Tror bildene kommer tilbake i biter

En innsider i miljøet sier Munch-ranerne er PR-kåte. De stjålne bildene kan komme tilbake i biter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår kilde som kjenner godt til ransmiljøet i Oslo venter ikke at det kommer til å skje noe den første tida framover. Nå har ranerne gjemt bildet på et sikkert sted i Oslo, og venter på en anledning til å å kreve løsesummen.

PR-planleggere

- Det kommer til å bli stille en stund nå. Om et par uker kommer det nok et krav. De bruker flere ledd, lapper i konvolutter i postkasser eller telefonkiosker og sender politiet dit. Dette ble gjort forrige gang.

Mannen sier også at bildene kan komme til å bli delt opp i biter, slike ting har vært aktuelt ved anledninger tidligere da store kunstverk har blitt stjålet.

- Ranerne kan komme til å dele opp bildet i småbiter og selge en og en del. Dermed får de maksimalt ut av det pr-messig.

I tillegg peker vår kilde på at det ved begge anledninger er stjålet ting som gir berømmelse, usalgbare verk.

- Det er ingenting du kan stjele som gir samme mediadekning, i hele verden! Saken sendes på CNN og den er på forsiden av alle de store avisene. Det er motivet. For ranet gir lite penger. At bildene blir ødelagt bryr ikke disse folkene seg noe om.

Mange likheter med 1994

Innsideren ser mange likheter mellom ranet i 1994 og gårsdagens brekk, også i tillegg til at begge Munch tyveriene skyver OL-stoffet lenger nedover både på internasjonale og nasjonale medier.

- Begge disse tyveriene ble planlagt i lang tid i forveien. Den ene bilen er stjålet lang tid i forveien pluss at skiltene er stjålet, sier mannen.

Flere har hevdet at ranerne på Munchmuseet opptrådte amatørmessig i går. En av ranerne gikk rett på en glassdør. De visste ikke helt hvor bildet var, famlet og mistet ihvertfall ett bilde i bakken flere ganger.

- Slik var det i 1994 også. Filmsnutten viste at de klatrer og snubler, den ene av dem ramlet til og med ned og de mistet bildet i bakken den gangen også.

- Det er det samme her, det er brutalt ran der man springer rundt, virrer, har ikke peiling på hvor bildet er og mister det. De to ranene er gjennomført svært likt.

Det er privatetterforsker Leif A. Lier enig i. Han ledet arbeidet i 1994.

- Det ligner mye på 1994, den eneste forskjellen er at de truer med våpen denne gangen. Alt har blitt mer brutalt nå, forklarer Lier til Dagbladet.no.

- At rammene er tatt av bildene er en likhet, og dessuten at det ser ut som ranet ikke er utført av profesjonelle. De var klumsete både denne gangen og i 1994, fortsetter privatetterforskeren.

- Dette er ikke utført som et kommandoran, som ranet i Stavanger som hadde militær presisjon. Det er gjennomført likt som det i 1994.

Ingen dømt

Ingen ble dømt for tyveriet av Skrik i 1994. Fire menn ble arrestert, men alle ble frikjent, bortsett fra Pål Enger, som påtalemyndigheten bare fikk dømt for heleri. Han innrømmet aldri skyld i saken. Enger innrømmet i 1988 at han stjal «Vampyr» fra Munchmuseet.

Engers advokat Fritjof Feydt har ikke snakket noe mer med sin klient, som ringte ham i går.

- Jeg snakket så vidt med ham i går. Jeg aner ikke hvor han er. Jeg antar at han ikke har snakket med politiet siden han ikke har sagt noe om det til meg. Jeg har ikke blitt kontaktet av politiet, sier Feydt til Dagbladet.no i dag.

Pål Enger sier han har alibi for søndag og frykter at de som står bak tyveriet kan komme til å legge ut spor som peker mot ham. Han sier forøvrig til VG at han er en gentlemannstyv som ikke bruker våpen.

For to uker siden ble Pål Enger arrestert for tyveriforsøk av Oslo Tollsted.

Kontorsjef Oddvar Sæter i Oslo tolldistrikt forteller til Dagbladet.no at mannen som først forsøkte å stjele en bil, fra biltaket kom han seg inn vinduet og førsøkte å stjele kassa på tollstedet.

- Her ble han overmannet av en folk som var på jobb. Han var bevæpnet med brekkjern og kniv.

Tror bildet blir i Norge

Leif A. Lier tror ranerne nå venter og følger med for å se hva mulighetene er for å få penger for bildene.

- Utpressing er en mulighet. Mye tyder på at det er nordmenn som står bak, avslutter Lier.

<B>KOM INN HER: Dette vinduet var knust i Nasjonalgalleriet da de ansatte kom på jobb den morgenen.
<B>KLUMSETE RANERE:</B> Krasjet med denne ruta i Munchmuseet.
LIKHETER MED 1994:</B> Rammebit på gata etter gårsdagens ran.
<B>HER KLATRET DE INN:</B> Fra Nasjonalgalleriet etter ranet i 1994. Tyvene datt ned stigen og mistet bildet også den gangen.