Ekspert om USAs rolle i konflikten:

- Tror Biden har lært leksa si

Det er flere grunner til at Israel-allierte USA sitter stille i båten mens raketter og bomber hagler på Gazastripen, tror Midtøsten-ekspert. En av dem er en skikkelig Obama-blemme.

ALLIERTE: Daværende visepresident i USA, Joe Biden, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avbildet under en felles pressekonferanse i Jerusalem i 2016. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB
ALLIERTE: Daværende visepresident i USA, Joe Biden, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu avbildet under en felles pressekonferanse i Jerusalem i 2016. Foto: Debbie Hill / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kampene på tvers av Gazastripen foregår lørdag på sjette dagen og med uforminsket styrke. I takt med raketter og luftangrep øker også frykten for at konflikten skal bryte ut i full krig.

Og en mulig løsning denne gang, den ser ut til å være langt unna, ifølge professor Midtøsten-ekspert og UiO-professor Hilde Henriksen Waage.

- Det ser egentlig ikke ut som om noen av aktørene som kunne hjulpet med å stoppe krigen har kjent sin besøkelsestid.

USAs president Joe Biden snakket tidligere denne uka med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. I samtalen sa Biden at han håper voldshandlingene i Israel og Gaza vil ta slutt så fort som mulig, men understreket at Israel har rett til å forsvare seg.

Det var også separate samtaler mellom Biden, Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas lørdag, skriver NTB.

Abbas skal ha bedt Biden om å få en slutt på de «israelske angrepene på palestinere», ifølge AP.

Lørdag kveld melder nyhetsbyrået AFP at Biden har gitt beskjed til den palestinske lederen om at «Hamas må stanse rakettskytingen mot Israel».

- I første rekke er det USA som er nær nok alliert til Israel og kan få denne konflikten over i et annet spor. Men det vil ikke Biden-administrasjonen, mener Waage, og trekker fram to grunner:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer