Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror bokhandlere har blitt bortført for å stanse svertekampanje mot Kinas president

Eier av bokhandel skal ha jobbet med bok om presidentens kvinneeskapader.

SVERTEKAMPANJE: Fem kinesiske bokhandlere, tilknyttet The Causeway Bay Bookstore, har forsvunnet. Forsvinningene knyttes til en bok som ikke er utgitt ennå. Foto: EPA / Jerome Favre / NTB scanpix
SVERTEKAMPANJE: Fem kinesiske bokhandlere, tilknyttet The Causeway Bay Bookstore, har forsvunnet. Forsvinningene knyttes til en bok som ikke er utgitt ennå. Foto: EPA / Jerome Favre / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I høst forsvant fire ansatte fra den regimekritiske bokhandelen The Causeway Bay Bookstore i Hong Kong, og på årets første dag ble ytterligere en av bokhandelens ansatte meldt savnet.

Men nå har Lee Bo, bokhandleren som sist forsvant, gitt livstegn fra seg. Lee har sendt et håndskrevet brev til en kollega via fax, melder blant annet BBC, som har fått tilgang til brevet.

 I brevet, som er datert søndag, skriver Lee at han «dro til Kina på egenhånd».

- Jeg har det veldig bra. Alt er fint. Pass på bokhandelen, vær så snill, skriver Lee.

Menneskerettighetsaktivister som jobber for Lee-familien mener brevet er skrevet av Lee selv, men at bokhandleren ble instruert av de som har fanget ham.

Har snakket med kona
Etter at han forsvant har Lee også vært i kontakt med sin kone. Hun fortalte at han ringte henne fra Shenzen, like over grensen til Kina, der han hjalp til med en etterforskning.

- Jeg kommer ikke gjennom på telefonen hans, men han ringte meg. Ha ba meg om å ikke lage noe oppstyr. Han sa han kunne komme seg ut av situasjonen selv, forteller Lees kone, Sophie Choi, til BBC.

Choi meldte ektemannen savnet 1.januar, men etter å ha fått hans siste brev i hende, skal hun ha forsøkt å trekke tilbake savnetmeldingen.

Forsvinningen til Lee følger uansett i de samme sporene som forsvinningen til hans kolleger.

De forsvunnede
En av de fire som ble bortført i oktober var eieren av bokhandelen, Gui Minhai. Han har ifølge BBC ikke gitt lyd fra seg siden 15. oktober, da han sendte en epost fra Pattaya i Thailand, der han har et feriehus. Gui er svensk statsborger.

Daglig leder i butikken, Lam Wingkei ble sist sett i Hong Kong.

To av de andre, Lui Bo og Cheung Jiping er sist sett i Shenzhen i Kina, der de besøkte sine koner.

Bokhandelen The Causeway Bay Bookstore har spesialisert seg på bøker med skarp kritikk av det kinesiske regimet. En kilde sier til The Guardian at de mistenkelige forsvinningene, som flere omtaler som bortføringer, er et forsøk på å stoppe en «svertekampanje» mot den kinesiske president Xi Jinping.

Bok om presidentens kvinner
Bokhandeleier Gui Minhai skal nemlig ha jobbet med en bok med navnet «Xi og hans seks kvinner».

På tross av tittelen skal boken hovedsakelig ha fokusert på en kvinne; en kinesisk TV-personlighet som Xi kjente før han giftet seg med sin nåværende kone.

En kilde The Guardian
har vært i kontakt med sier at de kinesiske myndighetene kunne ha akseptert bøker som var kritiske til andre kinesiske ledere, men ikke Xi.

Guis kommende bok skal ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over.

- Myndighetene bestemte seg for å få en stopp på det hele, sier kilden.

Distanserte seg fra boken
Lee Bo distanserte tidligere i fjor høst seg, og de tre andre som da hadde forsvunnet, fra Lees kommende bok.

- Bokens innhold var utelukkende Guis business. Det har ingenting med de tre andre å gjøre. De selger bare bøker, eller de solgte bare bøker. De visste ingenting. De hadde ingenting med innholdet i boken å gjøre, sa Lee.

Lee uttalte at han mistenkte at hans kolleger ble bortført i et forsøkt på å stoppe boken fra å bli publisert.

Det er pressefrihet i Hong Kong, men mange føler nå at Beijing er i ferd med å strupe det frie ordet i metropolen.

Kinesiske myndigheter har avvist alle anklager om at de har noe med forsvinningene å gjøre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media