Ekspert om USAs rolle i konflikten:

- Tror Biden har lært leksa si

Det er flere grunner til at Israel-allierte USA sitter stille i båten mens raketter og bomber hagler på Gazastripen, tror Midtøsten-ekspert. En av dem er en skikkelig Obama-blemme.

ALLIERTE: Daværende visepresident i USA, Joe Biden, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avbildet under en felles pressekonferanse i Jerusalem i 2016. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB
ALLIERTE: Daværende visepresident i USA, Joe Biden, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avbildet under en felles pressekonferanse i Jerusalem i 2016. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kampene på tvers av Gazastripen foregår lørdag på sjette dagen og med uforminsket styrke. I takt med raketter og luftangrep øker også frykten for at konflikten skal bryte ut i full krig.

Og en mulig løsning denne gang, den ser ut til å være langt unna, ifølge professor Midtøsten-ekspert og UiO-professor Hilde Henriksen Waage.

- Det ser egentlig ikke ut som om noen av aktørene som kunne hjulpet med å stoppe krigen har kjent sin besøkelsestid.

USAs president Joe Biden snakket tidligere denne uka med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. I samtalen sa Biden at han håper voldshandlingene i Israel og Gaza vil ta slutt så fort som mulig, men understreket at Israel har rett til å forsvare seg.

Det var også separate samtaler mellom Biden, Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas lørdag, skriver NTB.

Abbas skal ha bedt Biden om å få en slutt på de «israelske angrepene på palestinere», ifølge AP.

Lørdag kveld melder nyhetsbyrået AFP at Biden har gitt beskjed til den palestinske lederen om at «Hamas må stanse rakettskytingen mot Israel».

- I første rekke er det USA som er nær nok alliert til Israel og kan få denne konflikten over i et annet spor. Men det vil ikke Biden-administrasjonen, mener Waage, og trekker fram to grunner:

- For det første er Bidens fokus et annet sted. Han har nå en pandemi og en svær krise innenrikspolitisk. For det andre har han valgt å reforhandle Iran-avtalen. Så jeg tror absolutt ikke han har tenkt å røre Israel og Palestina-konflikten, dessverre.

OPPSUMMERING: Tidligere denne uken fikk verden se et israelsk politi som angrep palestinske muslimer i Al-Aqsa-moskeen. Nå er til sammen 90 personer døde, 83 i Gaza og 7 i Israel. Vis mer

- Har lært av Obamas feil

Det finnes også en annen grunn til at Biden ikke strekker nesa fram, mener professoren.

Da Barack Obama overtok presidentembetet i 2009, ønsket han å markere en ny politikk, og vise en forskjell fra sin forgjenger George W. Bush.

- Han tok et kjempeinitiativ, brant seg fryktelig og landet med et mageplask.

- Han ønsket å rekke ut ei hånd til den arabiske verden, og etter to dager i jobben annonserte han at han skulle, aktivt og aggressivt, løse konflikten mellom Israel og Palestina og de omringende arabiske landene. Jeg holdt på å falle av stolen, sier Waage.

BØD PÅ PROBLEMER: : Tidligere president i USA, Barack Obama, kom tidlig i presidentskapet med en uttalelse som fikk Israel til å reagere. Joe Biden var visepresident under Obama, og ekspert tror han har lært av sin tidligere sjefs feil. Foto: Andrew Harnik / Reuters / NTB
BØD PÅ PROBLEMER: : Tidligere president i USA, Barack Obama, kom tidlig i presidentskapet med en uttalelse som fikk Israel til å reagere. Joe Biden var visepresident under Obama, og ekspert tror han har lært av sin tidligere sjefs feil. Foto: Andrew Harnik / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge Waage ble resultatet som fryktet, og Israel og statsminister Benjamin Netanyahu svarte med å gi klar beskjed om hvem som bestemmer i Midtøsten.

- Han ga også klar beskjed om at Israel ikke ville slutte med å bygge bosettinger, og ikke ønsket forhandlinger. Omtrent dagen etter begynte Obama å «backe» helt forsiktig tilbake.

Også innad i USA bød Obamas ønskede opprydning i Midtøsten på problemer for den nybakte presidenten, som fikk mange mot seg.

- Jeg tror Biden har lært leksa si, som dessverre er at denne konflikten ikke skal røres. Det byr bare på problemer. Jeg tror ikke USA kommer til å gjøre noen ting. Kanskje noen flere telefoner, men ikke noe som virkelig monner, sier Waage.

Mener Biden gjør sitt

USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Norce forskningssenter mener imidlertid at man ikke bør tolke Bidens forsiktige uttalelser som at USA ikke gjør noe i denne konflikten.

- Mitt inntrykk er at Biden-administrasjonen offentlig forsvarer Israels rett til å forsvare seg, men legger press på Israel bak lukkede dører. Biden ser det som en mer effektiv taktikk her, sier han til Dagbladet.

KOLLAPS: Her kollapser pressebygningen. Vis mer

Mjelde mener Biden bak lukkede dører kan ta opp det USA mener er problematisk.

- Det være seg Israels militære framferd eller mer langsiktige temaer, som bosettingene, som Biden har kritisert tidligere. På denne måten kan USA fungere mer effektivt som mekler her. Slik tolker i alle fall jeg Biden-administrasjonens tilnærming, forteller han.

Mjelde er imidlertid enig i Waages påstand om at Biden har nok å sti med på hjemmebane og derfor ikke har et ønske om å dras dypt inn i konflikten.

- Han har helt andre tema på agendaen, både innenriks og utenriks, sier Mjelde.

- Bryr seg ikke om FN

Professor Waage tror derfor at enden på visa i denne runden, vil bli som så mange ganger tidligere.

- Foreløpig tror jeg Hamas vil fortsette å skyte raketter og Israel vil forsette med sine voldsomme bombardement, helt til Hamas, kanskje gjennom Egypt, ber om våpenstillstand.

- Så går det noen år, før denne trykkokeren på nytt må slippe ut damp, tror Waage.

TANKS: En video som sirkulerer på Twitter skal angivelig vise israelske stridsvogner på vei mot Gazastripen. VIDEO: Twitter Vis mer

Hun har heller ingen tro på at diplomati eller resolusjoner i FNs sikkerhetsråd skal være løsningen.

- De er ikke verdt papiret de er skrevet på, for Israel bryr seg ikke om hva de finner på å si, mener Waage.

FNs sikkerhetsråd skal søndag ha nok et møte om situasjonen, det tredje på seks dager. Der vil også flere land fra regionen delta, blant annet Egypt, Qatar og Jordan.

- Alle er samstemte om budskapet utad, de-eskalering og viktigheten av å få en våpenhvile umiddelbart, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer