- KAN VÆRE BRA: Ekspert
- KAN VÆRE BRA: EkspertVis mer

Tror blå seier kan være BRA for Jonas

Hvordan vil norsk politikk se ut etter KrFs historiske veivalg i dag? Dette sier ekspertene.

Fredag ettermiddag ble det klart at KrFs landsmøte har gjort sitt valg. Partiet følger ikke partilederens ønske om å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. I stedet vil de forhandle med Solberg-regjeringen med mål om å bli en del av den.

I sin tale til landsmøtet fredag formiddag, bekreftet partileder Knut Arild Hareide det mange har spekulert i fram til nå: Dersom blå side vinner fram i avstemningen, går Hareide av som partileder.

Dagbladet har konsultert to tidligere partistrateger, henholdsvis for Høyre og Arbeiderpartiet, om hvordan veien videre kan bli seende ut.

- Kan være bra for Ap

Tidligere Arbeiderparti-politiker Sigurd Grytten, nå partner i kommunikasjonsbyrået Zync, mener dette ikke nødvendigvis vil være et dårlig utfall for Arbeiderpartiet.

- For Arbeiderpartiet trenger ikke dette være et dårlig utfall. Det å kaste en populær statsminister nå, er ikke nødvendigvis det som sikrer best mulig oppslutning i neste stortingsvalg, sier Grytten til Dagbladet.

- Da Jens Stoltenberg kastet Kjell-Magne Bondeviks regjering i 2000, hadde Arbeiderpartiet mye større oppslutning. Etter dette gjorde man et historisk dårlig valg i 2001. Det er en fortelling som sier at Ap ikke nødvendigvis vil tjene på å ta over regjeringsmakten nå, fortsetter han.

- Hva vil dette ha å si for kampen mellom fløyene i Ap?

- Ap er et sentrum-venstre-parti. Det at KrF blir et rendyrket borgerlig parti konsentrert på sørvest-landet, gjør at det totale rommet i sentrum blir større, sier Grytten.

Grytten sier han mener det er en uklok vurdering å bli sittende som leder mens noen andre forhandler med Erna og Co.

- Han kan bli beskyldt for å sabotere prosessen hvis de ikke lykkes, sier han.

- Regjering innen januar

Sigbjørn Aanes, tidligere statssekretær for Erna Solberg og nå partner i First House, mener at det er gode sjanser for at KrF finner et felles regjeringsgrunnlag med Høyre, Frp og Venstre.

- Nå må man først forhandle et statsbudsjett. Det vil man klare ganske greit med utgangspunkt i budsjettet regjeringen har lagt fram. Så har man bedre tid på å komme i mål med regjeringsforhandlinger, sier Aanes til Dagbladet.

- Hvilke utfordringer vil man se i forhandlingene?

Senterpartiet kan bli Ernas redning: - Helt uforståelig

- Å forhandle en regjeringsplattform er alltid en utfordring, men dette er fire partier som kjenner hverandre godt og har samarbeidet i mange år. De har mye felles politikk som de har skapt i de årene, men ingenting er klart før alt er klart.

- Når vil vi få se at KrF går inn i regjeringen?

- Senest i januar, men trolig før.

Etter talen, utdypet Hareide at han ikke vil gå av umiddelbart, men vente til partiet eventuelt sier ja til en ferdig regjeringsplattform. Dermed holder han døra åpen for å fortsette dersom forhandlingene strander. Da kan fortsatt opposisjon eller forhandlinger med rød side være aktuelt igjen.

Utfall 2: Rød side vinner:

Både Aanes og Grytten er enige i at det ikke nødvendigvis kommer en ny regjering på plass med det første, selv om KrF skulle velge rød side.

- Resultatet vil bidra til å starte samtaler mellom Arbeiderpartiet og KrF, og ambisjonen er å danne regjering sammen med Ap. Men Erna Solberg mener nok at Høyre har vunnet valget, og vil ikke gå av frivillig, sier Grytten. Han fortsetter:

- Det er jo ikke sånn at de bare kan bestemme seg for å ta over regjeringsmakten. Regjeringen må ha et aktivt flertall mot seg, og da må de ha en sak å felle den på.

Den første naturlige saken vil være statsbudsjettet. Da regjeringen la fram statsbudsjettet i oktober, var det likevel få åpenbart kontroversielle saker for KrF.

- Jeg tror ikke Solberg vil gjøre det enkelt for KrF. De må si nei til et statsbudsjett som inneholder mange godbiter for KrF, og som det vil være vanskelig for Støre og Arbeiderpartiet å levere, sier Grytten.

For at regjeringen skal felles på budsjettet, må likevel KrF si nei slik at regjeringen ikke får flertall. I teorien kan regjeringen fortsatt regjere med et budsjett vedtatt av et annet flertall, men Solberg kan også velge å stille kabinettspørsmål. Dette innebærer at regjeringen går av dersom deres budsjett ikke blir vedtatt.

Sigbjørn Aanes tror forhandlingene med Ap og Sp vil bli vel så krevende som med de sittende regjeringspartiene.

- Man har dårlig tid, for man skal bli enige om et budsjett samtidig som man skal lage et regjeringsgrunnlag. Dette skal gjøres mellom tre partier som ikke har regjert sammen før, sier Aanes, og fortsetter:

- Både Hareide og Støre er avhengige av å lykkes. Trygve Slagsvold Vedum sitter med langt sterkere kort, og kan komme med tøffe krav. Han ligger høyt på målingene og har god selvtillit.

Selv om det å få på plass en ny regjering kan ta tid, tror Aanes dette utfallet vil skape spill i Stortinget fra første stund.

- Det er all grunn til å tro at Bjørnar Moxnes og Rødt fremmer mistillit ganske raskt, og da vil det nok være lurt av Ap og de andre å avvise dette. Det må være grunnlag for ny regjering før de kaster den sittende.

Aanes påpeker at Ap har aldri tidligere vært i en mindretallskoalisjon, og at dette vil være det svakeste valgresultatet de går inn i regjering med noensinne, dersom de lykkes.

- Stoltenberg brukte tre år på å bygge det rødgrønne prosjektet, og det samme gjorde Solberg med sitt prosjekt. Så det blir krevende når man skal gjøre dette i løpet av få uker, med partier som ikke er forberedte verken politisk eller organisatorisk, sier Aanes.

Utfall 3: KrF fortsetter i opposisjon

Sigurd Grytten tror et valg om fortsatt opposisjon bare vil utsette det uunngåelige, selv om han har liten tro på at dette blir utfallet.

- Dette er en løsning som gjør at KrF kan ytterligere modnes for et retningsvalg, slik at det skjer på et senere tidspunkt. De må falle ned på en side før eller senere, sier han.

Sigbjørn Aanes tror at dette alternativet vil legge partiet nærmere opp til blå side enn rød:

- Kanskje vil KrF nå se på mulighetene for et noe mer forpliktende samarbeid, selv om de vil være tøffe i opposisjon, sier han.

- Norsk politikk vil uansett oppleve mer uro enn det vi har vært vant til de siste tolv årene. Det blir mer krevende politiske tider i vente, avslutter Aanes.