Tror børsen går opp

- Men krisa er langt i fra over, spår økonomene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 3,79 prosent, til 346 poeng,  de første fem minuttene etter børsåpning onsdag. 

Etter den første halvtimen falt hovedindeksen bratt og langt nedover, for så å snu igjen i 10-tida. Deretter har den svingt en del opp og ned. Klokka 12  lå stigningen på 2,61 prosent, og Hovedindeksen lå da på 342,29 poeng. 

En av formiddagens vinnere på børsen er flyselskapet Norwegian, som steg med over 13 prosent ved børsstart, etter at det i går ble kjent at selskapet hadde avvist et oppkjøpstilbud.

De mest omsatte aksjene på Oslo Børs de første timene i dag var StatoilHydro og Yara i særklasse, samt Seadrill, Renewable Energy Corporation (Rec) og Tandberg.

Redningsaksjon løftet børsene

Den amerikanske redningspakken til forsikringsgiganten AIG ser ut til å gi positive utslag på børsene i Asia. Dette er også årsaken til at pilene på Oslo Børs igjen peker oppover.


Verdien av aksjene på Tokyo-børsen hadde ved lunsjtider lokal tid steget med over 2 prosent fra dagen før, og i Taipei var oppgangen på nærmere 4 prosent i morgentimene.

Oljen stiger

LYSERE DAG?: Finansekspertene spår at den amerikanske redningspakken for AIG, samt økende oljepris og litt sterkere krone, vil gi børsen oppgang etter to dager i fritt fall. Foto: Scanpix
LYSERE DAG?: Finansekspertene spår at den amerikanske redningspakken for AIG, samt økende oljepris og litt sterkere krone, vil gi børsen oppgang etter to dager i fritt fall. Foto: Scanpix Vis mer

Samtidig viser handelen så langt i natt at også oljeprisene går litt opp.

Prisen på amerikansk lettolje for levering i oktober steg med over 3 dollar til 94,32 dollar fatet onsdag formiddag, mens prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet for levering i november steg med nærmere 3,5 dollar til 92,69 dollar fatet.

Lysere for børsen

Derfor spås også Oslo Børs å gå en bedre dag i møtet når den åpner klokken 09.00. I går stupte børsen 5,78 prosent etter en blåmandag med et fall på 4,5 prosent.

Finanskrisa kombinert med synkende oljepris har gjort børsen til en av de største taperne på verdensbasis så langt.

- Min beste gjetning er at børsen åpner med å gå opp. Først og fremst fordi det skjer i Asia, sier sjeføkonom i DnB NOR Markets, Øystein Dørum.

Det samme sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

- Jeg tror vi får et pusterom. Om det blir på noen uker, tre dager eller tre timer tør jeg ikke si. Det kommer an på hvor den neste krisa dukker opp, sier han.

Tror børsen går opp

AIG er viktig

Dørum sier redningspakken til AIG kjøper markedet tid, men at den på ingen måte løser krisa.

Etter å ha hatt stø kurs for avgrunnen mesteparten av året er nå verdens største forsikringsselskap AIG (American International Group) reddet fra konkurs av den amerikanske regjeringen, som garanterer for svimlende 85 milliarder dollar - eller nærmere 500 milliarder kroner - i lån de to neste åra, melder USAs sentralbank.

- Det gir et uttrykk for balansegangen myndighetene i USA går. De lar Lehman Brothers gå over ende for å vise at de ikke akter å redde alle som driter seg ut. Samtidig går de tungt inn i institusjoner som boligbankene Freddie Mac og Fannie Mae - og nå AIG - fordi det vil bli systemkrise hvis disse velter, sier Dørum til Dagbladet.no.

Han sier AIG er spesielt viktig fordi selskapet forsikrer verdipapirer som igjen er viktig for andre finansinstitusjoner og banker. Hadde giganten gått konkurs og forsikringspolisene opphørt, ville dette gjort en mengde verdipapirer verdiløse og påført finansmarkedet nye hugg.

- Myndighetene måtte ta grep, og med dette har de kjøpt seg tid.

- Men krisen er ikke avverget eller over. Det er mange giganter som vakler, og vi vil oppleve flere konkurser og større tap. Det er definitivt ikke over, advarer Dørum.

Tre skjær i sjøen

Knut Anton Mork nevner de tre mest synlige skjærene finansmarkedet er opptatt av nå.

- Det vi har mest fokus på nå er store banken Washington Mutual. Deretter de uavhengige investeringsbankene Morgan Stanley og Goldman Sachs. Sistnevnte la frem tall i går som faktisk ikke var så ille. Men markedet viser tegn til å ikke stole på disse, sier Mork til Dagbladet.no.

Men foreløpig spår han en roligere dag enn på lenge.

- Oljeprisen er opp, og krona er litt styrket. Det er håp om en ikke så ille dag på børsen, sier han.

<B>SVINGER: </B>Hovedindeksen startet med kraftig oppgang og bratt nedgang, for så å svinge litt opp og ned de første timene i dag. Slik så den ut klokka 12.<br /><br /> Du kan <a href=http://www.oslobors.no/markedsaktivitet/stockIndexList?newt__menuCtx=1.6&menu2show=1.1.7.>følge utviklingen på børsen her</a> <br />
ROLIGERE DAG: Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror markedet får et pusterom - men hvor lenge vites ikke.
SPÅR OPP: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markeds tror Oslo Børs vil starte med vekst i dag.
REDDET: Så langt kan det se ut som om forsikringsgiganten AIG er reddet fra avgrunnen.