Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror bomben var innsidejobb

Sergio Vieira de Mellos livvakter tror FN-utsendingen var mål for tirsdagens bombe i Bagdad, og er overbevist om at de skyldige hadde innsideinformasjon fra FN-hovedkvarteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overbevist om at folkene bak dette angrepet var på stedet da eksplosjonen fant sted, sier den tidligere franske offiseren Gabriel Pichon til avisen Le Monde.

Sammen med sin franske kollega Alain Chergeui delte Pichon ansvaret for FN-utsendingens ni mann store livvaktstyrke.

Begge to er overbevist om at det var Sergio Vieira de Mello som var målet for bombeattentatet som kostet 23 mennesker livet, og såret over 100.

- Om det hadde vært kameraovervåking ville vi trolig ha hatt mye bedre informasjon om målet for denne handlingen, sier Pinchon.

- Vi hadde en viss følelse av at FN-kontorene kunne bli angrepet, etter bilbomben mot den jordanske ambassaden i Bagdad 7. august. Vi følte at noe var på gang, sier Chergeui.

Tidligere agenter

USA tror også at de bombeansvarlige må ha hatt medhjelpere i eller ved Canal Hotel i Bagdad, der FN i årevis har hatt sine kontorer, skriver New York Times.

Amerikanske kilder retter først og fremst søkelyset på sikkerhetsvaktene, og anklager alle for å ha tilhørt Saddam Husseins hemmelige tjenester.

Da de amerikanske etterforskerne startet avhørene av sikkerhetsvaktene, skal to av dem ha nektet å samarbeide og ha påberopt seg diplomatisk immunitet.

En talsmann for FNs generalsekretær, Fred Eckhard, reagerer med skepsis på den amerikanske anklagen.

- Vi forsøker alle å komme til bunnen av dette. Men oppgaven blir ikke lettere av at det sirkulerer konspirasjonsteorier. Vi må som best vi kan skille fakta fra spekulasjoner, sa Eckhard torsdag kveld.

Påtar seg ansvaret

En hittil ukjent islamistisk gruppe tok torsdag kveld på seg skylden for bombingen av FN-hovedkvarteret.

Dette meldte fjernsynskanalen Al-Arabiya, som mottok en uttalelse undertegnet «Den andre Muhammed-hærens væpnede fortropp».

- Hvor var FN da USA og Storbritannia førte krig mot Irak og drepte barn, eldre, menn og kvinner, heter det i uttalelsen.

Gruppen lover flere lignende aksjoner i framtida, og truer både utlendinger i Irak og irakere som hjelper amerikanerne.

(NTB)