overfor Dagbladet at myndighetene i Brasil er livredde for B-gjengen.

I Norge er B-gjengen og andre kriminelle innvandrergjenger foraktet av politiet, og blir sett på som kjeltringpakk. Men i Brasil har den samme B-gjengen et rykte som ville fått Al Capone og enhver mafia liknende gudfar til å himle av misunnelse.

- Norske myndigheter har skapt et skremmebilde av denne B-gjengen. De skal angivelig være verre enn Cosa Nostra, Pablo Escobars klombianske narkotikakartell og PCC — mafiaen i Brasil, sier Pimentel.

Straffesaksadvokaten er forsvarer for en av de norske forretningsmennene som er anklaget for gjengkriminalitet, hvitvasking av flere hundre millioner kroner og dokumentforfalskning.

- Misforståelser
- Anklagene mot de norske forretningsmennene burde vært henlagt for lenge siden. Saken er oppspinn og tull fra ende til annen. Hvis norske Økokrim sender et brev til dommeren i Brasil, vil alle misforståelser bli ryddet av veien, sier advokat Pimentel.

Han hevder at det har vært hyppig korrespondanse fra seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, til politiet i Natal siden 2003.

- Det er skapt et bilde av denne B-gjengen som en livsfarlig organisasjon som kynisk dreper, kidnapper, terroriserer et helt land og forsyner deler av Europa med narkotika. Politiet i Brasil trodde på meldingene som kom via Interpol.

- Hva mener du?

- Norsk politi har siden 2003 systematisk orientert sine kolleger i Brasil om norske kriminelle. I 2007 slo myndighetene i Norge og Brasil samtidig til mot det de trodde var superkriminelle. Norske forretningsfolk ble arrestert her i Brasil. De ble anklaget for å være den virkelige ledelsen av B-gjengen. Hvordan denne misforståelsen kunne skje, må norsk politi svare for.

- Uskyldige
Arsênio Pimentel forteller at myndighetene i Brasil trodde B-gjengen hadde investert 600 millioner norske kroner i Brasil.

- Da jeg fikk se rettsdokumentene fra Norge, hvor B-gjengen var dømt fikk jeg sjokk. Det var plutselig ikke 600 millioner kroner, men skarve 4,7 millioner kroner. Informasjonen som norsk politi har sendt til Brasil må systematisk være feil, i beste fall overdrevet, sier den erfarne advokaten fra Natal.

- Betyr det at din klient og de andre norske forretningsmennene er uskyldige?

- Ja, det er det vel ingen tvil om.

- Hva må til før dommeren og det føderale politiet aksepterer at de norske forretningsmennene er uskyldige og ikke bør dømmes til fengsel i 120 år?

- Rettsvesenet i Brasil er slik at dommeren forholder seg til offisielle dokumenter. Norske Økokrim har sendt økonomirapporten som i beste fall er villedende. Sender Økokrim nye rapporter og trekker tilbake påstandene om at forretningsmennene ikke kan redegjøre for pengene, er denne saken over i løpet av noen få dager, sier Arsênio Pimentel.

- Kan kjøpes
- Men to tjenestemenn fra Økokrim har allerede vitnet i Brasil og gitt forretningsmennene det beste skussmål?

- Det hjelper ikke. Dessverre er det slik her i Brasil at polititjenestemenn kan kjøpes. En dommer tror ikke på hva en politimann sier i retten. Dommeren forholder seg til offisielle rapporter fra en annen lands myndighet. Dokumenter som er stemplet, sier Arsênio Pimentel.