Kryptovaluta:

Tror bitcoin-bobla vil sprekke: - Ingenting stiger til himmelen, og blir der

Store svingninger i en valutas verdi er et dårlig tegn, mener markedskommentator. Teknologien bak bitcoin tror han derimot vil revolusjonere verdens pengesystem.

KRYPTOVALUTA: Bitcoin er en digital valuta, som kun kan veksles elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler.
KRYPTOVALUTA: Bitcoin er en digital valuta, som kun kan veksles elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdien av kryptovalutaen bitcoin har svingt voldsomt den siste tida. Mandag kostet en bitcoin 11 315 dollar. Natt til fredag hadde den steget til 18 353 dollar, før den bare timer seinere - fredag morgen - igjen hadde sunket til 15 461 dollar, ifølge E24.

Nettopp disse svingningene i valutaens verdi mener senior porteføljeforvalter ved Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, ikke er noe godt tegn for bitcoins framtidsutsikter.

- Stabilitet er det viktigste kriteriet for at en valuta skal fungere. En valuta skal brukes som et transaksjonsmiddel mellom parter. Og når den stiger med 20 prosent i løpet av en natt blir den umulig å bruke til transaksjoner, sier Chen, som også er kjent som markedskommentator.

- BOBLE: Senior porteføljeforvalter ved Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, tror bitcoin er ei boble, som kommer til å sprekke.
- BOBLE: Senior porteføljeforvalter ved Storebrand Kapitalforvaltning, Olav Chen, tror bitcoin er ei boble, som kommer til å sprekke. Vis mer

- Bobla vil sprekke

I 2013 var en bitcoin verdt rundt 120 dollar, og har siden da stort sett økt sin verdi. Ifølge Hegnar.no hadde internettvalutaen steget med 916,44 prosent bare fra 2. januar til 30. november 2017.

Chen tror ikke denne enorme verdiøkningen vil kunne vedvare.

- Jeg tror ikke bitcoins valutastigning er bærekraftig. Det er ingenting i verden som stiger til himmelen, og blir der. Og det er noe av grunnen til at jeg tror bitcoin-bobla vil sprekke, sier Chen, som forteller at det også er to andre årsaker han bygger denne påstanden på:

- En valuta må kunne brukes. Så vidt meg bekjent er det begrenset hva man i dag kan bruke bitcoins til. I tillegg er det superviktig for en valuta at den har tillit hos brukerne, at de har tro på den.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

- Revolusjonerende

Likevel mener Chen at bitcoin er viktig, fordi han har tro på teknologien denne internettvalutaen er basert på.

- Jeg ser for meg bitcoin som en slags foregangsvaluta til all internett- eller kryptovaluta. Teknologien som bitcoin er bygget på, tror jeg ikke bare vil utvides. Jeg anser den som genial, og tror den vil revolusjonere hele pengesystemet i verden, sier Chen som sier teknologien til en viss grad kan sammenlikne med en «global vipps».

Bitcoin er basert på det som på norsk kalles blokkjedeteknologi, som blant annet innebærer at det finnet et begrenset antall bitcoin, der hver eneste bitcoin har et eget unikt nummer. Det vil derfor være umulig å trykke opp nye bitcoins, eller forfalske valutaen, ifølge Chen.

Han forteller at mange sammenlikner bitcoin med gull, fordi det også er en verdi det finnes en begrenset mengde av, og som det er umulig for mennesker å produsere.

MINIBANK: I Oslo er det et eget bitcoin-senter, som blant annet har en egen bitcoin-minibank. Foto: Øystein Andersen
MINIBANK: I Oslo er det et eget bitcoin-senter, som blant annet har en egen bitcoin-minibank. Foto: Øystein Andersen Vis mer

Bitcoin-minibank

På Alexander Kiellands plass i Oslo finnes det et Coworking space, som blant annet har en egen bitcoin-minibank.

Stephan Nilsson, som leder Norges Bitcoin og Blockchainforening forteller at man i denne minibanken kan veksle inn vanlige penger i bitcoin. I tillegg kommer det flere tilsvarende minibanker rundt om i landet på nyåret, ifølge ham.

Påstanden om at bitcoin er en boble som vil sprekke, er han fullstendig uenig i.

BITCOIN NORGE: Stephan Nilsson, som leder Norges Bitcoin og Blockchainforenin, mener Bitcoin har kommet for å bli. Foto: Privat
BITCOIN NORGE: Stephan Nilsson, som leder Norges Bitcoin og Blockchainforenin, mener Bitcoin har kommet for å bli. Foto: Privat Vis mer

- Bitcoin og dens varianter som Bitcoin Cash og Bitcoin Segwit har kommet for å bli. De finnes i et begrenset antall bitcoin, som gjør at verden vil øke ytterligere, sier Nilsson.

Han tror kryptovalutaens voldsomme verdiøkning den siste tida skyldes at flere har fått øyene opp for hvor gunstig og sikker den er å bruke, og han er totalt uenig med Chen i påstanden om at brukbarheten per nå er begrenset.

Nye egenskaper

- Bitcoin og Blockchain-teknikken er en helt ny enhet som har helt nye egenskaper som ikke kan sammenliknes med vanlig valuta, aksjer eller verdier. Bitcoin er som desentralisert gull, som kan overføres via alle typer kommunikasjon - som tall, telefon, internett, TV og til og med telegrafi og røyksignaler, sier han.

- På våre nettsider har vi ei liste over alle steder man kan bruke bitcoin og det kommer til flere nye hele tiden, fortsetter Nilsson.

- Kan man kjøpe kinobilletter, matvarer eller en leilighet for bitcoins?

- Ja. Foreløpig er det ganske få steder i Norge som tar bitcoin, men dette vil endres i løpet av 2018. Man kan i dag bruke et kredittkort fra f.eks. bitwala.com eller tenx.tech som man kan lades med bitcoin og seinere benytte i alle butikker i Norge.

Han fortsetter:

- Bitcoins kan brukes som et direkte betalingsmiddel over hele verden, hele tiden - og man kan overføre eierskapet når som helst, uten at det medfører noen risiko. Og man er heller ikke avhengig av noen mellomledd for å utføre transaksjonene.

Bitcoin

  • Bitcoin er en digital valuta laget i 2009 av en person kjent under navnet Satoshi Nakamoto.
  • Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes, noe som hindrer inflasjon.
  • Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur. Noen fordeler med bitcoin er at den er særdeles godt kryptert, og at den kan bli delt opp i uendelig små brøkdeler - hvilket muliggjør mikrotransaksjoner.
  • Den kan bli overført fra en person til en annen på tvers av kloden uten å gå via noen tredjepart.
  • Nettvalutaen har lenge vært populær blant kriminelle fordi den er vanskelig å spore.
  • En digital valuta veksles kun elektronisk, og eksisterer ikke i form av mynter og sedler.
  • Ordet brukes vanligvis om såkalte kryptovalutaer, som verken er utstedt eller regulert av noen sentralbank og derfor ikke har noen statsmakt i ryggen.
  • Valutaens verdi avgjøres derfor fullstendig av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst.

    (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer