Tror bondeoppgjøret kan sprenge regjeringen

Manglende tilbud skaper krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens tilbud til bøndene i årets jordbruksoppgjør lar vente på seg. Internt i regjeringen går diskusjonen høyt.

- Det er svært dype interessemotsetninger i regjeringen. For Senterpartiet er jordbruksoppgjøret så viktig at regjeringsdeltakelsen står på spill, sier Erling Kjekstad, fungerende politisk redaktør i Nationen, til NTB.

Kjekstads avis slo på lederplass onsdag fast at Norge kan være på kanten av en regjeringskrise. I Sp deler mange den oppfatningen. Flere sentrale partikilder sier til VG at de er mentalt forberedt på regjeringssammenbrudd.
Store saker
Statens tilbud i jordbruksoppgjøret skulle etter planen ha blitt presentert tirsdag. Så ble det antatt at tilbudet skulle komme onsdag, men ennå er det usikkert når det vil bli lagt fram.

Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder kroner i årets oppgjør. I regjeringen står striden mellom Senterpartiet på den ene siden og Arbeiderpartiet og SV på den andre.

- Det er flere grunner til at årets jordbruksoppgjør er så viktig for Senterpartiet. For det første forhandles det om flere viktige saker samtidig, som kommuneøkonomien og forslaget til nytt inntektssystem for kommunene. Dessuten har Sp tapt flere saker i regjeringen den siste tiden. Det gjør at landbruksminister Terje Riis-Johansen og partileder Åslaug Haga har mindre å gå på i år enn i fjor, da Sp var regjeringens vinnerparti, sier Kjekstad.

Leder Bjarne Undheim i Norges Bondelag følger spent med på utviklingen.

- Jeg er litt overrasket over at tilbudet ikke har kommet, men det viktigste for oss er ikke når tilbudet kommer, men at det blir godt, sier han til NTB.

Aksjoner
Undheim sier han har fått reaksjoner fra medlemmer som mener kravet på 3,3 milliarder kroner er altfor lite. Det innebærer at han vil selge seg dyrt i forhandlingene med staten. Et moderat bondeoppgjør kan lett føre til bondeopprør.

- Hva slags aksjoner kan vi vente oss fra bøndene dersom tilbudet fra staten blir oppfattet som utilstrekkelig?

- Jeg har ikke lyst til å gå i detaljer, men la meg si det slik: Det finnes bønder rundt omkring i hele Norges land og det vil nok merkes at bøndene aksjonerer, sier han.

Tror bondeoppgjøret kan sprenge regjeringen

Undheim mener det er liten tvil om at intern uenighet i regjeringen er årsaken til at tilbudet i landbruksoppgjøret er forsinket.

- Men når man klarte å løse AFP-striden, bør det også finnes vilje til å innfri våre forventninger. Vi krever rammevilkår som bedrer lønnsomheten i landbruket, sier Undheim.


(NTB)

OVVERRASKET BONDE: FOTO: Leder Bjarne Undheim i Norges Bondelag venter på tilbud. SCANPIX/ MORTEN HOLM.
OVVERRASKET BONDE: FOTO: Leder Bjarne Undheim i Norges Bondelag venter på tilbud. SCANPIX/ MORTEN HOLM. Vis mer