17. mai i coronaens tid:

Tror barnetoget avlyses

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen mener det spøker for barnetoget i Oslo i år. Også resten av landet må belage seg på en uvanlig 17. mai, ifølge kulturminister Abid Raja.

ANNERLEDESÅRET: Kong Harald og dronning Sonja fikk ikke vinket til barnetoget fra slottbalkongen 17. mai i fjor. I stedet kjørte kongeparet rundt i hovedstaden i en åpen bil. Kulturministeren tror det også i år blir en annerledes feiring. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
ANNERLEDESÅRET: Kong Harald og dronning Sonja fikk ikke vinket til barnetoget fra slottbalkongen 17. mai i fjor. I stedet kjørte kongeparet rundt i hovedstaden i en åpen bil. Kulturministeren tror det også i år blir en annerledes feiring. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble ikke barnetog på nasjonaldagen i fjor – corona-viruset satte en effektiv stopper for det.

Men vil lumske mutantvirus gjøre at vi heller ikke i år får gått i 17. maitog?

- Jeg vet ikke mer enn dere, men jeg tror ikke det blir barnetog, sa Johansen til TV 2 da han fikk spørsmålet av Linn Vik på TV 2-programmet «Presseklubben».

Nå utdyper han overfor Dagbladet.

- Vi håper jo alle at det vil kunne bli 17. mai-tog i Oslo i år, men blir det tog betyr det jo at vi har åpnet for fullt og akkurat nå fremstår det som ganske urealistisk, sier han.

CORONA: Espen Rostrup Nakstad sammenlikner Norge med andre europeiske land, som har langt strengere smitteverntiltak, som portforbud, som i Frankrike og Italia, og skolestenging, som i Tyskland. Video: Regjeringen Vis mer

Vaksinering avgjørende

Ifølge Johansen vil det være avgjørende hvor langt en er kommet med å vaksinere befolkningen. I skrivende stund er bare i underkant av 300 000 nordmenn vaksinert.

- Forhåpentligvis har vi tatt et langt steg mot full frihet igjen når vi markerer 17. mai, men en enorm folkefest hvor titusener står stimlet virker ikke helt realistisk akkurat nå, sier Johansen, som understreker at pandemien er uforutsigbar.

Svar over påske

Fredag gjorde regjeringen det klart at det ikke blir noen store coronalettelser nasjonalt før tidligst i midten av mars.

Ifølge kulturminister Abid Raja er det helt umulig å si hvordan feiringen blir nå tre månder før 17. mai.

- Smittesituasjonen har endret seg betydelig etter påvist mutert virus i januar, samtidig er det mange lyspunkter med stadig økende grad av vaksinasjon av sårbare grupper, sier han til Dagbladet.

Raja sier helsemyndighetene ennå ikke har kommet med sine anbefalinger.

- Vi i regjeringen vil forsøke å komme med retningslinjer for årets feiring i så god tid i forveien som vi bare kan. Jeg tror vi straks over påsken vil vite mer om smittesituasjonen og vil kunne gi bedre retningslinjer, sier Raja

- Neppe normal 17. mai

Kulturministeren er ikke veldig optimistisk slik det ser ut nå:

- Jeg håper virkelig vi får noen innslag av barnetog, men slik situasjonen er per i dag får vi neppe til den store folkemassen som vi forbinder med en normal 17.mai. Så en normal 17. mai tror jeg dessverre ikke blir, Raja, men legger til:

- 17. mai er først og fremst barnas dag, og vi skal gjøre det vi kan for å tilrettelegge best mulig for at barna kan få en finest mulig dag. Jeg håper vi både får til flaggheisinger rundt om i landet og lyden av korps. Og at vi også i 2021 får til en god samlende nasjonal følelse slik jeg tror vi klarte i 2020, sier han.

KONFLIKT: Raymond Johansen mener det har vært en mangel på konflikter under corona-håndteringen, noe som har ført til misforståtte intensjoner fra byrådslederen Vis mer

- Kommunene avgjør

Raymond Johansen tror en vil få se mange diskusjoner om 17. mai framover.

- Hovedansvaret for smittevern er delegert til kommunene, så hvordan 17. mai skal feires blir nok en viktig diskusjon rundt om i kommunene fremover, og vi vil selvsagt vurdere det i nær kontant med regjeringen og nasjonale helsemyndigheter, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer