Tror Baksaas risikerer å måtte betale tilbake bonus

Jusseksperter mener Vimpelcom-saken kan koste Jon Fredrik Baksaas millioner.

KAN MISTE BONUS: - Det kan bli snakk om å kreve tilbake bonus basert på ekstra gode resultater, men også erstatningsansvar for å ha påført Telenor økonomisk tap, sier jussprofessor Beate Sjåfjell om mulige konsekvenser for avgått Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas av Vimpelcom-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KAN MISTE BONUS: - Det kan bli snakk om å kreve tilbake bonus basert på ekstra gode resultater, men også erstatningsansvar for å ha påført Telenor økonomisk tap, sier jussprofessor Beate Sjåfjell om mulige konsekvenser for avgått Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas av Vimpelcom-saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig avgått Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas risikere å miste deler av sine framforhandlete goder og risikerer dessuten straff i utlandet, etter å ha sittet i styret i det korrupsjonsetterforskede selskapet Vimpelcom. Det mener juss- og korrupsjonseksperter Dagbladet har snakket med.

- Bonus utsatt Baksaas har to års etterlønn med 5,5 millioner per år, en pensjonsavtale om tre millioner utbetalt årlig, og har i år fått utbetalt bonus på 1,7 millioner kroner for gode resultater.

- Det kan bli snakk om å kreve tilbake bonus basert på ekstra gode resultater, men også erstatningsansvar for å ha påført Telenor økonomisk tap, sier jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo.

Hun mener bonusen er mest utsatt, og påpeker at det ikke er generelle bestemmelser om lønnstilbakebetaling eller om å si fra seg etterlønn i slike saker.

- Tar seg dårlig ut - Det vil jeg absolutt tro, sier Tina Søreide når Dagbladet spør om Baksaas på bakgrunn av Vimpelcom-saken kan risikere å miste sin gunstige pensjonsavtale, etterlønna, stillingen som spesialrådgiver eller andre goder han får eller har fått fra Telenor.

- Det har kommet opplysninger nå som tyder på at han har vært godt informert om hva som har skjedd, sier forsker Tina Søreide ved Norges Handelshøgskole, og sikter til VGs sak om at Telenor-ansatte i Vimpelcom skal ha varslet om mistenkelige regninger.

- Gitt at dette bekreftes, og at de i Telenor har et tilsynelatende godt compliance-program, vil det ta seg dårlig ut om en leder som har latt dette skje får fortsette med alt av fordeler, sier Søreide.

«Plea bargain» Søreide mener det er sannsynlig at Vimpelcom-saken tar form av en såkalt «plea bargaining»-prosess, hvor det etterforskede selskapet forhandler om blant annet straff for de involverte personene. Dette gjøres i både USA og Nederland, hvor saken etterforskes, for å oppmuntre selskaper til å samarbeide.

- Kan Baksaas i så fall få en straff fastsatt i slike forhandlinger mellom Vimpelcom og myndighetene i USA eller Nederland?

- Ja, slike saker kan få implikasjoner for individuelle styremedlemmer, men her er det vel og merke Vimpelcom som blir straffeforfulgt, sier Søreide. Hun mener det i slike prosesser er relevant å vurdere hva styret har gjort for å hindre kriminelle forhold.

Dagbladet har stilt Telenor en rekke spørsmål i forbindelse med denne saken, men selskapet kunne ikke svare i går kveld.

- Utleveres ikke Jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo svarer slik på om Baksaas kan risikere straff fra amerikanske myndigheter, dersom han som styremedlem i Vimpelcom skulle kjennes skyldig i medvirkning til korrupsjon.

- Ethvert land som har en straffebestemmelse som retter seg mot dette, vil kunne straffedømme vedkommende, men hva en slik dom vil bety, er noe annet fordi det ikke er vanlig å utlevere egne borgere, sier Høgberg. Han viser til at Norge ikke har en slik utleveringsavtale med USA.

En såkalt plea bargaining-prosess mellom amerikanske myndigheter og Vimpelcom mener han ikke vil få noen betydning for Baksaas, fordi det vil være selskapets straff som fastsettes i en slik forhandling.

- MULIG ERSTATNINGSANSVAR: - Det kan bli snakk om å kreve tilbake bonus basert på ekstra gode resultater, men også erstatningsansvar for å ha påført Telenor økonomisk tap, sier jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo
- MULIG ERSTATNINGSANSVAR: - Det kan bli snakk om å kreve tilbake bonus basert på ekstra gode resultater, men også erstatningsansvar for å ha påført Telenor økonomisk tap, sier jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer