Prisen på OBOS-boliger falt 2 prosent i Oslo i september. - Helt vanlig, mener OBOS-sjefen. Foto: Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Prisen på OBOS-boliger falt 2 prosent i Oslo i september. - Helt vanlig, mener OBOS-sjefen. Foto: Foto: Iván Kverme/Finansavisen.Vis mer

Tror boligprisene skyter i været i 2020

Men ferske OBOS-tall viste en prisnedgang i september.

(Finansavisen.no): - Jeg tror dette er slik markedet skal være, og ser ikke for meg at nedgangen i september er starten på en korreksjon. Vår statistikk viser ofte at utviklingen i Oslo har bråere kurve både opp og ned, sier Daniel K. Siraj til Finansavisen.

Mandag la han frem tall for prisutviklingen på OBOS-tilknyttede boliger i september, som viste en nedgang på landsbasis på 1,4 prosent fra måneden før. Størst var fallet i Oslo, der slike boliger ble 2 prosent billigere.

- Det er vanlig at boligprisene faller fra august til september, det er ikke noe nytt.

- Men på generelt grunnlag får jeg tilbakemelding fra meglerne våre at det er mye å velge mellom for boligkjøperne, noe som skaper lavere prispress. Det virker også som mange har ventet med å legge boligen sin ut for salg til markedet har stabilisert seg. I tillegg er det en del som skal overta ny bolig mot slutten av året og derfor selger nå, fortsetter Siraj, ifølge avisen.

Kraftig prisvekst

Han trekker frem at det er mange ferdigstillelser som er planlagt til siste kvartal 2018, mens det var få ferdigstillelser i tredje kvartal. Deretter vil antallet falle litt igjen, før det tar seg opp i andre halvår 2019.

- Hvordan er utsiktene?

- Vi tror boligprisene fortsatt skal ha en forsiktig vekst, selv om det ikke blir like mye som tidligere i år. Neste år ser vi for oss et rolig marked, men jeg frykter en ny prisrakett i 2020 på grunn av lav igangsettelse av nye boliger i 2017 og 2018. Det tar ofte to år før dette slår inn i markedet, forklarer OBOS-sjefen.

God fart i markedet

For hele landet var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 54 059 i september.

For hele landet har prisene for OBOS-tilknyttede boliger steget med 9,3 prosent hittil i år.

- Det er god fart i nyboligmarkedet, der septembertallene i år er vesentlig bedre enn på samme tid i fjor. Vi har solgt nesten tre ganger så mange nye boliger i september 2018 som i samme måned 2017. Markedet for nye boliger er generelt bedre, spesielt i Oslo-regionen. Utover landet er etterspørselen på et jevnt nivå, sier han.

Andre økonominyheter:
- Flere som selger under prisantydning nå
Meglersjefer spår kraftig boligprisfall i Oslo