Tror brannene er påsatt

Mange av skogbrannene rundt Sydney kan være påsatt. Australske politifolk etterforsker påstander om at opp til 40 av de over 100 brannene i området er antent med vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Inntil i formiddag norsk tid var ingen funnet omkommet eller alvorlig skadd i de brannherjede områdene. Kjøligere vær med mindre vind gjorde brannfolkenes arbeid noe lettere, men hundrevis av folk var fortsatt evakuert.

Flere hundre andre var forberedt på å forlate sine hjem på kort varsel, etter en trist og for mange skremmende julehelg. Talsmenn for myndighetene lovet at eventuelle brannstiftere vil bli pågrepet og hardt straffet.

«Forferdelig handling»

- Å tenne på branner er en forferdelig handling, sa delstaten New South Wales' fungerende regjeringssjef Andrew Refshauge på en pressekonferanse torsdag. -Slike handlinger vil absolutt ikke bli tålt, tilføyde han.

Inntil torsdag var rundt 150 bolighus ødelagt i brannene, og man ge viktige vei- og jernbaneforbindelser stengt. Strømtilførselen til om lag 12.000 husstander var brutt, og brannene gjorde det umulig for reparatører å sette kraftledningene i stand igjen.

De verste brannene ras te i de ytre forstedene vest for Sydneys sentrum og i områder sør for byen. Her var store deler av nasjonalparken Royal National Park utbrent, og flammene truet områder i Blue Mountains-parken vest for byen.

Dyrelivet rammes

Tusenvis av ville dyr har satt livet til i de australske skogbrannene, sa viltvoktere torsdag. Både kenguruer, koalabjørner, pungrotter og krypdyr har strøket med fordi de ikke greide å komme seg unna flammene i tide.

Hundrevis av dyr som ble reddet, viste seg etterpå å være så hardt skadd at de måtte avlives.

- Dyrene ble overrumplet av flammene fordi trærne inneholder store mengder svært brennbare oljer som rett og slett eksploderer, sier dyrevern-sjefen Brian Gilligan.

Tapet av så mange dyr fyller australierne med sorg, men de er di rekte rasende over meldinger om at tyver stjeler lommebøker fra brannfolk som har hengt fra seg klærne for å bytte til arbeidstøy. Minst tre brannmenn ble ranet første juledag, s kriver nyhetsbyrået DPA.

(NTB)

HÅPLØST: Brannmannen Nick Cave gjør det han kan for å bremse skogbrannen. Han har en umulig oppgave.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer