Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror «Borebanden» er skremt vekk fra Oslo

Borebanden har slått til på rundt 40 adresser rundt Oslo, men har unngått å slå til i hovedstaden.

HULL OG STÅLTRÅD: Det ble meldt om fem innbrudd i Stubbeløkkeveien i Moss natt til onsdag. Tyvene skal ha tatt seg inn i boligene ved å bore hull i vinduer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet. Foto: nyhetstips.no / NTB scanpix
HULL OG STÅLTRÅD: Det ble meldt om fem innbrudd i Stubbeløkkeveien i Moss natt til onsdag. Tyvene skal ha tatt seg inn i boligene ved å bore hull i vinduer. Deretter føres en ståltråd med løkke inn for å åpne vinduet. Hull og ståltråd ses på bildet. Foto: nyhetstips.no / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romerike, Follo, Østfold, Buskerud og Vestfold har i løpet av de siste par ukene opplevd rundt 40 relativt like innbrudd:
Gjerningsmannen - eller -mennene - har boret seg gjennom vinduskarmer for å lirke opp haspene på innsiden av glasset, og tatt seg inn i hus mens folk sover.

Deretter har «Borebanden» forsynt seg med lett tilgjengelige verdisaker fra husene.

Men åstedene for innbruddene følger et påfallende mønster: De foregår sør, øst, nord og vest for Oslo, og ofte tett på Oslos kommunegrense, men aldri innenfor.

Det er ikke tilfeldig, tror politiet.

- Styrer unna Oslo - Oppdagelsesrisikoen i Oslo er relativt stor, vi har et håp om at den innsatsen vi har lagt ned for å bekjempe villainnbrudd de siste årene har hatt en effekt, sier politioverbetjent Stig Vasbø i etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon til Dagbladet.

Det er Oslo som nå, til tross for at politidistriktet ikke selv er rammet, leder den felles etterforskningsinnsatsen for å ta «Borebanden».
Dette fordi Oslopolitiet de siste årene har hatt en stor innsats mot nettopp denne type innbrudd.

I 2009 hadde Oslo 1800 boliginnbruddssaker. I fjor hadde dette sunket til 378.

Vasbø tror at også profesjonelle tyver har gjort seg kjent med de forskjellene som finnes på politidistriktenes kapasitet og prioriteringer.

- Vi vet om at mange i disse mijøene har hørt om hva vi har drevet med. Mange som driver med denne typen kriminalitet velger å styre unna Oslo, og det kan godt hende at disse har tenkt sånn, sier Vasbø.

Håndbor Det er relativt små verdier som har forsvunnet fra de rundt 40 boligene som er utsatt for innbrudd.

- Men i og med at dette skjer om natten mens folk sover i disse hjemmene, ser vi ganske alvorlig på dette, sier Vasbø.

Politiet jobber ut i fra at tyvene har brukt et håndholdt, manuelt bor.

- Det er grunn til å tro det. De lager ikke mye lyd og gjør at tyvene kan ta seg inn ubemerket, sier Vasbø.

Kan ha forduftet Politiet har registrert 47 innbrudd eller innbruddsforsøk i perioden fra 12. til 30. mars. Men siden midten av forrige uke har det vært stille.

- Det er ingen nye tilfeller i noen av politidistriktene, sier Vasbø.

- Tror dere at de kan ha forsvunnet utenlands?

- Det kan godt hende, i og med at vi ikke vet hvem de er.

Også denne gang er såkalte mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa i fokus. Politiadvokat Ole Jacob Garder fra Sør-Øst politidistrikt er tilknyttet spesialgruppen som kartlegger og jobber med utenlandske, mobile vinningskriminelle.

- Det er tre land som går igjen som særlig overrepresentert. Det har vært borgere fra Litauen, Romania og Polen, sa Garder til VG før helga.